Menu
Team van Toen | 'De 1e trainingen was ik doodsbang dat ik iets fout deed'

Team van Toen | 'De 1e trainingen was ik doodsbang dat ik iets fout deed'

In deze aflevering van Team van Toen blikken we met Aron Winter terug op zijn periode in de Ajax-jeugd. De veelzijdige middenvelder begon als 18-jarige bij Ajax en bereikte via Ajax 2 het eerste elftal, waarvoor hij 238 competitiewedstrijden zou spelen. ,,Uiteindelijk is het veel sneller gegaan dan ik vooraf dacht."


De jeugdopleiding van Ajax heeft vele grote voetballers voortgebracht. In de rubriek Team van Toen besteden we iedere maand aandacht aan een Ajax-jeugdteam uit het verleden. Betrokkenen blikken terug op hun periode in de jeugdopleiding. In deze aflevering: Ajax 2 uit het seizoen 1985-1986.


Winter bekijkt de zwart-witfoto van zijn oude team. ,,Volgens mij was dit het C-team, of Ajax 2. Later heette het de beloften en nu noemen ze het Jong Ajax." Het team dat Winter voor zich heeft liggen is inderdaad Ajax 2, uit het seizoen 1985-1986. Winter herkent bijna al zijn oud-teamgenoten.

,,Ik wist alle namen snel op te noemen, vind je niet? Met Rob (Witschge), Desmond (Gemert) en Johnny (Bonouvrie) ging ik het meeste om. Desmond en Johnny woonden bij mij in de buurt, in Amsterdam. En Rob was gewoon m’n gabbertje, met hem heb ik nog steeds veel contact."

Boven v.l.n.r. Spitz Kohn, Danny van der Moot, Ronald van Vark, Robbie Rijnink, Fred Grim, René Franken, Peter van der Zwaan, Desmond Gemert, Nol Boerkoel. Onder: Johnny Bonouvrie, Aron Winter, Mustafa Yücedağ, Edwin van der Lugt, Erik Regtop, Ronnie Pos, Rob Witschge.
Boven v.l.n.r. Spitz Kohn, Danny van der Moot, Ronald van Vark, Robbie Rijnink, Fred Grim, René Franken, Peter van der Zwaan, Desmond Gemert, Nol Boerkoel. Onder: Johnny Bonouvrie, Aron Winter, Mustafa Yücedağ, Edwin van der Lugt, Erik Regtop, Ronnie Pos, Rob Witschge.

Ajax 2 werd in het seizoen 1985-1986 kampioen in de Reserve-Divisie A. ,,We hadden een goed team. Ik speelde vaak als rechtshalf of achter de spits. Met Desmond hadden we een aanvallende back en Mustafa stond centraal achterin. Hij zocht altijd de voetballende oplossing en schoof vaak door naar het middenveld. Op bijna elke positie stond wel iemand die echt goed kon voetballen."

Het grootste talent van Nederland
Op de elftalfoto vinden we veel namen die het uiteindelijk niet geschopt hebben tot de absolute top. Toch had Winter verwacht dat bepaalde jongens het wel tot een succesvolle carrière zouden schoppen. ,,Ik vond Robbie Rijnink een hele goede voetballer. Hij heeft later ook zijn debuut gemaakt. Fred Grim was toen al een goede keeper. En ook van Desmond Gemert had ik hoge verwachtingen.

'Erik Regtop was zo goed, jammer dat hij het niet gered heeft'

Maar het allergrootste talent, misschien wel van heel Nederland, was Erik Regtop. Die kon zo goed voetballen. Helaas heeft hij het niet tot de absolute top gehaald, hij had misschien niet helemaal de juiste mentaliteit. Het was voor hem erg moeilijk, hij kwam op jonge leeftijd van Drenthe naar Amsterdam. Die jongen was zo goed. Het is jammer dat hij het niet gered heeft."

Goed genoeg voor Ajax
Winter begon op relatief late leeftijd aan zijn voetbalcarrière in Amsterdam. ,,Ja, ik was een laatbloeier, ik begon pas bij Ajax toen ik ongeveer 18 jaar oud was. Ik kwam van de amateurs van SV Lelystad. Het verschil tussen de betaald voetbalorganisaties en de amateurs was toen niet zo groot als nu. Met mijn amateurteam speelden we in de hoogste divisie. Je had dus de kans om je snel in de kijker te spelen bij profclubs."

Op 6 april 1986 maakt Winter zijn debuut voor Ajax 1, hij scoort de 3-0 tegen FC Utrecht.
Op 6 april 1986 maakt Winter zijn debuut voor Ajax 1, hij scoort de 3-0 tegen FC Utrecht.

,,De 1e keer dat ik meedeed was het lastig voor mij. Ik moest een oefenwedstrijd spelen, een soort stagewedstrijd om te kijken of ik goed genoeg was voor Ajax. Ik kan het me nog goed herinneren. Ik werd amper in het spel betrokken door de jongens, zij wisten ook: er komt mogelijk een nieuwe jongen bij, dus het wordt voor mij alleen maar lastiger. De 2e wedstrijd die ik speelde kreeg ik wel een eerlijke kans. Toen liet ik zien dat ik goed genoeg was voor Ajax. Die wedstrijd heeft de mening van de jongens snel veranderd. Ik kwam er als buitenstaander bij, dus in het begin was het even wennen. Maar op het moment dat je nieuw in een elftal komt, en de jongens zien dat je goed bent, word je snel geaccepteerd."

Amsterdamse humor
,,Als ik het Jong Ajax van nu vergelijk met ons toen, is het verschil levensgroot. Toen bestond ons team grotendeels uit Amsterdammers. Die jongens waren allemaal heel gevat, het was echt altijd lachen. Je moest oppassen wat je zei, want daar werd je later nog wel mee teruggepakt, haha! Het was echt een heel leuke tijd."

Naast de humor in het kleedlokaal, werd er op het veld serieus getraind. ,,Als je op de training of tijdens de wedstrijd de kantjes ervanaf probeerde te lopen, dan werd je ook aangepakt. Iedereen corrigeerde elkaar, dat is een groot verschil met nu. Nu corrigeren teamgenoten elkaar minder snel op het veld, ze accepteren te snel dingen van elkaar."

'Mijn idolen speelden bij Ajax, daar wilde ik graag deel van uitmaken'

,,Ik was erg blij toen ik gevraagd werd om bij Ajax te komen. Het jaar voordat ik zou komen, mocht ik al mee op internationale toernooien. We zijn in Zwitserland geweest, in Italië, op wat toernooien in Nederland. Dat was echt geweldig, de meeste toernooien wonnen we. De hele uitstraling van de club was groots. Mijn idolen waren Frank Rijkaard, Marco van Basten en natuurlijk, Johan Cruijff. Zij speelden bij Ajax, daar wilde ik graag deel van uitmaken."

Winter speelde 238 competitiewedstrijden voor Ajax 1.
Winter speelde 238 competitiewedstrijden voor Ajax 1.

Naast zijn trainingen bij Ajax, volgde Winter nog een studie op de middelbare technische school. Om zijn opleiding en voetbal te combineren, bood de studiebegeleiding van Ajax uitkomst. Winter: ,,Ajax was de enige club die aan studiebegeleiding deed, dat was heel belangrijk voor mij en mijn ouders. Ik kreeg naast het voetbal de tijd om mijn school af te maken. Daar was Ajax echt een voorloper in, de toonaangevende club in Nederland. Het was een zware periode, maar ik vond het geweldig."

De doorbraak in Ajax 1
,,Johan Cruijff was trainer van Ajax 1. Op een gegeven moment liep het daar niet goed, toen heb ik voor het eerst meegetraind. Die eerste trainingen was je doodsbang dat je iets fout deed, het was niet vanzelfsprekend dat je zomaar mee mocht trainen. Johan heeft me erbij gehaald en sindsdien ben ik nooit meer weggegaan. Uiteindelijk is het veel sneller gegaan dan ik vooraf gedacht had."

📝 Team van Toen met Richard Witschge: 'Cruijff kwam vaak tijdens de rust in de kleedkamer' ⤵️⤵️

Tekst: Ajax.nl/Bram van Beek
Beeld: Ajax.nl