Menu
Team van Toen: E1 2002-2003

Team van Toen: E1 2002-2003

De jeugdopleiding van Ajax heeft vele grote voetballers voortgebracht. In de rubriek ‘Team van Toen’ besteden we iedere maand aandacht aan een Ajax-jeugdteam uit het verleden. Betrokkenen blikken terug op hun periode in de jeugdopleiding. In deze aflevering: Ajax E1 uit het seizoen 2002-2003.

In het seizoen dat de door Ajax opgeleide Rafael van der Vaart, Andy van der Meyde, Wesley Sneijder en Nigel de Jong schitteren in de Amsterdam ArenA zet de volgende generatie voetballers zijn eerste stappen op de Toekomst, hopend dat ook zij ooit hun wedstrijden in het grote stadion zullen spelen. In de E1 spelen op dat moment een enkele jonge voetballers die anno 2014 op de teamfoto van Ajax 1 prijken: Ruben Ligeon, Stefano Denswil en Joël Veltman.

Veltman over zijn tijd bij de E1: ,,Dit was mijn eerste jaar bij Ajax. Op de Ajax Talentendagen was ik opgevallen en zo ben ik uiteindelijk in de jeugdopleiding terecht gekomen.’’ De 10-jarige Veltman speelde daarvoor als vleugelspits bij zijn amateurclub VV IJmuiden. In Amsterdam zagen ze echter een andere rol voor hem weggelegd: ,,Bij mijn eerste wedstrijd werd ik meteen rechtsback gezet. Ik moet zeggen dat ze dat toen al snel goed gezien hadden.’’

Ook in deze lichting van Ajax zat een hoop kwaliteit: ,,We hadden van alles wat. Snelheid, technisch vermogen en al behoorlijk wat fysieke kracht.’’ Dat laatste kan met name gezegd worden over Stefano Denswil, die er op de teamfoto al bovenuit toornt. ,,Ja, Stefano had zijn fysiek toen al mee.’’ De andere huidige selectiespeler, Ruben Ligeon, had het daarentegen fysiek minder getroffen: ,,Ruben was niet de breedste, maar was toen ook al heel snel’’, aldus de centrale verdediger van Ajax.

Joël Veltman speelt nu wekelijks in Ajax 1. Joël Veltman speelt nu wekelijks in Ajax 1.

 

Het team speelde in die tijd al veel buitenlandse toernooien. Iets waar de Oranje-international nog graag aan terugdenkt. ,,We kregen altijd extra sportkleding mee op die toernooien. Als we dan op onze kamer waren, klopten we bij de tegenstander aan. Gingen we stiekem die kleding ruilen. Trainingspakken, shirts, broeken etc. Ik heb nog steeds shirts van Real Madrid en Olympique Marseille bijvoorbeeld.’’

Waar de aandacht van het grote publiek doorgaans uitgaat naar de voetballers, staat Veltman uitgebreid stil bij de technische staf op de foto. ,,Als verdediger heb ik veel van Patrick Ladru geleerd. Vooral de basis, iets dat je juist op die leeftijd moet ontwikkelen. Ook Henk van Teunenbroek was fantastisch. Echt een vaderfiguur. Iemand die aan je vroeg hoe het met je ging en zo.’’

Natuurlijk hebben de overige teamgenoten van Veltman ieder een eigen verhaal. In tegenstelling tot Veltman, Denswil en Ligeon zijn ze vrijwel allemaal uit het betaald voetbal verdwenen. Veel spelers zijn momenteel nog in de top van het amateurvoetbal te zien, terwijl anderen ondanks hun talent nooit een dergelijk niveau hebben weten te bereiken. Dit geldt niet voor Daan Rienstra, die momenteel bij Heracles voetbalt. Tot de A-jeugd trok Veltman veel met hem op. Hilal Ben Moussa en Joeri de Kamps zijn de twee overige spelers die momenteel voor Eredivisieclubs spelen. Ben Moussa voor Groningen, De Kamps voor NAC.

De foto zelf komt de verdediger meer dan bekend voor: ,,Hij hangt nu nog steeds op mijn jongenskamer bij mijn ouders. Het shirt dat ik hier aan heb is mijn allereerste Ajax-shirt. Die heb ik ook laten inlijsten.’’ Tot slot nemen we nog een korte uitstap naar die eerste jaren van Veltman als Ajacied. Hij was net verhuisd van IJmuiden naar Beverwijk en ook de voetbalclub waar hij voor speelde veranderde. Hij heeft dit echter nooit als moeilijk ervaren: ,,Alles was echt top geregeld bij Ajax. Zo werd je met een busje van school opgehaald en naar de club gebracht. Ik heb met de veranderingen in die tijd eigenlijk nooit moeite gehad.’’

Spelen voor de Amsterdamse club is voor velen een droom en dit gold zeker ook voor de centrale verdediger van Ajax. Als ‘grootste fan’ zag hij zijn helden regelmatig in de ArenA schitteren en vond het fantastisch wanneer één van die jongens langs de zijlijn stond om een wedstrijd van hem te bekijken. Wie weet hoeveel jongens nu, twaalf jaar later, naar het stadion gaan als fan van Veltman, hopende ooit hetzelfde te kunnen bereiken als hem.

Tekst: Ajax.nl/Lars van IJzendoorn
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst


Staand: Patrick Ladru, Quincy van de Leuv, Hilal Ben Moussa, Stan Berrevoets, Jesper Schell, Ralf Fenne, Mitchell Theuns, Joël Veltman, R. Jansen, Henk van Teunenbroek.

Zittend:Joey van Ede, Charles Kooij, Mike van der Laar, Jerry Plat, Nikky Spijker, Daan Rienstra, Olaf Schell, Joeri de Kamps, Ruben Ligeon.