Menu
Tegen Vitesse speelt Ajax de eerste van twee finales

Tegen Vitesse speelt Ajax de eerste van twee finales

In de jacht op een plaats bij de topvijf speelt Ajax in een week tijd twee finales. Woensdagavond (20.00 uur) zijn de Amsterdammers in hun eerste 'finale' gastheer voor Vitesse. Zondag reist de ploeg van trainer Danny Blind naar Waalwijk voor het treffen met RKC. De laatst gespeelde editie van Ajax - Vitesse leverde de thuisploeg overigens een 1-0 overwinning op.

Op 12 december 2004 stapte Ryan Babel als matchwinnaar van het veld. Twee minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd kwam de enige en daarmee winnende treffer van Babels voetbalschoen. Een aanval via Yannis Anastasiou, Maxwell en Rafael van der Vaart, werd in eerste instantie gekeerd door Vitesse-doelman Jevric. De keeper hield een kopbal van Van der Vaart uit zijn doel, maar was vervolgens volmaakt kansloos op het schot uit de rebound van Babel.

Terug naar de prangende actualiteit: de strijd om play-offvoetbal. Na de twee ‘finales’ moeten de Amsterdammers een plekje hebben bemachtigd in de play-offs, het hopelijk smaakvolle seizoenstoetje waarmee plaatsing kan worden afgedwongen voor het kwalificatietoernooi van de Champions League.

Spannend is het in elk geval wel in de Eredivisie. De concurrentie voor deelname aan de play-offs is groot. De verschillen tussen de resterende kanshebbers op een plek in de topvijf (kampioen PSV is automatisch geplaatst voor de Champions League, AZ en Feyenoord zijn al verzekerd van play-offs) zijn gering. Zo is het verschil tussen de nummer vier op de ranglijst, FC Utrecht, en Ajax (nummer vijf) met één punt minimaal. Het gat had groter kunnen zijn als de Utrechters afgelopen zondag het kostbare puntenverlies tegen Vitesse hadden kunnen voorkomen. De Utrechters bogen met 1-0 voor de Arnhemmers. Spits Mads Junker - dit seizoen nieuw in de Arnhemse gelederen - was beslissend voor de ploeg van trainer Edward Sturing. De aanvaller revancheerde zich met zijn (winnende) goal voor de penalty die hij kort daarvoor had gemist. Junker werd dit lopende seizoen tussentijds aangetrokken als vervanger van de naar Borussia Dortmund getransfereerde spits Matthew Amoah.

Achter Ajax zijn ook FC Groningen en sc Heerenveen nog kansrijk voor het seizoenstoetje. Vooral het duel tussen FC Groningen en FC Utrecht is woensdagavond pikant te noemen. De Friese ploeg van trainer Gertjan Verbeek neemt het deze speelronde op tegen Willem II.

Vitesse is weliswaar uitgeschakeld voor de ‘grote’ play-offs; tegen FC Utrecht liet het zijn tanden toch nog even duidelijk zien. Vitesse vindt zichzelf, twee speelrondes voor het slot van het reguliere seizoen, terug op de elfde plek. Het gat met Ajax bedraagt elf punten.

De meest recente krachtmeting eerder dit seizoen tussen Vitesse en Ajax leverde de gasten drie punten op. Op 11 december 2005 scoorden Tomás Galásek en Angelos Charisteas in de Gelredome. Omdat de thuisploeg daar geen treffers tegenover kon stellen eindigde het duel in 0-2.

Vitesse-speler Tom de Mul keert woensdagavond terug op vertrouwde grond. De Belgische belofte speelde tot nu toe acht wedstrijden in Ajax 1, maar werd vroeg in dit seizoen al verhuurd aan de club uit Gelderland. Eind maart kreeg De Mul vanuit de hoofdstad groen licht om volgend voetbaljaar terug te keren naar Amsterdam. De aanvaller heeft voldoende progressie gemaakt om in het seizoen 2006-2007 volwaardig mee te kunnen draaien in de A-selectie.

Youssouf Hersi, Richard Knopper, Etienne Esajas en Fred Benson zijn allen ook Vitessenaar-met-een-Ajax-verleden. Hersi en Knopper zijn eerder gewogen en te licht bevonden in de hoofdstad. Esajas en Benson speelden tot voor kort in Jong Ajax.

Ajax - Vitesse de laatste vijf keer:

2004-2005 1-0
2003-2004 5-0
2002-2003 2-0
2001-2002 5-1
2000-2001 1-2

Ajax en Vitesse speelden in eredivisieverband in Amsterdam nooit gelijk.

Recordoverwinning: Ajax - Vitesse 12-1 (19-5-1972). Doelpunten Ajax: Neeskens (3), Cruijff (4), Van Dijk (3), Gerrie Mühren, Hulshoff. Treffer Vitesse: Veenendaal.

Lees hier alles over de kaartverkoop voor Ajax - Vitesse