Menu
Tegenstander uitgelicht: ADO Den Haag

Tegenstander uitgelicht: ADO Den Haag

John van den Brom loodste ADO Den Haag in het seizoen 2010-2011 verrassend naar de vijfde plaats, met Europees voetbal tot gevolg. Stiekem wordt in de Residentiestad gehoopt op een evenaring of zelfs verbetering van dat succes. Met een versterkte selectie hoopt ADO een serieuze rol van betekenis in het linkerrijtje te gaan spelen. De start is in ieder geval hoopgevend.

ADO is – net als Ajax – nog ongeslagen. Waar de Ajacieden hun eerste drie duels allemaal wonnen, moesten de Hagenaars tweemaal de punten delen. Een remise is inmiddels wereldberoemd. In de seizoensouverture tegen landskampioen PSV werd op grandioze wijze in extremis gelijk gemaakt. Doelman Martin Hansen scoorde met een schitterende hakbal. Het doelpunt ging vervolgens de gehele wedstrijd over.

Het gelijkspel tegen PSV werd gevolgd door een even spectaculaire 1-4-zege bij FC Twente. Afgelopen weekend leverde ook het tweede thuisduel een remise op, ditmaal tegen FC Utrecht. Met vijf punten en een solide plek in het linkerrijtje mag de start er zijn, en voldoet ADO aan de verwachtingen. Hoe gek het ook klinkt – zeker gezien de dertiende plaats van vorig seizoen- van de ploeg van Henk Fraser wordt toch wel het nodige verwacht.

Kwaliteitsinjectie
Dat komt mede door een kwaliteitsinjectie van de selectie. Mike van Duinen en Michiel Kramer vertrokken weliswaar, maar daar kwamen prima versterkingen voor terug. Edouard Duplan, Mike Havenaar en Ruben Schaken vormen nu de Haagse aanvalslinie. Havenaar en Duplan bewaren prettige herinneringen aan duels met Ajax. Ze wonnen vaker dan ze verloren. Met name Duplan is vaak op dreef tegen Ajax. Hij scoorde zes van zijn 29 treffers tegen de huidige lijstaanvoerder van de Eredivisie.

Daarnaast beschikt ADO over een volwassen en uitgebalanceerd team. Fraser stuurde tegen FC Twente het gemiddeld oudste team (27 jaar en 319 dagen) van de Eredivisie het veld in. Een schril contrast met Ajax, het jongste team dit seizoen. ADO's basis was gemiddeld zes jaar ouder dan de Ajacieden.

Wonderbaarlijke serie
De 49-jarige Fraser is bezig aan zijn tweede volledige seizoen als trainer van ADO Den Haag. Hij volgde in februari 2014 Maurice Steijn op en wist de Hagenaars met een wonderbaarlijk goede serie voor de Eredivisie te behouden. Vorig seizoen ging het Fraser minder voor de wind, en finishte ADO uiteindelijk als dertiende.

Of het ervaren ADO in staat is een goed resultaat in de Amsterdam ArenA te behalen, valt nog te bezien. In eigen huis won Ajax liefst 32 van de 41 ontmoetingen. ADO vertrok driemaal met een zege uit de hoofdstad, terwijl zesmaal een remise werd overeengekomen. De laatste nederlaag in Amsterdam tegen ADO dateert van november 2010. Martin Jol was toen trainer van Ajax. De Scheveninger trad onlangs toe tot de raad van commissarissen.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots/Erwin Spek