Menu
Team van Toen: D1 1999-2000

Team van Toen: D1 1999-2000

De jeugdopleiding van Ajax heeft vele grote voetballers voortgebracht. In de rubriek ‘Team van Toen’ besteden we iedere maand aandacht aan een Ajax-jeugdteam uit het verleden. Betrokkenen blikken terug op hun periode in de jeugdopleiding. In deze aflevering: Ajax D1 uit het seizoen 1999-2000.

Veel jongetjes dromen over het bestaan als profvoetballer of over een carrière in de muziek. Bij de 28-jarige Mitchell Burgzorg werden beide dromen werkelijkheid. Hij speelde in de jeugdopleiding van Ajax en werd later ook rapartiest onder de naam ‘Priester’. Genoeg reden om terug te blikken op een tijd waarin de jonge Mitchell nog geen Priester was. De D1 uit 1999-2000, onder meer bekend van de documentaire ‘Daar hoorden zij engelen zingen’. 

Bij het zien van de documentaire gaan zijn gedachten direct zestien jaar terug in de tijd. ,,Het mooiste van de periode in de D1 waren toch wel de toernooitjes. Zo speelden we een jeugdtoernooi in Barcelona. Ik weet niet meer op welke plek we zijn geëindigd maar we waren geen kampioen geworden. Teams als Real Madrid, Inter Milan en Manchester United stonden tegenover ons. Het was een indoor toernooi in een heel mooi stadion, een soort Amsterdam ArenA in het klein." Op de vraag wat hem het meest is bijgebleven, zegt Burgzorg enthousiast: ,,Dat zijn de ouders. Zij waren onze trouwste supporters en stonden iedere wedstrijd weer aan de zijlijn. Na afloop stond er altijd een tafel met vers bereid eten klaar. Het was altijd een feestje.”

Al op 11-jarige leeftijd zag Burgzorg welke teamgenoten gezegend waren met een flinke dosis talent: ,,Ik zag direct dat Evander Sno goed was. Van hem verwachtte ik direct dat hij het profvoetbal ging halen. Zijn rust aan de bal was bijzonder. Hij was nooit bang als iemand hem onder druk zette. Hij wilde het juist zodat hij de speler kon passeren. Evander was wat groter dan de rest en spijkerhard. Voetbal ging hem heel makkelijk af. Hetzelfde geldt voor Jeremain Lens (Sunderland, red.). Hij was 10 jaar oud en ik was 11. De trainer zette mij altijd op Lens. Ik was namelijk een harde verdediger. Bij Lens zag je direct dat hij wat extra’s had. Hij was razendsnel." En dan met een lach: ,,Dat was hij al toen hij drie jaar oud was." 

Jeffrey Sarpong (links) en Mitchell Burgzorg glimmen van trots in het seizoen 1998-1999.
Jeffrey Sarpong (links) en Mitchell Burgzorg glimmen van trots in het seizoen 1998-1999.

Hoe zat het in die tijd met de kleedkamerhumor? ,,Ik was vaak met Lens en Sno grappen aan het uithalen. Tijdens de studieles op de club moesten we natuurlijk weleens naar het toilet. Alleen dan bleven we gelijk een uur weg. Daarna konden we rechtstreeks door naar de training. Zulke kleine dingen waren gewoon gezellig." 

Het team onder leiding van trainer Robin Pronk werd in het seizoen 1999-2000 gevolgd door een cameraploeg voor de documentaire 'Daar hoorden zij engelen zingen'. ,,De documentaire heb ik een paar keer langs zien komen op tv. Veel mensen hadden na het zien van die docu een bepaald beeld van de Ajax-school. De opleiding zou hard en streng zijn. Ergens klopt dat wel. Zo was onze trainer heel strak en streng. Het jaar ervoor hadden we John van 't Schip als trainer. Hij was juist weer van de rustigere aanpak. Het ligt er dus maar net aan welke trainer je hebt."

Barcelona
Een bekend stuk in de documentaire is het kleedkamergedeelte waarin verteld wordt wie mee mocht naar het toernooi in Barcelona. Burgzorg weet het nog als de dag van gisteren: ,,Je krijgt informatie over het toernooi met allemaal mooie namen. Je wilt bij dat groepje horen. Je kan het vergelijken met een examen waar je de uitslag nog van moet krijgen. Dat is nooit een lekker gevoel. Dat wachten was gewoon een spreekwoordelijke hel, zo graag wilde je mee'', zegt de linksback met een knipoog. ,,Of we anders deden als de camera draaide? Als je weet dat de camera op je staat houd je de bal iets langer hoog en doe je iets mooiere trucjes dan normaal. Dat sowieso."

Burgzorg bladert door de Ajax-presentatiegids van 1999-2000 en stopt bij zijn eigen team: ,,Ik ken uiteraard iedereen van deze lijst. Nordin Amrabat, Adilio Augustin en Jeremain Lens spreek ik nog steeds. En met Evander Sno en Dononvan Slijngard heb ik iedere dag contact.” Terwijl hij met zijn ogen de lijst afstruint, stopt hij bij een naam: ,,Dat is Mohamed Aittaibi. Hij is al jaren een van de beste zaalvoetballers van Europa." Ook Johan Plat kent hij nog: ,,Daar heb ik met Almere City nog tegen gevoetbald toen hij bij Telstar speelde."

Twaalf jaar Ajax
Burgzorg speelde tot de A1 in de jeugdopleiding van Ajax en kijkt positief terug op deze tijd: ,,Ik bewaar er veel goede herinneringen aan. In het begin bij de E-pupillen lag de nadruk puur op balvaardigheid. Vanaf de D1 werd er steeds meer op het veldspel gelet. Bij Ajax was je altijd beter dan de tegenstander. In die tijd was voetbal heel makkelijk voor mij. Maar uiteindelijk wordt iedereen volwassen en dus ook groter en sneller. Dan moet je het steeds meer hebben van inzicht en slimmigheid. In die twaalf jaar bij Ajax ben ik helemaal gevormd tot de speler die ik nu ben. Het waren mooie tijden op de Toekomst.'' 

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Foto's: Ajax archief (boven) en Louis van de Vuurst (onder) 

Staand (vlnr): Frits Andriese, Johan Plat, Jeremain Lens, Burak Yegek, Nicky Rietveld, Marco van Duin, Ricardo Mac Nack, Elio Egas, Tim de Heus, Evander Sno, Robin Pronk.

Zittend (vlnr): Donovan Slijngard, Mitchell Burgzorg, Nordin Amrabat, Nikkie Sparreboom, Adilio Augustin, Mohamed Aittabi, Furdjel Narsingh.