Menu

Tedere momenten bij Talentendagen

De -te lange- broek moet voortdurend omhoog worden getrokken. De scheenbeschermers beschermen veel meer been dan een scheen alleen. Kortom. Ook de jongste voetballertjes van ons land, waren dit jaar op de Toekomst aanwezig om een plaats te verdienen in de wereldberoemde Ajax-jeugdopleiding.

Kees Zwamborn (r), directeur jeugdopleiding, kijkt keurend naar de kleine mannen die felle duels uitvechten. Inzet is een plaats bij de volgend jaar op te starten F-pupillen van Ajax.

Het was voor het eerst in de roemrijke geschiedenis dat Ajax voor F-pupillen voetballers scoutte tijdens de Talentendagen. Bij de D- en E-pupillen zijn er richtlijnen. De talenten moeten dan immers beter zijn dan de huidige lichting bij Ajax. Pas dan maken ze kans op een uitnodiging. Bij de aankomende F-jes is dat een ander verhaal. Daar zijn geen voorbeelden van.

'Bij de kleintjes let je erop hoe zo'n mannetje op een natuurlijke manier de bal behandeld', doceert directeur jeugdopleiding Kees Zwamborn. ' Hoe trapt hij, hoe ordent hij en heeft hij overzicht. Als je de besten eruit pikt en die weer samen laat spelen dan kan je op een andere manier kijken. Dan is er namelijk veel meer ordening.'

Voor Zwamborn was het de eerste keer dat hij de Talentendagen meemaakte. 'Ik had bij Feyenoord wel eens zoiets mee gemaakt, maar dat is niet zo groots. Dit heeft een duidelijke pr-functie en dit moet je niet veranderen. We hadden zes dagen. Om het compacter te maken valt niet mee. Met dit aanbod heb je zes dagen nodig'

Dat het er fel aan toeging, ondervond deze kleine man aan den lijve. Na een ferme trap tegen de voet haakte hij huilend af. Gelukkig liep er constant verzorging rond, die rap ter plaatse was.

De jongste talentjes kunnen aardig tegen een bal trappen, maar het op de juiste manier strikken van die lange voetbalveters is een heel ander verhaal.

De scheenbeschermers beschermen veel meer been dan de scheen alleen.

Natuurlijk ging het maar om een ding. Scoren. De vaders en moeders langs de kant riepen hun kroost veel aanwijzigingen. Zelfs het woord 'afspelen' klonk verrassend vaak over het kunstgrasveld. 'Het is voor de kinderen echt een dag uit. En voor de ouders trouwens ook', weet Zwamborn. 'Het was ook dit jaar prima geregeld en het is dan ook gesmeerd verlopen.'

Van de F-jes zijn acht spelertjes uit de Talentendagen gekomen. ' Er wordt relatief niet zo veel talent opgepikt tijdens deze weken. Dat komt omdat de scouting veel scherper is dan vroeger en ook omdat andere profclubs in de Amsterdamse vijver vissen,' aldus Zwamborn. Maar dat neemt niet weg dat er toch weer talent rondliep. ' Ik heb hele aardige voetballertjes gezien,' vond de directeur jeugdopleiding zelf. Daarmee voldeden de Talentendagen opnieuw aan hun doelstelling.