Menu
Tegenstander uitgelicht: ADO Den Haag

Tegenstander uitgelicht: ADO Den Haag

Het verrassend goed presterende ADO Den Haag staat achtste op de ranglijst, heeft een spectaculair doelsaldo en krijgt vanwege de positieve spelopvatting van de ploeg veel complimenten. Geen wonder dat Lex Immers vorige week na afloop van ADO - Utrecht (1-0) over ‘het nieuwe ADO’ sprak.

Kijk bijvoorbeeld naar de vorige ontmoeting tussen Ajax en ADO in de Amsterdam ArenA. Op 27 september 2009 stuurde de toenmalige trainer Raymond Atteveld een elftal de wei in, waarvan zondag in ieder geval drie spelers weer aan de aftrap verschijnen: Timothy Derijck, Lex Immers en Wesley Verhoek. Twee andere basiskrachten ontbreken waarschijnlijk. Oud-Feyenoorder Pascal Bosschaart is zijn basisplaats kwijt, terwijl Danny Buijs geblesseerd is. Ajax won vorig seizoen met 3-0 door goals van Demy de Zeeuw, Marko Pantelic en Siem de Jong. Het was een verdiende zege, al werd een ADO-goal van centrumaanvaller Bogdan Milic ten onrechte afgekeurd wegens buitenspel.

In de spits is daarmee meteen een belangrijke verandering genoemd. Milic voetbalt tegenwoordig in Rusland, het land van Dmitry Bulykin, die dit jaar een revelatie is in de Haagse aanval. Bulykin is eigendom van Anderlecht en speelt op huurbasis voor een aanzienlijk lager bedrag in Den Haag. De afgelopen twee seizoenen kwam hij door blessures amper aan minuten, waardoor de club uit Brussel het vertrouwen in hem verloor. In de Eredivisie heeft Bulykin echter al acht keer gescoord. In een mum van tijd is hij uitgegroeid tot een cultheld in de Residentiestad. Het is onwaarschijnlijk dat hij vandaag aan de aftrap verschijnt. Twee weken geleden verrekte de balvaste spits een hamstring, toen hij op het punt stond te scoren bij FC Twente.

Van den Brom heeft bij ADO voor een positieve omslag gezorgd. Foto: Pro Shots/Frank Zilver Van den Brom heeft bij ADO voor een positieve omslag gezorgd. Foto: Pro Shots/Frank Zilver

Lex Immers is de eerst aangewezen vervanger van Bulykin. De ras-Hagenees is multifunctioneel. Zowel tegen FC Groningen als tegen FC Utrecht maakte hij de openingsgoal. In het geval van Utrecht bleek dat zelfs de winnende. Beide duels waren een prima afspiegeling van het nieuwe ADO. De club speelt aanvallend voetbal in een authentiek 4-3-3-systeem. Pressie waar het kan en de linies dicht op elkaar. Precies zoals oud-Jong Ajax-trainer John van den Brom het graag ziet.

De oefenmeester heeft voor een positieve omslag gezorgd. De Haagse spelers blaken van het zelfvertrouwen. Dat Bulykin zoveel scoort, heeft te maken met de voorzetten van de zeer gewilde rechterspits Wesley Verhoek.

Op links speelt een Slowaakse verrassing genaamd Frantisek Kubik, die via oud-Ajacied Tscheu-la Ling, die eigenaar is van de Slowaakse club AC Trecin, in Den Haag is beland. Kubik doet het zo goed, dat naar verluidt PSV al interesse in hem heeft.

Het middenveld wordt gedragen door Alexander Radosavljevic. Op het WK speelde hij alle drie de groepswedstrijden voor Slovenië. Aan zijn linkerzijde vinden we een andere surprise. Jens Toornstra speelde anderhalf jaar geleden namelijk nog bij tweedeklasser Alphense Boys, maar is nu een belangrijke pion.

Achterin is het centrale duo Christian Kum/Timothy Derijck in ere hersteld. Oud-Ajacied Mitchell Piqué lijkt daardoor, na lang blessureleed, zijn kans te krijgen als linksback. Op rechts vechten Ahmed Ammi en Ramon Leeuwin, overgenomen van AGOVV, om een basisplaats.

Tekst: Upton Park
Bovenste foto: Pro Shots/Jasper Ruhe