Menu
Tegenstander uitgelicht: ADO Den Haag

Tegenstander uitgelicht: ADO Den Haag

Het staat vast dat Ajax zondag om 12.30 uur een meer dan gemotiveerde tegenstander treft. Voor ADO Den Haag is de komst van de Amsterdammers altijd speciaal. Daar komt bij dat de residentieclub de punten hard nodig heeft.

Miralem Sulejmani tijdens Ajax - ADO Den Haag, de wedstrijd die de Amsterdammers met 3-0 wonnen. Miralem Sulejmani tijdens Ajax - ADO Den Haag, de wedstrijd die de Amsterdammers met 3-0 wonnen.

Een nederlaag tegen Ajax en winst van Roda JC op FC Utrecht houdt in dat de Hagenaars dalen naar de zestiende plek op de ranglijst. En dat betekent play-offs tegen degradatie. En dat terwijl ADO Den Haag goed aan het seizoen begon. Na twee zeges stond de ploeg zelfs eventjes bovenaan. Vooral de 3-0-thuisoverwinning op AZ was opmerkelijk. Sindsdien verloor de club van Louis van Gaal geen wedstrijd meer. Voor ADO geldt bijna het omgekeerde. Er werd in eigen huis alleen nog gewonnen van de laagvliegers FC Volendam en De Graafschap. Met als logisch gevolg dat de ploeg van trainer André Wetzel gestaag daalde op de ranglijst. Inmiddels neemt ADO alweer enkele weken de laatste veilige positie in, als vijftiende.
Het grote manco in het spel is het gebrek aan voorwaartse stootkracht. ADO Den Haag scoort moeilijk. Om dat euvel te verhelpen, werd in de winterstop Berry Powel van FC Groningen aangetrokken. De spits maakte sindsdien één treffer en dat komt vooral omdat hij totaal geïsoleerd staat voorin. Sinds een aantal weken wordt Powel in de rug gesteund door ras-Hagenees Lex Immers. Hij is de vervanger van Karim Soltani. Immers is populair bij de achterban - er werd zelfs een apart Albert Heijn-plaatje van hem gefabriceerd - maar moet nog uitgroeien tot een volwaardig Eredivisiespeler. Achterin staat het bij ADO wel prima. Het centrum Timothy Derijck/Christiaan Kum functioneert goed en Robert Zwinkels is een betrouwbare doelman. ADO kreeg dit seizoen vier goals minder tegen dan sc Heerenveen. Aan Ajax de taak die dissonantie in de statistieken te corrigeren.
Robbert Zwinkels in een luchtduel met Jan Vertonghen. Foto: Pro Shots/Dennis Spaan Robbert Zwinkels in een luchtduel met Jan Vertonghen. Foto: Pro Shots/Dennis Spaan

Doelman Robert Zwinkels van ADO Den Haag verwacht dat Ajax de punten niet cadeau zal krijgen.
Waaraan merk je dat Ajax op bezoek komt?
,,Deze wedstrijd leeft gewoon. Ik proef het op de club. Bij de medewerkers, bij de supporters. Dit is voor ons een bijzonder duel. Iedereen is ermee bezig. Het wordt een heet en spannend middagje.”
Je hebt een verleden bij Ajax. Je keepte er vijf seizoenen.
,,Twee jaar bij de jeugd en drie in het tweede elftal. De overgang naar de A2 was het grootst. Al die gasten konden verschrikkelijk goed voetballen. Ik wist aanvankelijk niet wat ik meemaakte.”
Je maakte goede stappen voorwaarts in het team van Dirk de Groot. Je verdiende een contract en kwam drie seizoenen uit als prof voor Ajax. Het eerste elftal haalde je echter nooit.
,,Ik heb gespeeld met jongens als Rasmus Lindgren, Thomas Vermaelen en Urby Emanuelson. Na de winterstop van het seizoen 2004-2005 kreeg ik te horen dat mijn contract niet verlengd zou worden. Terwijl ik me oriënteerde op een eventuele maatschappelijke carrière, meldde ADO Den Haag zich. Voor de positie van vierde doelman. Daar hoefde ik niet lang over na te denken.’’
In een mum van tijd schopte je het tot reservekeeper en vorig seizoen groeide je uit tot een betrouwbare sluitpost van het team dat promoveerde.
,,Ik zet dit jaar nog steeds stapjes in de juiste richting. Het gaat in principe goed, maar mijn seizoen is pas geslaagd als we ons handhaven zonder Nacompetitie. Daarvoor hebben we punten nodig. Ja, ik zie wel mogelijkheden om dat tegen Ajax te doen. Ik heb ze zien spelen tegen Fiorentina en toen waren ze heel goed. Maar wij zijn niet bang. Het is een kwestie van gelijk erop kletsen. We hebben jongens, zoals Danny Buijs, die erop gebrand zijn te winnen zondag. Ajax is altijd speciaal.”
Tekst: Arnout Verzijl