Menu
Tegenslag na een mooi moment

Tegenslag na een mooi moment

Voetballen is vaak net als het leven. Mooie momenten en tegenslagen kunnen elkaar in rap tempo opvolgen, zoals Ajax zondagmiddag ondervond. Vier dagen eerder realiseerden de Amsterdammers nog een van hun voornaamste doelstellingen (kwalificatie voor het hoofdtoernooi van de Champions League), het daaropvolgende weekend eindigde in mineur. In de eerste competitiewedstrijd voor eigen publiek bleek Ajax niet opgewassen tegen aartsrivaal Feyenoord: 1-2.

Vergeten waren de vreugde en de opluchting die woensdagavond nog de sfeer in de Amsterdam ArenA bepaalden. Ajax plaatste zich ten koste van Brøndby voor het even prestigieuze als lucratieve Europese bekertoernooi, waarmee de eerste stap naar een geslaagd seizoen gezet leek. Het vloeren van de Deense kampioen zou ook een stimulans moeten zijn voor de selectie van Danny Blind, die zo vroeg in het seizoen de druk begon te voelen van het moeten presteren.

Maar vier dagen na de bevrijdende overwinning bleek Ajax nog altijd geen vrijuit voetballend team te zijn. Zoals al vaker in de voorbije weken had de equipe van Blind moeite met het omzetten van een veldoverwicht in uitgespeelde, doelrijpe kansen. De ontmoeting met Feyenoord liet andermaal zien dat het Amsterdamse middenveld moeite heeft om aanvallende impulsen te ontwikkelen. Ook daardoor werd spits Markus Rosenberg nauwelijks bereikt.

Angelos Charisteas mocht het van Blind in de tweede helft als centrale aanvaller proberen en dat leverde meer gevaar op. Logisch, want Feyenoord leidde op dat moment al met 0-2 en moest de laatste twintig minuten standhouden met tien spelers, nadat linksback Ferne Snoyl zijn tweede gele kaart had gekregen van scheidsrechter Dick van Egmond. Ajax zette de opponent vervolgens onder grote druk. Charisteas blies de wedstrijd tien minuten voor tijd nog wel nieuw leven in (de Griek rondde een steekpass van Wesley Sneijder bekwaam af), maar dat bleek uiteindelijk een treffer met louter statistische betekenis.

Het had anders kunnen lopen, stelde Blind, als de thuisploeg zich iets doortastender had getoond voor het Rotterdamse doel. Hoe het wel moet, liet Feyenoord zien. De ploeg van trainer Erwin Koeman kreeg in negentig minuten voetbal drie mogelijkheden op een doelpunt, waarvan er twee werden benut. ,,Daar moeten we het in zoeken'', vond Blind. ,,Je kunt het wel over het veldspel hebben, maar wat heb je aan goed veldspel als je geen kansen creëert? We hebben de eerste tien minuten goed gespeeld, daarna werd het slordig. We dekten ook niet goed door op hun voetballende pionnen.''

Die titel had vooral betrekking op het ijzersterke Rotterdamse spitsenduo Kuijt en Kalou, dat op cruciale momenten te veel ruimte kreeg van zijn bewakers. Na een kwartier profiteerde Feyenoord daar voor het eerst van. Patrick Paauwe bleef op doorzettingsvermogen in balbezit, speelde in op Dirk Kuijt, die de bal doorkaatste naar Salomon Kalou. De Ivoriaan krulde de bal vanaf de linkerkant van het strafschopgebied in de rechterhoek van het doel, langs de graaiende handen van Ajax-keeper Hans Vonk: 0-1.

Ajax kwam in het restant van de eerste helft nauwelijks meer in de problemen, maar slaagde er op zijn beurt ook niet in gevaar te stichten. Het bleef in die fase bij te zachte of onzuivere schoten uit de tweede lijn. Alle strategische wijsheden die Blind zijn elftal meegaf voor de tweede helft, verloren al na twee minuten hun waarde. Kalou werkte zich aan de rechterkant langs Ajax' aanvoerder Julien Escudé en gaf een afgemeten voorzet, waaruit Kuijt middels een bekeken tikje de 0-2 liet aantekenen.

Blind probeerde nog een ommekeer te forceren door Mauro Rosales in te brengen. Nigel de Jong werd naar de kant gehaald, waardoor Steven Pienaar terugzakte naar het middenveld. Een kwartier voor tijd koos de trainer voor een alles-of-niets-aanpak. Escudé maakte plaats voor Nourdin Boukhari, die als linksbuiten ging opereren. De als flankspeler gestartte Ryan Babel werd zodoende tot extra centrumspits omgetoverd. Drie minuten later viel de goal van Charisteas, maar verder kwam Ajax niet meer.

Naar het fotoverslag Ajax - Feyenoord >>