Menu
Team van Toen: D2 1992-1993

Team van Toen: D2 1992-1993

De jeugdopleiding van Ajax heeft vele grote voetballers voortgebracht. In de rubriek ‘Team van Toen’ besteden we iedere maand aandacht aan een Ajax-jeugdteam uit het verleden. Betrokkenen blikken terug op hun periode in de jeugdopleiding. In deze aflevering: Ajax D2 uit het seizoen 1992-1993.

Wanneer Ed Lefeber de elftalfoto van de D2 uit 1992-1993 onder ogen krijgt, verschijnt er een glimlach op zijn gezicht. Op de foto ziet hij zichzelf terug als 31-jarige elftalleider van de jonge Ajax-talentjes. Een team waar één talent er al meteen uitsprong: Rafael van der Vaart.

,,Dit was het eerste jaar van Rafael bij Ajax’’, herinnert Lefeber zich. Van der Vaart speelde daarvoor bij de Beverwijkse voetbalvereniging De Kennemers. Het talent van de jonge middenvelder uit Heemskerk was al vroeg te zien. ,,Rafael was vanaf dag 1 de beste. Hij was een echte ouderwetse spelmaker. Wilde altijd de bal in de voet hebben en was technisch zeer begaafd. Hij speelde toen vaak linkshalf of op ‘10’, maar ook wel eens enkele wedstrijden als inschuivende centrale verdediger. Als je als team en als speler zoveel beter bent, dan kan dat.’’

Naast Van der Vaart zat er nog een toptalent in het team: Jeffrey Sneijder. Van de oudste telg van de familie Sneijder wordt vaak gezegd dat hij misschien wel getalenteerder was dan Wesley. In 1993 ziet de voetbaltoekomst van Jeffrey er nog rooskleurig uit. ,,Naast Rafael was Jeffrey de andere speler die boven de rest uitstak. Ook hij was een nummer 10, alleen dan heel dynamisch en met veel diepgang. Hij was technisch goed, had een hard schot en ging altijd voorop in de strijd. We speelden een keer een uitwedstrijd tegen AFC en stonden met 2-0 achter. Het was een zware wedstrijd en er moest echt geknokt worden om daar nog een prestatie neer te zetten. Jeffrey was dan zo iemand die dan het team met zijn spel en energie op sleeptouw kon nemen en voor de ommekeer kon zorgen.’’

Chedric Seedorf en Sergio de Windt zijn twee andere opvallende spelers. Chedric is de jongere broer van Clarence. ,,Hij was een dienende speler. Wel minder getalenteerd dan zijn oudere broer, maar een goede, hardwerkende middenvelder.’’

De Windt was een van de eerste jeugdspelers die al vroeg naar het buitenland vertrok (Juventus, red.). De verdediger was een offensief ingestelde linksback die uiteindelijk vond dat zijn doorstroming bij Ajax niet snel genoeg ging. Nadat Juventus zich meldde met een geweldig sportief en financieel aanbod, besloot de verdediger naar Italië te verkassen. Helaas zou hij ook een van de eersten zijn voor wie een succesvolle carrière door een vroege transfer naar het buitenland uit het zicht raakte.

Na het jaar bij Ed Lefeber en trainer Jan de Koning, vervolgden de Ajax-talenten hun weg, hopend op een succesvolle toekomst als profvoetballer. Een aantal spelers redde het niet, maar zeker de helft schopte het wel tot profvoetballer. Sneijder redde het niet. Zware blessures in de B- en A-jeugd maakten een einde aan de ambities van de getalenteerde voetballer. Hij zou uiteindelijk zijn wedstrijden spelen voor het Utrechtse Elinkwijk. Van der Vaart sloeg de D1 over, omdat hij geacht werd al een niveau verder te zijn. In de C2 kreeg hij het tegen zijn veel oudere en fysiek sterkere tegenstanders echter een stuk lastiger, waarna men zich aan het eind van dat seizoen zelfs afvroeg of Van der Vaart het niveau van Ajax wel aan zou kunnen. Seedorf en De Windt dienden beiden veel clubs in het buitenland, maar wisten nergens echt door te breken.

Lefeber is 21 jaar later nog steeds werkzaam bij Ajax, nu als manager projecten en vestingmanager van de Toekomst. Hij is trots op het complex waar Ajax nu op traint. ,,Het is een stuk moderner en professioneler dan het oude Voorland, waar slechts twee velden waren. Voorland was wel heel fijn. Het was er erg klein, letterlijk close, maar daardoor was er ook veel onderling contact.’’ Wanneer hij vervolgens weer naar de foto van de D2 kijkt, vat hij die periode simpel, maar treffend samen: ,,Het was een mooie tijd en een goed team.’’ Dan concentreert hij zich weer op zijn huidige taken, nog steeds met het doel de voetballers zo ver mogelijk te laten reiken.

Tekst: Ajax.nl/Lars van IJzendoorn
Foto: Archief Ajax


Foto boven: Ed Lefeber, Ivo Peters, Sergio de Windt, Baki Mercimek, Lesley Las van Bennekom, Jeffrey Sneijder, Chedric Seedorf, Kiran Bechan, Jan de Koning.
Foto beneden: Robin Noordam, Nabil Abidallah, Ivo Pas, Philip de Leeuw, Mounir Belli, Sjaak Lettinga, Rafael van der Vaart.