Menu
'Tegen Roda kwam de ommekeer'

'Tegen Roda kwam de ommekeer'

Ajax neemt het zondagmiddag in eigen huis op tegen Roda JC. Het duel met de huidige nummer 15 van de Eredivisie valt in een reeks wedstrijden waarin Ajax geen punten mag morsen op weg naar de belangrijke uitwedstrijd tegen FC Twente (2 maart). Frank de Boer kan over liefst 22 fitte spelers beschikken, inclusief nieuweling Isaac Cuenca. De Spanjaard zit bij de wedstrijdselectie.

De gedachten van trainer Frank de Boer gingen vrijdagochtend nog even terug naar 25 november 2012. Op die dag stelde Ajax op het nippertje een overwinning tegen Roda JC veilig. Destijds knokte Ajax in Kerkrade lange tijd tegen een achterstand, die dankzij twee late goals van Christian Eriksen en Lasse Schöne alsnog naar een 1-2 uitzege werd omgebogen. ,,We speelden die middag een goede wedstrijd, maar toch was het lastig voor ons. Gelukkig hebben we het destijds nog recht kunnen zetten in de laatste minuten. Die wedstrijd vormde destijds wel een beetje de ommekeer van het seizoen.”

Na de narrow escape tegen Roda JC verspeelde Ajax in de zeven daaropvolgende wedstrijden slechts vijf punten. Alleen op bezoek bij FC Utrecht (0-0) en Vitesse (3-2) werd er niet gewonnen. Daar tegenover stonden belangrijke thuiszeges op onder meer Feyenoord en PSV. Ook VVV-Venlo werd vorige week met overtuigende cijfers verslagen: 0-3. Er is De Boer alles aan gelegen om die lijn zondag in de bijna uitverkochte ArenA voort te zetten. ,,Tegen Roda JC, RKC (uit) en ADO (thuis) moeten we negen punten halen. Het is belangrijk dat we voor de uitwedstrijd tegen FC Twente een goede serie neerzetten zodat we op 2 maart met veel vertrouwen naar Enschede kunnen gaan.”

Isaac Cuenca zit zondag voor het eerst bij de wedstrijdselectie. Isaac Cuenca zit zondag voor het eerst bij de wedstrijdselectie.

Dat Roda JC momenteel ‘slechts’ op de vijftiende plaats staat, zegt De Boer niet zoveel. Met de wedstrijd in Kerkrade in zijn achterhoofd, waakt hij voor onderschatting. ,,Sinds die wedstrijd tegen ons hebben ze nog maar één keer verloren. Ze hebben echter wel veel gelijkgespeeld en daar schiet je als club doorgaans niet veel mee op als je verder omhoog wil op de ranglijst. Toch zullen ze zeker vertrouwen hebben getankt door de resultaten van de afgelopen weken.”

Frank de Boer kan zondag een keuze maken uit 22 fitte spelers, zo liet hij vrijdag weten. De 21-jarige Isaac Cuenca zit in ieder geval voor het eerst bij de wedstrijdselectie. De overige namen worden zaterdagmiddag na de laatste training bekendgemaakt. ,,Cuenca heeft de afgelopen dagen heel goed getraind. Hij heeft een goede indruk achtergelaten. Hij is er klaar voor.”

Tevreden constateerde De Boer dat alle internationals heelhuids zijn teruggekeerd na de midweekse interlands. Na de lichte uitlooptraining van donderdag en de vrije vrijdag vindt de coach van Ajax zaterdag weer een scherpe groep tegenover zich.

Ajax - Roda JC begint zondag om 14:30 uur. Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar. Check de actuele kaartverkoopinformatie elders op deze website.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst