Menu
Tegenstander uitgelicht: ADO

Tegenstander uitgelicht: ADO

Ajax’ tegenstander van zondag beleeft op zijn zachtst gezegd een rumoerig seizoen. Buiten het veld is ADO Den Haag het decor van een langlopende Chinese soapserie, terwijl binnen de krijtlijnen wordt gestreden tegen degradatie uit de Eredivisie. In de Hofstad heeft men behoefte aan rust, iets wat met een goed resultaat tegen Ajax kan worden verkregen.

ADO Den Haag dobbert dit seizoen in onrustig vaarwater. De verkoop van de club aan het Chinese bedrijf United Vansen leverde aan alle kanten argwaan op. Niet in de laatste plaats omdat het bijna acht maanden duurde voordat de aandelenoverdracht eindelijk was beklonken. Eind januari kwam ADO Den Haag dan toch in handen van het Chinese sportmarketingbedrijf van Hui Wang. Tot opluchting van de toenmalige grootaandeelhouder Mark van der Kallen, de man die de club in 2007 overnam en behoedde voor een financiële teloorgang, samen met diens compagnon Paul Beijersbergen.

Het Haags-Chinese schip dacht in voormalig Ajax-bestuurder Maarten Fontein een nieuwe kapitein te hebben gevonden, maar al kort na de overname kwam er een einde aan de samenwerking tussen ADO Den Haag en de 63-jarige algemeen directeur. Ridicuul, zo omschreef Fontein de contracteisen die clubeigenaar Wang hem had voorgeschoteld. Onlangs kwam het bericht naar buiten dat Fontein best bereid is om terug te keren, mits Wang de eerder opgestelde lijst met zestien eisen aanpast. En zo gaat de soap maar door.

In het Scheveningse Kurhaus werden recentelijk lijntjes uitgegooid naar kopstukken als Dick Advocaat, Rob Jansen, Kees Jansma en advocaat Harro Knijff. Gesproken werd onder meer over de toekomst van de Haagse organisatie. De Raad van Commissarissen moet opnieuw worden opgetuigd, nadat vijf zittende leden op verzoek van Wang terugtraden. De huidige RvC bestaat uit drie man: Wang, de Chinese tv-persoonlijkheid Liu Hong en Jan Willem Wigt, de interim-vervanger van de opgestapte Fontein.

Wigt, de enige clubman die Wang tegengas kan geven en de enige met tekenbevoegdheid als het bijvoorbeeld gaat over verlengen van aflopende contracten, zit niet symbolisch in de RvC. De gepensioneerde deurwaarder krijgt een vergoeding, maar weigert deze in ontvangst te nemen. Wigt heeft het geld niet nodig en ziet zijn functie als een tijdelijke last. ‘Het liefst bekleed ik zo spoedig mogelijk weer mijn oude rol op de achtergrond,’ zei de 53-jarige beheerder van het gouden aandeel (clubkleuren, naam en logo) onlangs bij zijn aanstelling in de deftige Senaatskamer van het Kyocera Stadion.

Critici omschrijven ADO vanwege de aanhoudende overnameperikelen als het lachertje van de Eredivisie, maar is dat terecht? Voor het vierde jaar op rij schrijft de club ‘‘gewoon’’ zwarte cijfers, iets wat niet elke club is gegeven. De sportieve prestaties zijn wisselend. ADO Den Haag had zich vorig weekend nagenoeg veilig kunnen spelen in de Eredivisie, maar werd in eigen stadion afgetroefd door Heracles: 1-3.

Na een mooie serie van vijf competitieduels zonder nederlaag haperde de motor een speelronde eerder al tegen SC Heerenveen (0-1). Trainer Henk Fraser ontkent dat de bestuurlijke perikelen van invloed zijn op de verrichtingen van zijn elftal: ‘Daar kunnen we ons niet achter verschuilen.’ Alleen het al dan niet realiseren van lijfsbehoud met de 110-jarige club houdt de 48-jarige Fraser bezig, zo zegt hij. Met 28 punten uit 27 speelrondes staat ADO Den Haag op de veertiende plaats, vijf punten boven de degradatiezone.

De inbreng van Wang kan een meerwaarde zijn in het behalen van lijfsbehoud. Op voorspraak van de Aziaat trokken vleugelspitsen Wilson Eduardo en Aleksandr Iakovenko op huurbasis naar de Residentie. Dat terwijl de Haagse voorhoede met aanvallers als Michiel Kramer en Mike van Duinen al over de nodige kwaliteit beschikte. Het is Fraser opgevallen dat ADO Den Haag aanzienlijk beter speelt dan voorheen en daar wordt veel vertrouwen uit geput, een mening waar clubicoon annex technisch adviseur Lex Schoenmaker zich volledig in kan vinden.

Wel kan het verdedigend beter bij ADO Den Haag, meent Fraser. Vooral van ervaren schakels als Martin Hansen, Timothy Derijck, Vito Wormgoor en Gianni Zuiverloon werd de laatste weken meer verwacht. Positieve uitzondering in de Haagse verdediging is Aaron Meijers, die met zijn snelheid en techniek al menig vleugelaanvaller onder de duim heeft gehouden.

Nu de overname van ADO Den Haag is afgerond staat de club op een belangrijk punt in de clubgeschiedenis. Een overwinning in Amsterdam zou voor ADO Den Haag de eerste uitzege van het seizoen betekenen, een overwinning die achter de duinen voor sportieve rust zou kunnen zorgen.

Tekst: Ajax.nl/Mitchel Pronk
Foto: Proshots