Menu
Tegenstander uitgelicht: ADO

Tegenstander uitgelicht: ADO

Eerste van de drie nog te nemen hordes voor Ajax in de competitie vormt ADO Den Haag. Weliswaar een opponent uit het rechterrijtje, maar ook een club waarvan de resultaten om over naar huis te schrijven zijn sinds de eindverantwoordelijkheid is overgedragen.

Van onderschatting jegens ADO Den Haag mag geen sprake zijn in het Amsterdamse kamp. Denk bijvoorbeeld maar eens terug aan het seizoen 2010-2011, een voetbaljaargang waarin de Ooievaars met hun snavels elke tegenstander stukbeten. Laatste prooi vormde destijds FC Groningen. De club uit de Martinistad moest in de play-offs om Europees voetbal na strafschoppen zijn meerdere erkennen in de equipe van John van den Brom, die destijds de scepter zwaaide in de Residentie. Een succesvol seizoen voor de Haagse club, maar ook voor Ajax, dat in het eerste (halve) seizoen van hoofdcoach Frank de Boer eindelijk de titel en de derde ster veroverde. De Amsterdammers presteerden dit ondanks twee nederlagen tegen ADO Den Haag. In Amsterdam verloren de Ajacieden met 0-1, terwijl het in de Hofstad 3-2 werd.

Van den Brom vertrok naar Anderlecht en ADO Den Haag stelde Maurice Steijn aan als diens opvolger. Onder leiding van de veerigjarige oefenmeester eindigde de tweevoudige landskampioen in 2011-2012 op de vijftiende plaats. Enigszins teleurstellend, maar een seizoen later vormde de samenwerking binnen de gelederen van ADO Den Haag alsnog de sleutel tot succes. Een blad voor de mond nemen? Dat kennen ze in Den Haag niet. Men zegt er altijd waar het op staat en die instelling vertaalde zich op het veld in resultaten van formaat. Het tweede seizoen onder Steijns leiding kende namelijk de negende plaats als eindklassering, een uiterst zeldzame prestatie, want in de afgelopen 35 jaar wist ADO Den Haag slechts twee keer in het linkerrijtje van de Eredivisie te eindigen.

Van het huidige seizoen had technisch adviseur Lex Schoenmaker hoge verwachtingen. ,,Als er op de transfermarkt niets geks meer gebeurt, dan kan ADO Den Haag achtste of negende worden," zei de ADO-legende in de zomer van 2013. Een gedachte die gebaseerd was op het aanblijven van dragende krachten als Gino Coutinho, Danny Holla, Mike van Duinen en Vito Wormgoor. De verwachtingen waren positiever dan de uiteindelijke resultaten. Het lukte ADO Den Haag in de eerste 22 speelrondes geen enkele keer om twee overwinningen op rij te behalen. Slechts één keer werden in twee opeenvolgende duels vier punten gepakt. Een nog zacht uitgevallen nederlaag tegen Heracles Almelo (0-3) kostte Steijn uiteindelijk de kop bij de club waar hij emotioneel aan is verbonden.

Assistent-trainer Henk Fräser werd op interim-basis doorgeschoven om het vege lijf van ADO Den Haag te redden. Op het moment van die positiewisseling was ADO de houder van de rode lantaarn van de Eredivisie. Het tij moest snel gekeerd worden en wonderbaarlijk genoeg lukte het Fräser om een zeer effectieve speelstijl te realiseren. Onder het bewind van Fräser werd een ongeslagen serie van negen wedstrijden neergezet. Voor het eerst sinds februari 2005 lukte het ADO Den Haag om in één maand maar liefst vier opeenvolgende competitiewedstrijden ongeslagen te blijven. Onder de 47-jarige Fräser was het wiel opnieuw uitgevonden. Hij nam zelfs een clubrecord over van Vujadin Boskov, die in 1974 zijn eerste vijf duels als trainer van ADO Den Haag ongeslagen bleef en met de club de KNVB Beker pakte.

Uiteindelijk werd Fräser beloond met een vaste aanstelling. De ex-international van Oranje zette zijn handtekening onder een contract tot medio 2016, een periode waarin ADO Den Haag in de Eredivisie hoopt te floreren. En dat kan best. Het ADO Den Haag van nu is niet meer te vergelijken met het ADO Den Haag van een aantal maanden geleden. Toen haalde Ajax - met een gewonnen Champions Leaguewedstrijd tegen FC Barcelona (2-1) in de benen - een eenvoudige driepunter op in de Hofstad (0-4). Daarnaast zijn FC Twente en Vitesse er dit seizoen niet in geslaagd om ADO Den Haag op een nederlaag te trakteren.

Net als bij Ajax heeft ook ‘achter de duinen’ de jeugd de toekomst. Culthelden als Tommie Beugelsdijk en Van Duinen kunnen rekenen op een behoorlijke dosis krediet van de Haagse achterban, evenals de recent doorgebroken rechtsback Danny Bakker. Speler in vorm aan Haagse zijde is Roland Alberg. De 23-jarige middenvelder kwam in september over van het Turkse Elazigspor en scoort de laatste weken het ene na het andere doelpunt. Om die reden lichtte ADO Den Haag onlangs de optie in de verbintenis van Alberg, alsook onder meer de contractopties van oud-Ajacied Rydell Poepon (verhuurd aan NAC Breda), Van Duinen en Gianni Zuiverloon. De opties in de contracten van doelman Coutinho en aanvoerder Holla werden niet gelicht. Coutinho is op zoek naar een nieuwe uitdaging, terwijl met Holla nog wordt gesproken.

Grootste nederlaag uit de geschiedenis van ADO Den Haag is de 9-1-nederlaag tegen Ajax van zondag 21 maart 1982. Gezien de huidige vorm van de bezoekers hoeft Ajax een dergelijke uitslag ditmaal niet te verwachten.

Tekst: Ajax.nl/ Mitchel Pronk
Foto: ADO Den Haag