Menu
Tegenstander uitgelicht: ADO Den Haag

Tegenstander uitgelicht: ADO Den Haag

Vorig seizoen was ADO Den Haag in de onderlinge duels met Ajax twee maal de sterkste. Vandaag ontmoeten de twee clubs elkaar voor het eerst in de huidige voetbaljaargang. Is de Residentieclub wederom in staat om de winst mee te nemen naar de Hofstad of houdt Ajax ditmaal de punten in eigen huis?

Ook een jaar geleden speelde de eerste uitgave van het tweeluik zich af in Amsterdam. De Hagenaars stapten destijds als nummer acht van de ranglijst de bus in om enkele uren later met 0-1 te zegevieren in de ArenA. Later dat seizoen zou ADO dit nog eens dunnetjes over doen. In eigen huis sloeg de ploeg in de slotfase van een tumultueus duel toe: 3-2. Toch heeft Ajax in Amsterdam historisch gezien een uitstekende balans tegen de bezoekers uit Den Haag. Van de 39 in de hoofdstad gespeelde wedstrijden zette Ajax er 31 om in winst en kon ADO slechts drie keer victorie kraaien. Ook het doelsaldo spreekt ruim in Amsterdams voordeel: 107 tegenover 33.

Ten opzichte van de dubbele triomf in het vorige seizoen heeft de selectie van ADO een behoorlijke metamorfose ondergaan. De Hagenaars moesten het succes afgelopen zomer bekopen met een kleine leegloop. ADO zag onder anderen Danny Buijs, Pascal Bosschaart, Dmitry Bulykin, Frantisek Kubik, Timothy Derijck en trainer John van den Brom vertrekken uit de Hofstad. Maurice Steijn nam het trainersstokje over en kreeg de beschikking over enkele versterkingen zoals Gábor Horváth, Paul Mulders, Filip Luksik, Tjarron Chery en John Verhoek. Met de nieuwe gezichten trok de club in juli voor het eerst sinds 24 jaar Europa in. Omonia Nicosia uit Cyprus werd in de tweede voorronde van de Europa League eind juli al het eindstation.

Siem de Jong kwam niet tot scoren in de vorige editie Ajax - ADO. Siem de Jong kwam niet tot scoren in de vorige editie Ajax - ADO.

Opvallend is dat ADO in het succesvolle seizoen 1986-1987, toen de club zich voor het laatst plaatste voor Europees voetbal, ook de sterkste was in Amsterdam (2-3). Destijds haalde ADO de achtste finale van de Europa Cup voor bekerwinnaars.

In de huidige Eredivisiejaargang slaagde ADO er aanvankelijk niet in om de goede resultaten van de vorige competitie te herhalen. De club moest tot de vierde speelronde wachten op de eerste overwinning, die werd behaald op De Graafschap. Daarna bleven de resultaten van de Hagenaars lang schommelen, maar de laatste weken heeft ADO de slag weer te pakken. Voor eigen publiek werden NAC Breda (3-0) en Heracles Almelo (2-0) aan de zegekar gebonden, waardoor ADO het linkerrijtje in is geslopen en zich de huidige nummer negen van de ranglijst mag noemen.

ADO zit in een goede fase en is al vier competitieduels op rij ongeslagen. Bovendien heeft het met Wesley Verhoek de beul van de vorige editie van Ajax - ADO nog altijd in de groen-gele gelederen. De Residentieclub zou aan het rijtje 1962, 1986 en 2010 graag een vierde overwinning in Amsterdam toevoegen. Getuige de onderlinge ontmoetingen in het vorige seizoen, zal Ajax gewaarschuwd moeten zijn.

Tekst: Aiko de Bruin
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees