Menu
Team van Toen: D2 2002-2003

Team van Toen: D2 2002-2003

De jeugdopleiding van Ajax heeft vele grote voetballers voortgebracht. In de rubriek ‘Team van Toen’ besteden we iedere maand aandacht aan een Ajax-jeugdteam uit het verleden. Betrokkenen blikken terug op hun periode in de jeugdopleiding. In deze aflevering: Ajax D2 uit het seizoen 2002-2003.

In het seizoen dat de door Ajax opgeleide Rafael van der Vaart, Andy van der Meyde, Wesley Sneijder en Nigel de Jong schitteren in de Amsterdam ArenA zet de volgende generatie voetballers zijn eerste stappen op de Toekomst, hopend dat ook zij ooit hun wedstrijden in het grote stadion zullen spelen. Zo ook de huidige rechtsback van Ajax: Ricardo van Rhijn.

De elftalfoto waar hij als 11-jarige jongen op prijkt, kent de inmiddels 23-jarige Ajacied goed. ,,Ik heb alle elftalfoto’s nog bij mijn ouders thuis liggen. Die hebben ze allemaal bewaard. Deze is extra speciaal omdat het mijn eerste seizoen bij Ajax was. Daarvoor speelde ik bij RKSV DoCoS uit Leiden.’’

Voor veel jonge voetballers is de stap naar Ajax een droom die uitkomt. Doorbreken op het hoogste niveau is slechts voor een enkeling weggelegd. De opleiding van Ajax is niet alleen de weg naar een succesvolle carrière als topvoetballer, maar net zo vaak het eindstation van een jongensdroom. In zijn nog prille voetballeven was Van Rhijn hier destijds nog niet mee bezig. Dat hij ruim negen jaar later zijn officiële debuut in Ajax 1 zou maken - en uiteindelijk zou uitgroeien tot basisspeler - was toen nog heel ver weg: ,,Mijn eerste jaar in de Ajax-opleiding was vooral een heel mooi en spannend jaar. Ik was toen nog zo jong dat ik nog vooral bezig was met plezier hebben en lekker voetballen. Voor mij was het ook een nieuwe omgeving, dus dan is het belangrijk om eerst je plek te vinden. Ik was toen een rustige jongen die vooral de kat uit de boom keek. Daarom was het voor mij wel fijn dat ik niet de enige nieuwe jongen was. Dat maakte het aanpassen wel makkelijker.’’

Augustus 2009: Ricardo van Rhijn in actie als aanvoerder van Ajax A1 tegen ADO Den Haag, de club waartegen hij in 2011 zijn Eredivisiedebuut beleefde. Augustus 2009: Ricardo van Rhijn in actie als aanvoerder van Ajax A1 tegen ADO Den Haag, de club waartegen hij in 2011 zijn Eredivisiedebuut beleefde.

In een team vol jonge talenten speelde de Leidenaar aanvankelijk centraal achterin. ,,Daar vormde ik een duo met Roly Bonevacia (die na eredivisieavonturen bij NAC en Roda zijn geluk op dit moment beproeft bij Wellington Phoenix in Australië, red.). Hij was een echte bikkelaar. Een grote, sterke verdediger’’, aldus Van Rhijn over zijn voormalig ploeggenoot. Bonevacia is niet de enige speler die er voor de international uitspringt: ,,Jeffrey Dekker was een snelle buitenspeler. En Tim Receveur staat er ook op. Een heel technische speler die goed op het middenveld uit de voeten kon. Hij is nog steeds mijn beste vriend.’’

Wie verder kijkt ziet nog twee bekende gezichten: Bryan Roy en Rodney Sneijder. De vermaarde buitenspeler van weleer was destijds trainer van de D2. ,,Dit was één van zijn eerste jaren als begeleider geloof ik. Hij was een relaxte, zachte trainer. Kon goed met jonge jongens omgaan. Hij bracht op een speelse manier over wat voetballen precies inhield’’, zegt zijn voormalig pupil nu over hem.

Voor Sneijder gold dat hij in de voetsporen moest treden van zijn zo getalenteerde oudere broers. In eerdere edities van ‘Team van Toen’ is hun verhaal reeds verteld. Oudste broer Jeffrey redde het niet door blessureleed, Wesley werd één van de beste spelers van zijn generatie voetballers. Helaas kon Rodney de weg van zijn middelste broer niet volgen: ,,Bij hem waren de verwachtingen ook hoog. Je kon zien dat hij goed kon voetballen, maar toch heeft hij het net niet gered’’, aldus Van Rhijn.

De rechtsback van Ajax maakte die stap naar een basisplaats in Ajax 1 uiteindelijk wel: ,,Gelukkig paste het voor mij wel. Ik kon wel aanklampen aan het niveau.’’ De vele seizoenen in de opleiding waren voor hem mooie jaren met fantastische ervaringen. ,,Voor mij sprongen de buitenlandse toernooien er wel uit. Die waren bijzonder. Zeker ten tijde van deze foto was het allemaal nieuw voor me. Slapen in een hotel, met een teamgenoot op de slaapkamer. Wel was het geweldig dat je je al kon meten met de grote internationale teams. Zo kon je zien waar je stond als voetballer", besluit de Ajacied zijn verhaal over zijn eerste Ajax-jeugdteam.

Tekst: Ajax.nl/Lars van IJzendoorn
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst


Staand: Bryan Roy, Rodney Sneijder, Angenito Hellings, Michel Smith, Marco Bizot, Ricardo van Rhijn, Jeffrey Dekker, Roly Bonevacia, Rob Kalse, Hakim Sgaier.
Zittend: Tim Receveur, Jermano Lo-Fo-Sang, Anouar Kali, Justin Valk, Mark de Loor, Melvin Leter, Nourdin El Harmazi, Ben van Kessel