Menu
Tegenstander uitgelicht: ADO Den Haag

Tegenstander uitgelicht: ADO Den Haag

De start van ADO Den Haag was veelbelovend, maar inmiddels wachten de Hagenaars alweer bijna twee maanden op een zege. Komende zondag in de thuiswedstrijd tegen Ajax hopen de Hagenaars ongetwijfeld het tij te keren. Ajax.nl praat je in vijf alinea's bij de over de opponent van zondag.

* ADO Den Haag begon voortvarend aan het seizoen door uit de eerste vier duels tien punten te pakken. Van Go Ahead Eagles, Vitesse en Excelsior werd gewonnen, waarna een remise tegen Heracles Almelo volgde. In de vijfde speelronde stond het uitduel bij Feyenoord te boek als een heuse topper. ADO verloor met 3-1 en vervolgens ging het bergafwaarts. Nadien werd ook verloren van FC Twente, sc Heerenveen en PEC Zwolle, waardoor ADO inmiddels alweer bijna twee maanden op een zege wacht. Met tien punten uit acht duels bezetten de Hagenaars momenteel de negende plek.

* Zeljko Petrovic is sinds de zomer trainer van ADO Den Haag. Hij volgde in het Kyocera Stadion de naar Vitesse vertrokken Henk Fräser op. Petrovic (50) is een bekende naam op de Nederlandse velden. Hij voetbalde bij PSV, FC Den Bosch en RKC en sloot bij die laatste club in 2004 zijn carrière af. ADO is na Boavista, RKC Waalwijk, Urawa Reds en Al-Shaab zijn vijfde club als hoofdcoach. Hij was ook assistent-trainer bij Feyenoord, Hamburger SV, West Ham United en Sunderland.

* Sheraldo Becker en Aschraf El Mahdioui zijn sinds enkele maanden spelers van ADO Den Haag. Beiden droomden van een doorbraak in Ajax 1, maar zover kwam het niet, ondanks dat El Mahdioui in 2014 tot talent van de Toekomst werd verkozen. Becker schopte het tot aanvoerder van Jong Ajax. In tegenstelling tot El Mahdioui deed Becker al elders Eredivisie-ervaring op, anderhalf jaar op huurbasis bij PEC Zwolle. Met Robert Zwinkels kent de selectie van ADO nog een oud-Ajacied. De goalie belandde als A-junior bij Ajax en behoorde vervolgens ook enkele seizoenen tot de selectie van Jong Ajax. Sinds 2005 speelt hij voor ADO Den Haag.

Sheraldo Becker, voormalig aanvoerder van Jong Ajax, even in de rol van keeper.
Sheraldo Becker, voormalig aanvoerder van Jong Ajax, even in de rol van keeper.

* Een speler die de Ajacieden absoluut in de gaten moeten houden is Edouard Duplan. De Fransman heeft het doorgaans op zijn heupen als Ajax de tegenstander is. Hij scoorde als speler van Sparta en FC Utrecht in totaal zes van zijn 31 Eredivisietreffers tegen Ajax. Opvallend genoeg was Duplan tegen geen enkele andere club vaker dan drie keer doeltreffend. In totaal won Duplan, die aan zijn tweede seizoen in Den Haag bezig is, vijf keer van Ajax. Een andere speler met scorend vermogen is Mike Havenaar. De Japanse Nederlander kwam vorig seizoen tot zestien competitiegoals. Het was de derde keer dat hij dubbele cijfers in de Eredivisie haalde. In de nog prille huidige voetbaljaargang staat de teller op drie goals voor de boomlange spits.

* Een uitwedstrijd bij ADO Den Haag wordt doorgaans als een heet middagje bestempeld, maar de praktijk wijst de laatste twee decennia anders uit. De Hagenaars wonnen voor eigen publiek slechts één van de laatste achttien edities. In totaal is Ajax al tien wedstrijden tegen ADO ongeslagen. De laatste Haagse zege dateert van maart 2011, toen de Amsterdammers in het Kyocera Stadion met 3-2 werden verslagen. Ajax kwam tot tweemaal toe terug van een achterstand, maar moest het antwoord schuldig blijven op de winnende goal van Timothy Derijck vlak voor tijd. Negen maanden geleden was Amin Younes de gevierde man. Hij tekende tijdens de meest recente editie van ADO-Ajax al vlot voor de enige goal van de wedstrijd.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Pro Shots/Marcel Bonte