Menu
Techniek bijschaven op straat

Techniek bijschaven op straat

Een nieuwe prioriteit binnen de jeugdopleiding van Ajax: voetballen in de kleine ruimte. Met nog meer aandacht voor balbeheersing, creativiteit en techniek. Precies de elementen die woensdagmiddag belangrijk waren tijdens het jaarlijkse HETT-toernooi dat Ajax organiseert voor de clubs waarmee het een samenwerking heeft. Ajax F2 won in de finale van Sporting Martinus.

Het meest illustrerende voorbeeld voor de nieuwe koers? Vraag het Michel Hordijk en hij begint over een gesprek dat hij onlangs voerde met de ouders van een jeugdspeler. Die vroegen hem of het een probleem was dat hun zoontje ook nog in de zaal voetbalde. Nee, zei Hordijk vervolgens. Integendeel. Hij, als Technisch Manager van de onderbouw, juicht het juist toe dat jeugdspelers in de zaal spelen, net als voetballen op straat. Alles met het oog op balbeheersing, creativiteit en techniek.

De elementen die de coördinator opnoemt, spelen een steeds grotere rol in vooral de onderbouw van de jeugdopleiding. Hordijk noemt dat het optimaliseren van de voorwaarden die spelers in staat stellen om zich vooral technisch zo goed mogelijk te ontwikkelen. De academie van Ajax staat er goed op in zowel binnen- als buitenland, maar volgens hem is de situatie vergelijkbaar met wat jeugdtrainers steevast tegen hun spelers zeggen: het kan altijd beter. ,,We zijn altijd bezig om de opleiding naar een hoger plan te tillen. We hebben daarbij bijvoorbeeld gekeken naar landen als Spanje en Brazilië. Spelers uit die landen zijn vaak erg technisch, omdat ze daar wel van jongs af aan in de zaal voetballen. Dat wetende zijn wij anders naar zaalvoetbal gaan kijken.’’

Ajax F2 werd de trotse winnaar van het HETT-toernooi op de Toekomst. Ajax F2 werd de trotse winnaar van het HETT-toernooi op de Toekomst.

Hordijk en zijn collega’s constateerden ook dat vooral de jongste jeugd (F- en E-pupillen) op een te groot veld voetbalt. Spelertjes zouden ‘verzuipen’ en bijvoorbeeld te veel bezig zijn met afstanden overbruggen. Daardoor komen ze te weinig in situaties terecht waarin ze de kwaliteiten kunnen ontwikkelen die Ajax belangrijk vindt. Om die reden is besloten om de jeugd vaker te laten voetballen op een aangepast veld: een van 42 om 28 meter in plaats van de gebruikelijke afmetingen van 60 om 50 meter. En dan niet zeven tegen zeven, maar zes tegen zes, met als gewenst effect dat elke speler meer aan de bal komt.

Mede vanwege het nieuwe inzicht binnen de jeugdopleiding werden deze afmetingen en speelwijze ook gehanteerd op het jaarlijkse HETT-toernooi, een op de Toekomst gehouden evenement voor eerste- en tweedejaars F-pupillen van zogeheten partnerclubs. HETT staat in dit geval voor Hoofdklasse, Eerste klasse, Tweede klasse en Topklasse, hetgeen de niveaus zijn van de verschillende clubs waarmee Ajax een samenwerking heeft.

De nadruk op voetballen in een kleinere ruimte, staat volgens Hordijk niet los van de visie van Johan Cruijff, die veelgehoord is binnen de jeugdopleiding. ,,Hij legt ons niks op, maar geeft natuurlijk wel zijn mening. Hij geeft een richting aan, en laat ons vervolgens vrij in de praktische invulling en de details.’’

Deze details zijn vooral zichtbaar tijdens trainingen op de Toekomst. Zo worden daar steeds vaker kleine partijen gespeeld en wordt er ook veel op één tegen één getraind. ,,We willen dat spelers de één tegen één situatie altijd kunnen domineren’’, legt Hordijk uit. ,,Door het trainen van diverse vormen van die situatie oefenen ze hun balvaardigheid, die van pas komt als ze op het veld in een moeilijke situatie verzeild raken.’’ Ook in het ‘droog trainen’ besteden trainers veel aandacht aan basisbewegingen. ,,Wat dat inhoudt? Kappen en draaien, bijvoorbeeld. Bewegingen waar Wiel Coerver veel aandacht aan besteedde in zijn methodiek. Wij doen dat ook. Een speler moet gewoon een aantal bewegingen in huis hebben waardoor hij altijd meerdere kanten op kan wegdraaien.’’

De kern van zijn verhaal vat Hordijk zelf nog het beste samen. Hij stelt dat Ajax de straat zo veel mogelijk wil terugbrengen in de opleiding. In dit geval zelfs letterlijk, aangezien veel teams eens per week uitwijken naar de omliggende parkeerterreinen van de Toekomst. Voorheen verboden terrein, nu onontbeerlijk in de leerschool.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Veel ouders waren naar de Toekomst gekomen om hun kinderen in actie te zien. Veel ouders waren naar de Toekomst gekomen om hun kinderen in actie te zien.
Gastheer Ajax F2 in actie. Gastheer Ajax F2 in actie.
Ajax F2 is het jongste team uit de jeugdopleiding. Ajax F2 is het jongste team uit de jeugdopleiding.
De beste keeper van het toernooi was van Quick Boys. Hij kreeg een prijs van Ruben Ligeon. De beste keeper van het toernooi was van Quick Boys. Hij kreeg een prijs van Ruben Ligeon.
Koninklijke HFC uit Haarlem leverde de beste speler van het toernooi af. Koninklijke HFC uit Haarlem leverde de beste speler van het toernooi af.
Ajacied Ruben Ligeon was als speciale gast aanwezig voor de prijsuitreiking. Ajacied Ruben Ligeon was als speciale gast aanwezig voor de prijsuitreiking.
Veel blije gezichten op de Toekomst. Veel blije gezichten op de Toekomst.
Het Amsterdamse AFC was ook van de partij. Het Amsterdamse AFC was ook van de partij.
Ruben Ligeon overhandigt de beker aan zijn jongste clubgenoten. Ruben Ligeon overhandigt de beker aan zijn jongste clubgenoten.