Menu
Tegenstander MVV uit de minpunten

Tegenstander MVV uit de minpunten

Voor de derde keer in de historie neemt Ajax het woensdag in het bekertoernooi op tegen MVV uit Maastricht. Het huidige MVV is vrij onbekend voor de Amsterdammers, want de Limburgse formatie is al tien jaar verdwenen van het hoogste nationale platform.

In het seizoen 1999/2000 kwam er een einde aan het verblijf van MVV in de Eredivisie en de daarop volgende jaren hield het in de Eerste Divisie ook niet bepaald over, want een dertiende plek bleek tot 2008 het hoogst haalbare. In dat jaar schoot de club opeens naar een vijfde positie.

Toch was de club dit jaar bijna geschiedenis, want de schuldenlast was enorm. De gemeente Maastricht besloot in te grijpen en kocht stadion De Geusselt waardoor de club gered was van een faillisement. Desalniettemin kreeg de club liefst zeven minpunten bij de start van de competitie. Dit weekeinde zijn die echter definitief weggepoetst. Na de zege in de derby tegen Fortuna Sittard stond de teller voor het eerst dit seizoen in de plus, 2. De weg naar boven kan worden ingeslagen door de Maastrichtenaars.

Meer goed nieuws kwam er op personeelsgebied, want de club voldeed deze maand aan de eis dat er minimaal zestien voetballers onder contract dienen te staan. Na de verkoop van doelman Ruud Boffin naar Engeland, tekende Cliff Mardulier een contract en bovendien mocht ook Nick Kuipers uit de eigen jeugd zijn handtekening onder een verbintenis zetten. Vorige week werd ook de 28-jarige Marco Ingrao vastgelegd. De Belg zat afgelopen seizoen zonder club nadat Standard Luik geen beroep meer op hem deed.

KNVB beker
Vorig seizoen was de bekercompetitie snel voorbij voor de Maastrichtenaars. Al op 22 september verloor de ploeg met 3-1 van de amateurs van Spakenburg en was het over en sluiten. Een jaar eerder was Heerenveen met 0-3 te sterk en in het seizoen 2007-2008 blies Dordrecht het kaarsje uit door in Maastricht met 1-3 te winnen.

In de competitie zijn de gevaarlijkste spelers van MVV Tom Daemen en Malcolm Esajas. Beide aanvallend ingestelde voetballers hebben na zes wedstrijden al drie goals achter hun naam staan. Voor een MVV'er zal het zeker een speciaal duel worden. Verdediger Gerard Aafjes speelde voorheen in de jeugdopleiding van Ajax.

Trainer van MVV is René Trost, de geboren en getogen Kerkrader, die zijn hele leven, op een half jaartje VVV na, voor Roda JC - waarmee hij in 1997 de KNVB Beker won - speelde. De 45-jarige Limburger is sinds dit seizoen trainer van MVV.

Voor MVV is het een weekje van het reizen. Nadat ze woensdagavond naar Amsterdam moeten, spelen ze vrijdag de verste uitwedstrijd van het seizoen; naar Veendam.

Foto:PRO SHOTS / Paul Röling

Lees hier meer over de kaartverkoop voor deze wedstrijd