Menu
Tegenstander uitgelicht: ADO Den Haag

Tegenstander uitgelicht: ADO Den Haag

ADO Den Haag is het seizoen goed begonnen. Een stevige plek in het linkerrijtje, positieve kritieken en bij vlagen aantrekkelijk voetbal. Met als hoogtepunt de 2-1-overwinning op landskampioen AZ van twee weken geleden.

Even beginnen met een winstwaarschuwing voor Ajax. Raymond Atteveld nam halverwege april het trainersstokje over van André Wetzel. ADO werkte sindsdien vijf uitwedstrijden af in de Eredivisie. In die duels nam ADO Den Haag drie keer een 0-2-voorsprong en twee keer een 0-3-voorsprong. Indrukwekkende feiten. Minder indrukwekkend is het gegeven dat ADO die voorsprong slechts in twee gevallen kon vasthouden, dit seizoen bij Vitesse (1-3) en RKC Waalwijk (0-2). De overige duels eindigden gelijk. Memorabel was Attevelds eerste uitwedstrijd, waarin ADO Den Haag binnen zes minuten een 0-3 voorsprong verspeelde bij Willem II. Daarna ging het in Heerenveen (laatste uitwedstrijd vorig seizoen) en in Venlo vanaf 0-2 eveneens flink mis. In die periode stond ADO er bekend om een ruime voorsprong knullig uit handen te geven. Inmiddels is in dat denken een kentering waarneembaar. Dat komt door de koppeling van goed spel aan effectiviteit. Den Haag pakt punten. Precies de reden waarom Atteveld vijf maanden geleden als trainer werd aangesteld.

Het is interessant het elftal van nu te vergelijken met ADO Den Haag zoals het op 28 december 2008 in Amsterdam op bezoek kwam. Door drie treffers van Dario Cvitanich boekte een veel sterker en vooral slimmer Ajax een eenvoudige 3-0-overwinning. ADO speelde met drie spitsen. Twee daarvan voetballen inmiddels elders: Fabio Caracciolo (FC Den Bosch) en Hursut Meric (Genclerbirligi). Het middenveld van vorig jaar is geblesseerd of gepasseerd: Knopper (knie), Rankovic (knie) en Cornelisse. Achterin is linksback Mitchell Piqué niet wedstrijdfit en doelman Zwinkels is eveneens geblesseerd aan zijn knie. Hoogstwaarschijnlijk komen er dus zeven andere spelers in het veld. En daarin ligt precies het geheim verscholen van het krachtiger ADO Den Haag.

In de winterstop versterkte ADO Den Haag zich met Feyenoorders Timothy Derijck en Danny Buijs. Van FC Groningen kwam Berry Powel, die inmiddels is verhuurd aan De Graafschap. Derijck is uitgegroeid tot een belangrijke sterkhouder in de achterste linie. Blessures en schorsingen daargelaten, vormt hij een sterke tandem met Csaba Horváth. De Slowaak, een typische Oostblokverdediger, maakt sinds kort deel uit van het nationale elftal en heeft dus zicht op het WK in Zuid-Afrika. De derde centrale verdediger van niveau in de selectie is Christian Kum. Hij speelde tot dusverre voornamelijk linksback. Danny Buijs heeft zich bij ADO Den Haag ontwikkeld tot publiekslieveling. Met een gezonde dosis agressiviteit en werklust zien de Haagse fans - die vandaag afwezig zijn - hem graag aan het werk. Kilometervreter en Hagenees Lex Immers is een zekerheidje; de laatste positie op het middenveld is voor Pascal Bosschaart of Ricky van den Bergh.

Het letterlijk grote geheim van ADO ligt voorin. Bogdan Milic, de duurste aankoop uit de clubhistorie, kreeg vorig jaar een half uur speeltijd in de ArenA. Met zijn 2.01 meter is hij dit seizoen de spil in het Haagse spel. Met snelle flankaanvallers om hem heen is de lange bal een graag gehanteerd wapen. Met succes.


Tekst: Upton Park