Menu
Team van Toen: D1 2007-2008

Team van Toen: D1 2007-2008

De jeugdopleiding van Ajax heeft vele grote voetballers voortgebracht. In de rubriek ‘Team van Toen’ besteden we iedere maand aandacht aan een Ajax-jeugdteam uit het verleden. Betrokkenen blikken terug op hun periode in de jeugdopleiding. In deze aflevering: Ajax D1 uit het seizoen 2007-2008.

Terwijl Luis Suarez en Klaas Jan Huntelaar voor doelpunten zorgden in de Amsterdam ArenA, droomde Sheraldo Becker hier alleen nog maar van. Hij speelde in de D1 onder leiding van trainer Frank de Boer op sportcomplex de Toekomst. De geboren Amsterdammer is nu 21 jaar en speelt momenteel op huurbasis bij PEC Zwolle.

Wanneer Becker in het IJsseldeltastadion de teamfoto rustig bekijkt, verschijnt er een grote glimlach op zijn gezicht. Heel even is hij zijn knieblessure vergeten. ,,Uiteraard ken ik iedereen nog uit dit team. Het was een leuk team. We hebben veel lol gehad met elkaar. Het was echt een soort vriendengroep”, vertelt Becker enthousiast.

BMX
Met veel medespelers uit de D1 ging hij goed om. ,,Met Kenny Tete, Daoud Bousbiba, Calvin Valies, Stan Bijl en Jovi Hulshoff had ik zeker een goede klik. We hadden veel lol in de kleedkamer en op het veld.” Ook buiten Ajax ging Becker met een aantal medespelers om. ,,Dan ging ik met Calvin op straat spelen. Ik kan me nog goed herinneren dat we vaak gingen BMX’en. We probeerden dan altijd wheelies te maken. Ik heb nog steeds contact met een aantal van die jongens. Het meest ga ik nu nog om met Kenny. We gaan vaak samen eten in Amsterdam. Of gewoon bij iemand thuis gamen en chillen.”

Er komen veel herinneringen boven bij Becker. Moeiteloos somt hij de namen van zijn toenmalige teamgenoten op. ,,Stan Bijl (inmiddels clubloos, red.) was een heel goede keeper, hij was echt een penaltykiller. Ik had wel verwacht dat hij de top zou gaan halen. Daarnaast was Daoud (tegenwoordig voetballer bij topklasser TEC uit Tiel, red.) een technische aanvaller. Hij kon zo twee tot drie man passeren. En Gaviër (Eustatius, red.) was een heel technische verdediger. Calvin was een klassieke rechtsbuiten met veel techniek. Hij speelt nu bij Telstar in de Jupiler League.”  

Tete
Ook weet hij nog goed hoe zijn maatje Kenny Tete was in die tijd. ,,Hij was toen al een heel goede verdediger. Die tackle die hij nu heeft, had hij toen nog niet. Die heeft hij echt in de loop der jaren ontwikkeld. Kenny was in tegenstelling tot de rest van het team een rustige jongen. We moesten echt achter hem aanzitten, zodat hij wat agressiever zou worden. Maar dat is uiteindelijk helemaal goed gekomen. Hij is nu de beste rechtsback van Nederland!”

Het elftal viert het kampioenschap na de wedstrijd tegen Alphense Boys D1
Het elftal viert het kampioenschap na de wedstrijd tegen Alphense Boys D1

Koppen
De destijds 36-jarige Frank de Boer was in het seizoen 2007-2008 trainer van Ajax D1. De huidige hoofdcoach van Ajax zette toen zijn eerste stappen in het trainersvak. Becker vertelt over zijn eerste ontmoeting met hem. ,,Als jonge speler was ik vooral met mezelf bezig. Ik lette daarom niet heel erg op zijn manier van coachen. Ik merkte wel gelijk dat hij heel duidelijk en straight tegen je is.” De vleugelspits van PEC heeft inmiddels verschillende keren met Ajax 1 getraind. Tijdens die oefensessies zag hij duidelijk een link met vroeger. ,,In de D1 trainden we een keer op voorzetten vanaf de zijkant. Wij moesten dan de ballen in het doel koppen. Maar niemand durfde te koppen. Iedereen was een beetje bang voor de bal. Van de 50 voorzetten gingen er misschien twee ballen in. Toen zei De Boer: ‘weet je wat, ik neem die corners en wie niet kopt mag naar binnen!’ Iedereen dacht: shit, nu moeten we wel. Na de training ging iedereen met hoofdpijn naar binnen.”

Suiker
De D1 is in die tijd ook naar Japan geweest, herinnert Becker zich. ,,We mochten van De Boer geen snoep meenemen op reis. Suikers waren volgens hem niet goed voor je. Als jonge jongens namen we natuurlijk stiekem wel wat snoep mee. De trainer klopte dan plotseling aan op je kamer en dan riep hij: ‘controle! Even kijken of jullie niks bij je hebben.’ En dan had iedereen wat snoep natuurlijk. Maar hij wilde duidelijk maken dat suikers niet goed voor je zijn in het profvoetbal. Dat lukte hem op deze manier zeker.”

Opnieuw breekt er een lach op het gezicht van Becker door. De jeugdinternational bewaart prachtige herinneringen aan zijn tijd in de D-pupillen van Ajax. ,,We waren af en toe wel lastige jongens en luisterden niet altijd goed. Soms waren we niet scherp tijdens de training. Maar toch voetbalden we in die tijd heel goed. We werden uiteindelijk zelfs kampioen. Dat was toch wel voor een behoorlijk deel de verdienste van de trainer.”

Sheraldo Becker in het IJsseldeltastadion van PEC Zwolle met de teamfoto van de D1 2007-2008
Sheraldo Becker in het IJsseldeltastadion van PEC Zwolle met de teamfoto van de D1 2007-2008
Staand (vlnr): Frank de Boer - fysiotherapeute (naam onbekend) - Serhat Cakmak - Arnoud de Moor - Kenny Tete - Sheraldo Becker - Stan Bijl - Elton Acolatse - Niek Ossevoort - Rob Kalse - Zittend (vlnr): Gaviër Eustatius - Daoud Bousbiba - Calvin Valies - Danny Bakker - Django Warmerdam - Jovi Hulshoff - Floris Mulder
Staand (vlnr): Frank de Boer - fysiotherapeute (naam onbekend) - Serhat Cakmak - Arnoud de Moor - Kenny Tete - Sheraldo Becker - Stan Bijl - Elton Acolatse - Niek Ossevoort - Rob Kalse - Zittend (vlnr): Gaviër Eustatius - Daoud Bousbiba - Calvin Valies - Danny Bakker - Django Warmerdam - Jovi Hulshoff - Floris Mulder
Tekst:Ajax.nl/Dries Govers
Foto's:Ajax.nl/Louis van de Vuurst