Menu
Tegenstander uitgelicht: ADO

Tegenstander uitgelicht: ADO

ADO Den Haag is zondagmiddag de volgende tegenstander voor Ajax, dat donderdag werd uitgeschakeld in de Europa League. ADO Den Haag voert al geruime tijd de middenmoot van de Eredivisie aan. De Haagse ploeg oogt stabiel, uitgebalanceerd en gretig.

Wondervoetbal valt er dit seizoen van ADO Den Haag niet te verwachten. Al was de actie waarmee spits Mike van Duinen tegen PEC Zwolle een tegenstander omspeelde, voor zijn ploeggenoten aanleiding hem de bijnaam ‘Dennis’ (van Bergkamp) te geven. Van Duinen begon het seizoen op de flanken, maar eiste de afgelopen maanden zijn favoriete positie, in het centrum van de aanval, op. Dit ging ten koste van oud-Ajacied Rydell Poepon. De spits heeft het sinds zijn overgang van De Graafschap niet eenvoudig bij ADO Den Haag.

De Haagse ploeg moet het vooral hebben van het hechte collectief. Dat, samen met het uitgedokterde spelsysteem van Maurice Steijn, heeft ertoe geleid dat de financieel krap bemeten club het meer dan voortreffelijk doet in de Eredivisie. De oefenmeester laat zijn equipe steevast in een 4-3-3-systeem spelen. De bezetting van de vleugels is daarbij opvallend variabel. Aaron Meijers, Rydell Poepon, Mike van Duinen, Tjaronn Chery, Stanley Elbers, Santi Kolk en Charlton Vicento hebben er al gespeeld.

Danny Holla is dit seizoen de topscorer van ADO. Danny Holla is dit seizoen de topscorer van ADO.

ADO herbergt een aantal echt Haagse spelers. Tommie Beugelsdijk, de eerder genoemde Van Duinen en natuurlijk Santi Kolk. De aanvaller is aan alweer zijn vierde episode bij de groengele brigade bezig. Spelers als Vito Wormgoor en Danny Holla hebben dan wel geen Haagse roots, ze vertegenwoordigen wel het voetbal wat de fans van Midden-Noord willen zien: de mouwen opstropen, negentig minuten gaan en nooit opgeven. Holla is topscorer dit seizoen. De aanvoerder scoort voornamelijk vanaf de strafschopstip, dat dan weer wel.

Interessant is wat Steijn gaat doen met Kenneth Omeruo. De Nigeriaan won onlangs met zijn land in Zuid-Afrika de Afrika Cup. Hij is van nature een centrumverdediger. Die plek bekleedde hij ook in het Nigeriaanse elftal. Bij ADO staat hij al het hele seizoen rechtsback. Omeruo is op huurbasis actief in Den Haag. Zijn club Chelsea roept hem waarschijnlijk komende zomer terug. Omeruo werd tijdens zijn absentie prima vervangen door Dion Malone, Een aanvallend ingestelde rechtsback met een hard schot, die werd aangetrokken van Almere City.

Linksachter staat een bekende voor het Amsterdamse publiek. Dico Koppers werd afgelopen transferperiode voor de rest van het huidige seizoen verhuurd door Ajax aan ADO. De eerste wedstrijd na zijn overgang stond Koppers meteen in de basis. Veel hielp het niet. ADO werd weggetikt door PSV en verloor met 7-0. Enkele andere spelers van ADO Den Haag met een Amsterdams verleden zijn Christian Supusepa, Wormgoor en Chery.

ADO Den Haag mikt dit seizoen op een plek in de play-offs voor Europees voetbal. Het is bekend dat ADO altijd getergd aan de start verschijnt als Ajax de tegenstander is. Meestal resulteert dat in het Haagse in een partijtje krachtvoetbal, waarin Ajax nog weleens punten morst. In Amsterdam gaat het over het algemeen eenvoudiger. Sinds de rentree van ADO in de Eredivisie in 2003 won Ajax thuis drie keer niet van de club. Twee gelijke spelen in 2005 en die ene 0-1-nederlaag in 2010. De winnende treffer van toen was van Wesley Verhoek, op aangeven van Ricky van den Bergh. Beiden spelen nu niet meer voor ADO Den Haag. Desondanks blijft oppassen het devies voor Ajax als de tegenstander ADO betreft.

Tekst: Ajax.nl/Arnout Verzijl
Foto midden: Pro Shots/Kay in 't Veen