Menu
Tegenstander uitgelicht: Anderlecht

Tegenstander uitgelicht: Anderlecht

Amsterdam vormt voor de eerste keer in de geschiedenis het decor voor een Europese confrontatie tussen Ajax en Anderlecht. Het belooft een spetterend duel te worden. Want naast de Hollandse en Belgische eer staat ook gewoon de koppositie in groep A op het spel.

Makkelijk heeft Ajax het traditiegetrouw niet tegen Belgische tegenstanders. Dat bleek ook op 1 oktober van dit jaar maar weer eens. Hoewel de Amsterdammers in Brussel de bovenliggende partij waren - en door de rode kaart van ex-Ajacied Jelle Van Damme de laatste tien minuten zelfs een man meer hadden - werd het verschil niet gemaakt. Jonathan Legear voorkwam met zijn late gelijkmaker dat Dennis Rommedahl matchwinner werd. Ajax mag het zichzelf aanrekenen dat het niet met een overwinning van het veld stapte in het Constant Vandenstockstadion.

De ploeg van Martin Jol is hoe dan ook gewaarschuwd. De statistieken spreken daarbij niet in Amsterdams voordeel. Nog nooit verloor Anderlecht in Europees verband een uitwedstrijd tegen een Nederlandse club. Daar weten FC Twente, Roda JC en PSV alles van. Ajax moet in dat opzicht op zijn hoede zijn. Afgaande op de resultaten in de eigen competitie zal deze laatste poulewedstrijd ook allesbehalve een makkie worden. Anderlecht zette zijn laatste zeven competitieduels om in een zege en staat dan ook niet geheel verrassend bovenaan in de Jupiler Pro League. Opvallend is dat Paarswit heel weinig tegentreffers incasseert. In die reeks van zeven hoefde doelman Silvio Proto slechts twee maal te vissen.

Ook in de Europa League is de ploeg van trainer Ariël Jacobs, samen met Ajax, het team met de minste tegengoals, namelijk drie. Met mannen als Olivier Deschacht, Roland Juhasz, Guillaume Gillet, Ondrej Mazuch en Van Damme staat de defensie doorgaans als een huis. De volwassenheid straalt er bij tijd en wijlen vanaf, terwijl de cijfers anders doen vermoeden. De club telt met Davy Schollen en Daniel Zitka slechts twee dertigers in de groep, overigens allebei keepers die niet aan spelen toekomen. Maar zodra tegenstanders van formaat op bezoek komen, is het een ander verhaal. Olympique Lyon was de Anderlecht-verdediging in de voorronde van de Champions League acht keer te slim af over twee duels.

In aanvallend opzicht beschikt ook Anderlecht over een Suárez. Matías, niet de broer van, is echter van een heel ander niveau dan Luis. De Argentijn scoorde tot nu toe vijf doelpunten in de Belgische competitie, waar hij vorig jaar in debuteerde. Meer aandacht zal er uitgaan naar Mbark Boussoufa, de in Amsterdam geboren Marokkaan die ooit in de jeugdopleiding van Ajax speelde, maar niet goed genoeg werd bevonden. De 25-jarige aanvallende middenvelder zal vanavond meer dan ooit zijn visitekaartje willen afgeven. En dan is er nog de pas 16-jarige revelatie Romelo Lukaku, die er dit seizoen al acht maakte.

Ingrediënten genoeg dus voor Belgische goals, maar het gebrek aan effectiviteit is nog wel eens een probleem bij onze zuiderburen. Hoe dan ook zal Anderlecht erop gebrand zijn een goed resultaat te behalen in deze Europese primeur. Niet alleen de eer en ongeslagen status tegen Nederlandse clubs in uitduels staan hier op het spel, ook overwintering in Europa. Bij een nederlaag tegen Ajax en winst van Dinamo Zagreb op FC Timisoara is het Europa League-avontuur voor de Belgen voorbij.

Tekst: Upton Park
Foto: Pro Shots/Photo News