Menu
Tegenstander uitgelicht: ADO Den Haag

Tegenstander uitgelicht: ADO Den Haag

ADO is nog zonder punten in het nieuwe kalenderjaar, maar de Hagenaars hopen daar op bezoek in de Amsterdam ArenA verandering in te brengen. Ajax.nl praat je in vijf alinea's bij over de opponent van zondag.

* ADO Den Haag begon met tien punten uit de eerste vier duels voortvarend aan dit seizoen, maar daarna is het flink bergafwaarts gegaan. De Hagenaars staan momenteel vijftiende, nog net boven de streep, met zeventien punten uit negentien duels. ADO verloor vorige week het belangrijke degradatietreffen tegen PEC Zwolle met 1-2 en zag de opponent daardoor langszij op de ranglijst komen. Een week eerder was Heerenveen in eigen huis al met 2-0 te sterk geweest, waardoor ADO nog puntloos is in 2017.

* Toch was er afgelopen week ook heel positief nieuws. ADO is voorlopig uit de financiële zorgen nu de toegezegde tweeënhalf miljoen van de Chinese eigenaar United Vansen binnen is. Wang Hui, voorzitter van de directie van United Vansen, weigerde aanvankelijk met het geld over de brug te komen, waarna ADO succesvol naar de rechter stapte. Een kort geding werd begin januari gewonnen. ADO maakte vrijdag bekend dat het geld eindelijk binnen is. Wang is overigens voorlopig geschorst als voorzitter van de raad van commissarissen.

Vreugde bij ADO vorige week na de 1-0 van Gervane Kastaneer tegen PEC.
Vreugde bij ADO vorige week na de 1-0 van Gervane Kastaneer tegen PEC.

* ADO heeft op voorhand niet al te beste papieren voor een stunt in de Amsterdam ArenA. De Hagenaars verloren niet alleen de laatste vier ontmoetingen (uit en thuis) met Ajax, maar wisten daarin ook niet te scoren. In totaal won ADO slechts één van de laatste elf onderonsjes met de hoofdstedelingen. Die zege dateert van november 2010, toen in Amsterdam met 0-1 werd gewonnen. Wesley Verhoek was destijds de matchwinner. Eerder dit seizoen eindigde ADO – Ajax in 0-2. De goals werden gemaakt door Davy Klaassen en Bertrand Traoré.

* Zeljko Petrovic is sinds de zomer trainer van ADO Den Haag. Hij volgde in het Kyocera Stadion de naar Vitesse vertrokken Henk Fräser op. Petrovic (50) is een bekende naam op de Nederlandse velden. Hij voetbalde bij PSV, FC Den Bosch en RKC en sloot bij die laatste club in 2004 zijn carrière af. ADO is na Boavista, RKC Waalwijk, Urawa Reds en Al-Shaab zijn vijfde club als hoofdcoach. Hij was ook assistent-trainer bij Feyenoord, Hamburger SV, West Ham United en Sunderland.

* Sheraldo Becker en Aschraf El Mahdioui zijn sinds dit seizoen spelers van ADO Den Haag. Beiden droomden van een doorbraak in Ajax 1, maar zover kwam het niet, ondanks dat El Mahdioui in 2014 tot talent van de Toekomst werd verkozen. Becker schopte het tot aanvoerder van Jong Ajax. Voor zijn komst naar Den Haag deed Becker elders Eredivisie-ervaring op, anderhalf jaar op huurbasis bij PEC Zwolle. Met Robert Zwinkels kent de selectie van ADO nog een oud-Ajacied. De goalie belandde als A-junior bij Ajax en behoorde vervolgens ook enkele seizoenen tot de selectie van Jong Ajax. Sinds 2005 speelt hij voor ADO Den Haag.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Pro Shots