Menu
Tegenstander uitgelicht: Anderlecht

Tegenstander uitgelicht: Anderlecht

Met Anderlecht treft Ajax in de Europa League een opponent die het - de heenwedstrijd inbegrepen - al negen keer eerder trof. De overtuigende overwinning van de Amsterdammers vorige week in Brussel (0-3) was de eerste, echte zege op de Belgische topclub. Vanavond mag de tweede volgen tegen Matias Suarez, Romelu Lukaku en consorten.

In het verleden speelde Ajax zes vriendschappelijke, maar prestigieuze Nederlands-Belgische onderonsjes tegen Anderlecht. Die leverden na negentig minuten voetbal altijd maximaal een gelijkspel op voor de Amsterdammers. Dat was in 1973 (2-2), 1978 (2-2, Ajax wns) en 1996 (2-2). In 1976 (1-3), 1994 (2-3) en 2000 (3-0) kon Ajax het niet bolwerken tegen de Belgen. De enige officiële ontmoetingen dateren van vorig seizoen en een week geleden. In 2009 troffen Ajax en Anderlecht elkaar in de poulefase van de Europa League. In het Constant Vandenstock Stadion werd het 1-1. In de Amsterdam ArenA ging Ajax kansloos met 1-3 onderuit. De statistieken maken de 0-3-uitzege van vorige week dus alleen nog maar indrukwekkender. En dat ook al omdat er - in tegenstelling tot bij Ajax - ten opzichte van vorig seizoen in Brussel niet veel is veranderd.

De gemiste strafschop was vorige week van groot belang voor het duel. De gemiste strafschop was vorige week van groot belang voor het duel.

Ex-Ajacied Jelle Van Damme vertrok afgelopen zomer naar Wolverhampton Wanderers (maar intussen speelt Van Damme bij Standard Luik) en doelman Daniel Zitka naar Sparta Praag. Deze winter verloor Paars-Wit Jan Polák aan Vfl Wolfsburg. Voor hen in de plaats kwamen de Amerikaanse international Sacha Kljestan (Chivas) en keeper Silvio Proto, die de reservebank verruilde voor een vaste plek onder de lat. Als extraatje voor trainer Ariel Jacobs - alweer aan zijn vierde seizoen bij Anderlecht bezig - haalde manager Herman Van Holsbeeck een vierde Argentijn binnen. Van Belgrano kwam spits Pablo Chavarria over om zijn voormalig ploegmaat Matias Suarez aanvallend te ondersteunen. Naast verdediger Pier Barrios en middenvelder Lucas Biglia alweer de vierde Albiceleste in Brussel. Een doorslaand succes is zijn komst nog niet, want Jacobs houdt ook dit seizoen vast aan de formatie die Anderlecht vorig seizoen de dertigste landstitel uit de clubhistorie en dus de derde ster op de borst schonk.

De Hongaarse international Roland Juhász leidt nog steeds de defensie, die verder opgetrokken is uit de Pool Marcin Wasilewski (hij miste de penalty) en de jonge Tsjechen Jan Lecjaks en Ondrej Mazuch. Op het middenveld bewaken Guillaume Gillet en Jonathan Legaer de balans en mogen de Braziliaan Kanu en ex-Ajacied Mbark Boussoufa de offensieve impulsen verzorgen om de tienerster Romelu Lukaku en afmaker Suarez in stelling te brengen.

Die basisformatie was niet in staat om het hoofdtoernooi van de Champions League te bereiken. Na twee gelijke spelen tegen Partizan Belgrado ging het kampioenenbal vanaf de penaltystip aan Anderlecht voorbij. Het herstel volgde in de Europa League, waarin de Belgische topclub afrekende met AEK Athene en Hajduk Split en slechts Zenit Sint-Petersburg voor moest laten gaan.
De roemruchte club hikt nog altijd tegen het rijke verleden aan, waarin het eind jaren zeventg en begin jaren tachtig drie Europa Cups won. Toch poetste de ploeg van Jacobs die glans vorig seizoen weer even tevoorschijn. Anderlecht vond toen pas in de achtste finales na een spektakelstuk tegen HSV zijn Waterloo in het tweede Europese bekertoernooi. Onder aanvoering van de naar transfers lonkende Juhász, Boussoufa en Lukaku wilde Paars-Wit die prestatie nu op z’n minst evenaren. Maar of het belangrijke trio daar nog mogelijkheden voor ziet na de mokerslag van vorige week?

Tekst: Martijn Mooiweer
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst


Er zijn nog kaarten beschikbaar! Er geldt géén clubcardverplichting en de stadionkassa's zijn vanaf 19.00 uur geopend aan de Noordzijde van het stadion.