Menu
Tegenslag deert Ajax niet in Zwolle

Tegenslag deert Ajax niet in Zwolle

Op een voetbalmiddag boordevol opmerkelijke momenten won Ajax uiteindelijk vrij makkelijk van PEC Zwolle. In het uitverkochte IJsseldelta Stadion kreeg het treffen een 2-4 uitslag. Viktor Fischer was tweemaal trefzeker. ,,We hebben verdiend gewonnen, maar hadden het professioneler moeten uitspelen’’, keek Frank de Boer terug.

PEC Zwolle - Ajax bleek al snel een wedstrijd van tegen-, maar gelukkig ook meevallers. Vijfentwintig minuten voor aanvang van de wedstrijd bleek Niklas Moisander toch te ziek om mee te spelen. De naam van ex-Zwollenaar kon worden geschrapt van het inmiddels uitgedeelde opstellingenformulier. Moisander klaagde over duizelingen. Mitchell Dijks verruilde alsnog zijn plek op de bank voor een plotselinge stek in het basiselftal. Daley Blind schoof als beoogd linksback door naar Moisanders plek, links centraal in de defensie. Stefano Denswil werd als een haas van de tribune gehaald; hij nam plaats op de bank.

De tactiek moest ook zes minuten na de kick-off (om 14:30 uur; een zeldzaamheid bij een zondags duel van Ajax) worden herzien. Ryan Babel moest een botsing met een Zwollenaar bekopen met een uit de kom geraakte schouder. Ook de aanvaller haakte daarmee al vroeg af. Lasse Schöne verving de onfortuinlijke Babel, waarna Siem de Jong het duel vervolgde als nieuwste Ajax-spits.
De last-minute aanpassingen leken Ajax niet te deren in het IJsseldelta Stadion. De Amsterdammers oogden onverstoorbaar, al was het spel van de gasten bij vlagen wel slordig. Toby Alderweireld bezorgde de Ajacieden na twaalf minuten een 0-1 voorsprong. De Belgische centrumverdediger kon na een korte scrimmage, uitvloeisel van een corner van Christian Eriksen, van dichtbij raakschieten. Na de tegenslagen op het organisatorische en personele vlakken, was de vroege openingstreffer een welkome meevaller.

Vreugde na de 0-4 van Siem de Jong. Viktor Fischer (op de achtergrond) was de grote man in Zwolle met twee goals. Vreugde na de 0-4 van Siem de Jong. Viktor Fischer (op de achtergrond) was de grote man in Zwolle met twee goals.

Dat uitgerekend Alderweireld een klein kwartier later geblesseerd moest worden gewisseld paste helemaal in het beeld van de dertiende editie van Zwolle - Ajax. De Belg - jong, maar gezien zijn ervaring toch routinier in het Ajax-elftal - stond zijn plek af aan Joël Veltman. Blind was in het vervolg met zijn 22 jaar de meest ervaren verdediger aan Ajax-zijde. Dijks (19), Veltman (20) en Ricardo van Rhijn (21) volgden hem qua leeftijd, maar niet qua ervaring, op de voet.

Frank de Boer koos in het IJsseldelta Stadion voor Eyong Enoh als controleur op het middenveld. De strafvermindering die de Kameroener vrijdag kreeg (zijn schorsing na rood in een duel van Jong Ajax werd met een duel teruggebracht) baande voor Enoh de weg naar een basisplek. Christian Poulsen nam in Zwolle plaats op de bank. Enoh bleef op het Overijsselse kunstgras gelukkig wel schadevrij. Hetzelfde gold voor Viktor Fischer; in Zwolle de verrassendste Ajax-naam in de basisopstelling.

Kort nadat Alderweireld was gewisseld, bezorgde Fischer zijn ploeg extra comfort met zijn 0-2. De jonge Deen schoof de bal op aangeven van Eriksen koel voorbij jubilaris Diederik Boer (250ste wedstrijd voor Zwolle). Omdat Zwolle nauwelijks het doelgebied van Kenneth Vermeer bereikte, leek een Amsterdamse overwinning al na een half uur een zekerheid.

Fischer – die bij PEC zijn eerste competitiegoals maakte – leek het treffen vlak voor rust te beslissen. De Deen mocht vrij schieten, maar mikte uitgerekend en slordig recht in de handen van Boer. De misser van Fischer was extra zuur geweest als Youness Mokhtar kort daarop de enige Zwolse kans van de volledige eerste helft had benut. Kenneth Vermeer moest ver zijn doel uit, maar troefde Mokhtar op het beslissende moment nét af.

Drie minuten na rust was Fischer (opnieuw) wel trefzeker. De Ajacied kopte een voorzet van rechtsbuiten Derk Boerrigter feilloos binnen: 0-3. Net als Moisander keerde ook Boerrigter terug bij zijn oude club. Met de derde Ajax-treffer was het duel écht gespeeld. De Zwollenaren, met oud-Ajacied Jaap Stam als assistent van trainer Ard Langeler in de dug-out, kregen vervolgens wel wat meer tijd en ruimte om te voetballen. Het leverde vanuit Zwols perspectief weinig noemenswaardigs op. Tot tien minuten voor tijd dan.

Koud een minuut in het veld (voor Boerrigter) had Jody Lukoki een mooi aandeel in Ajax’ 0-4. De rappe aanvaller rondde een rush over rechts af met een voorzet, waaruit – weliswaar indirect – Siem de Jong scoorde. Een evenaring van Ajax’ laatste overwinning en wedstrijd bij Zwolle (in 2004 werd het 0-5) leek binnen handbereik.

De thuisploeg weigerde echter te capituleren en bleek in de slotfase zijn kruit nog niet te hebben verschoten. De eerder, in de eerste tachtig minuten, kansloze Zwollenaren kenden zowaar een opleving. Na de treffers van Danny Avdic en Jesper Drost leek een sensatie plots in de maak tegen de overwegend jonge Ajacieden. Zover kwam het uiteindelijk niet. Ajax klaarde de klus uiteindelijk simpel tegen PEC Zwolle. Vooral gezien de tegenvallers. Dat de achterstand op de oude koploper Twente zondag is teruggebracht tot acht punten geldt als een extra bonuspunt. De achterstand op de nieuwe koploper PSV bedraagt sinds zondag negen punten.

,,Ik heb de verantwoordelijkheid om Zwolle te verslaan, vandaag aan de spelers overgelaten’’, blikte Frank de Boer terug. ,,We hadden de controle en waren dreigend. Al duurde de controle misschien tien minuten te lang. Dat we na de 0-4 misschien te paniekerig waren, komt wellicht ook door de jonge achterhoede. Een laatste kwartier is ook juist na een Europees duel zwaar. Uiteindelijk hebben we verdiend gewonnen.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van PEC Zwolle plus de terugblik van Frank de Boer, Daley Blind en Joël Veltman. Ajax TV had in Zwolle speciaal aandacht voor Viktor Fischer. De Deen is maandag op Ajax TV hoofdrolspeler in De Wedstrijd van …

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Toby Alderweireld moest al vroeg naar de kant met een liesblessure. Toby Alderweireld moest al vroeg naar de kant met een liesblessure.
Mitchell Dijks nam de plek over Niklas Moisander, nadat de zieke Fin tijdens de warming-up was uitgevallen. Mitchell Dijks nam de plek over Niklas Moisander, nadat de zieke Fin tijdens de warming-up was uitgevallen.
Derk Boerrigter probeert Diederik Boer te verschalken. Derk Boerrigter probeert Diederik Boer te verschalken.
Ajax kwam al vroeg op voorsprong dankzij een goal van Toby Alderweireld. Ajax kwam al vroeg op voorsprong dankzij een goal van Toby Alderweireld.
Feest na de 0-2 van Fischer. Feest na de 0-2 van Fischer.
Viktor Fischer bekroonde zijn basisdebuut in de Eredivisie met twee goals. Viktor Fischer bekroonde zijn basisdebuut in de Eredivisie met twee goals.
Fischer wordt gefeliciteerd met zijn doelpunt. Fischer wordt gefeliciteerd met zijn doelpunt.
Christian Eriksen gaf de assist bij de 0-2 van Viktor Fischer. Christian Eriksen gaf de assist bij de 0-2 van Viktor Fischer.
Jody Lukoki kwam het laatste kwartier in actie. Jody Lukoki kwam het laatste kwartier in actie.
Siem de Jong zet zijn tegenstander op het verkeerde been. Siem de Jong zet zijn tegenstander op het verkeerde been.
Frank de Boer geeft aanwijzingen aan Eyong Enoh. Frank de Boer geeft aanwijzingen aan Eyong Enoh.
Een lachende Daley Blind in een onderonsje met zijn tegenstander. Een lachende Daley Blind in een onderonsje met zijn tegenstander.
Invaller Lasse Schöne ontwijkt een Zwolse tackle. Invaller Lasse Schöne ontwijkt een Zwolse tackle.
Kenneth Vermeer zweeft richting de kruising. Kenneth Vermeer zweeft richting de kruising.
Aanvoerder Siem de Jong nam de vierde Ajax-goal voor zijn rekening. Aanvoerder Siem de Jong nam de vierde Ajax-goal voor zijn rekening.