Menu
Team van Toen: D3 2008-2009

Team van Toen: D3 2008-2009

De jeugdopleiding van Ajax heeft vele grote voetballers voortgebracht. In de rubriek ‘Team van Toen’ besteden we iedere maand aandacht aan een Ajax-jeugdteam uit het verleden. Betrokkenen blikken terug op hun periode in de jeugdopleiding. In deze aflevering: Ajax D3 uit het seizoen 2008-2009.

We gaan terug naar 26 november 2015. De toen 18-jarige Donny van de Beek zit bij de wedstrijdselectie voor het Europa Leagueduel met Celtic en wacht nog op zijn eerste speelminuten. Halverwege de tweede helft is het eindelijk zover. De jeugdinternational wordt door Frank de Boer de dug-out uitgestuurd voor de warming-up. In de 70e minuut mag de jongeling zijn wedstrijdshirt aantrekken en vervangt hij Lasse Schöne. Donny uit Nijkerkerveen heeft zijn debuut gemaakt in de hoofdmacht van Ajax.

Sneijder
Een aantal jaren eerder was Van de Beek alleen nog maar groot fan van Ajax. ,,Met mijn Sneijder-shirt aan zat ik vaak in de Amsterdam ArenA. Daar speelden dan jongens als Sneijder, Van der Vaart en Ibrahimovic. Ik droomde ervan om zelf ooit in de ArenA te schitteren,” vertelt de huidige selectiespeler.

Wanneer hij de teamfoto van Ajax D3 te zien krijgt, verandert Van de Beek in een spraakwaterval. ,,Ik kan alle namen zo opnoemen, ik heb deze foto nog op mijn kamer!”, vertelt hij lachend. ,,Het was een erg leuk team. Ik was er net bij, het was namelijk mijn eerste jaar bij Ajax. Het was in meerdere opzichten een bijzonder jaar.”

Vitesse
Van de Beek gaat terug in de tijd. Op 10-jarige leeftijd wordt Van de Beek gescout door Harm Greving. De blonde middenvelder valt niet alleen bij Ajax op. ,,Ik was eigenlijk nog E-pupil, maar speelde bij de Veensche Boys al in de D1. Ik heb toen een aantal proefwedstrijden bij Ajax gespeeld. Ook liep ik bij Vitesse stage. Na twee van de acht trainingen lieten ze me al weten dat ze me graag wilden hebben in Arnhem. Na de laatste training zou ik hen het jawoord geven. Mijn vader stond al langs de lijn zodat we alles konden afronden”, vertelt Van de Beek. ,,Maar na de training kwam hij naar me toe en zei: Donny, Ajax heeft net gebeld. Vitesse wilde alles nog rondmaken die avond, maar we besloten het thuis nog te bespreken. Uiteindelijk heb ik voor Ajax gekozen omdat ik altijd al enorm fan ben geweest van de club.”

Donny van de Beek met de teamfoto van zijn eerste jaar als Ajacied.
Donny van de Beek met de teamfoto van zijn eerste jaar als Ajacied.

De middenvelder brandt los over zijn eerste jaar als Ajacied. ,,Ik ging meteen veel met Vince Gino Dekker om. Hij woont namelijk bij mij in de buurt. Wanneer je bij Ajax komt, verandert er veel. Het is dan fijn als je met iemand uit dezelfde regio (Dekker woont in Ermelo, red.) kan optrekken. Het klikte meteen goed.”

Timothy Fosu-Mensah
Nu, zeven jaar later, heeft hij nog steeds contact met jongens uit dit team. Een daarvan is Timothy Fosu-Mensah, die inmiddels de kleuren van Manchester United verdedigt. ,,Ik zie Timothy wat minder omdat hij in Manchester woont, maar spreek hem nog steeds iedere week via de app.” Als C-junior vertrok Fosu-Mensah richting Engeland. ,,Het was erg jammer dat hij weg ging bij Ajax. Maar nu doet hij het erg goed. Toen hij zijn debuut maakte was ik enorm trots op hem.”

Op de vraag of Van de Beek zelf ook niet al bij een grote club had kunnen schitteren, antwoordt hij: ,,Vaak zie je dat jongens die naar het buitenland gaan een beetje stilstaan in hun ontwikkeling. Timothy vormt hier een uitzondering op, hij heeft zich goed ontwikkeld. Bovendien is hij een typische ‘Engelse’ verdediger die daar goed past. Ik denk ook dat hij onder de nieuwe trainer José Mourinho een kans krijgt.”

112-belletje
De mooiste herinneren aan zijn eerste Ajax-jaar waren de vele toernooien. ,,Toen we jong waren gingen we al naar toernooien in het buitenland. We zaten dan vaak in hotels. Ik kan me nog herinneren dat we op een gegeven moment naar onze kamers moesten. Er waren dan altijd wel een paar jongens die op zo’n moment het randje opzochten. Driss El Foullani heeft een keer om half twaalf ’s avonds 112 gebeld. De politie en brandweer stond binnen no-time voor het hotel. Echt een kwajongensstreek. We waren toen allemaal nog erg speels.“

Staand (vlnr.): Eddie van Schaik (trainer), Hans Erik Muller (leider), Adham El Idrissi, Teun van Zweeden, Ben Aissa Ben Amar, Daan van der Wind, Alp Tutar, Elisio da Cruz, Kaan Karabakal, Jaimy van Dijk en Stephanie van de Broek (Fysiotherapeute). Zittend (vlnr.): Donny van de Beek, Vince Gino Dekker, Tim Brinkman, Driss El Foullani, Timothy Fosu-Mensah, Noussair Mazraoui, Stasi Kefalas en Melle Kruit.
Staand (vlnr.): Eddie van Schaik (trainer), Hans Erik Muller (leider), Adham El Idrissi, Teun van Zweeden, Ben Aissa Ben Amar, Daan van der Wind, Alp Tutar, Elisio da Cruz, Kaan Karabakal, Jaimy van Dijk en Stephanie van de Broek (Fysiotherapeute). Zittend (vlnr.): Donny van de Beek, Vince Gino Dekker, Tim Brinkman, Driss El Foullani, Timothy Fosu-Mensah, Noussair Mazraoui, Stasi Kefalas en Melle Kruit.
Tekst: Ajax.nl/Dries Govers
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst