Menu
Tegenstander uitgelicht: ASWH

Tegenstander uitgelicht: ASWH

Een grootmacht in het amateurvoetbal: dat stempel kan zeker op ASWH worden gedrukt. De Zuid-Hollandse club greep het afgelopen decennium vele prijzen, maar stond in 2010 net aan de verkeerde kant van de ranglijst toen de Topklasse werd gesticht. Dat doel werd ook de afgelopen twee seizoenen op een haar na misgelopen. Is drie keer scheepsrecht?

De erelijst van Altijd Sterker Worden Hendrik-Ido-Ambacht is indrukwekkend. Na de millenniumwisseling pakte de club drie keer de titel van de Hoofdklasse en de jaartallen 2005 en 2006 waren de meest succesvolle uit de clubhistorie. Onder trainer Jack van den Berg pakte de zwart-witte formatie de titel bij de Zaterdagamateurs en vervolgens het algemene amateurkampioenschap van Nederland. De Supercup was na winst op SC Genemuiden ook een prooi en de nationale KNVB-amateurbeker werd veroverd door een zege op EVV. Bill Tukker, die in de zomer van 2006 het stokje overnam, kende een vliegende start door met ASWH in de profeditie van de KNVB Beker Cambuur Leeuwarden met 4-2 uit te schakelen.

Maar juist toen de kaarten voor de nieuw opgerichte Topklasse werden geschud, kende ASWH zijn op één na slechtste seizoen sinds de promotie naar de Hoofdklasse in 1999. ASWH sloot de jaargang 2009-2010 als achtste af. Slechts de nummers één tot en met vier maakten de sprong naar de nieuwe elitecompetitie bij de amateurs, terwijl de nummers vijf en zes nog via een nacompetitie konden promoveren. Sinds dat moment strijdt ASWH er vol goede moed voor om de stap alsnog te maken. Maar de achtereenvolgende vierde, derde en tweede plaats in de eindstand van de Hoofdklasse hebben nog niet voor de verlangde promotie gezorgd. De laatste twee jaar werd wel de nacompetitie bereikt. Waar de eerste keer de poulefase het eindstation bleek, werd ASWH in mei van dit jaar in de halve finale uitgeschakeld door ACV.

Na zes wedstrijden staat ASWH dit seizoen voorlopig op een vijfde plaats. De 3-2-nederlaag op de eerste speeldag tegen Kloetinge breekt de club nog steeds op. Wel is de ploeg opnieuw de meest scorende van de Zaterdag Hoofdklasse B. Topscorer is Michael van Dommelen, een van de vele oud-profs in de selectie. De 30-jarige aanvaller speelde 52 wedstrijden voor FC Dordrecht in de Eerste Divisie. Zijn drie jaar jongere broer Alexander was ook aan de Krommedijk actief. Net zoals onder andere de huidige ASWH’ers Bart van Muyen (233 wedstrijden voor Dordrecht in het betaald voetbal), Mark Bevaart (72) en doelman Stef Doedée (56). Tweede doelman Eric Abdul stond bij Sparta onder de lat en Javier Brouwer speelde voor HFC Haarlem.

Als trainer staat dit seizoen voor het eerst Michel Langerak voor de groep. De voormalige centrumspits, goed voor 447 wedstrijden en 109 goals in het betaalde voetbal, leidde het afgelopen jaar Kozakken Boys. Op Sportpark Schildman werd de 45-jarige Sliedrechter aangesteld als opvolger van Ron Timmers, die na twee seizoenen afscheid nam en inmiddels trainer is van Dongen. Langerak kent in Ed Ridderhof (assistent) en Joop Hiele (keeperstrainer) twee ervaren rechterhanden met een ruime ervaring in het profvoetbal.

ASWH is een florerende vereniging. In augustus vorig jaar werd de magische grens van duizend leden doorbroken. In het toernooi om de KNVB Beker, dat ASWH bereikte door de derde periodetitel te veroveren, kreeg de club dit seizoen in de eerste ronde een bye; een vrijloting die vier clubs was toebedeeld. In de tweede ronde werd in eigen huis afgerekend met ADO ‘20, de nummer twee van vorig jaar in de Topklasse Zondag. Ferry van Lare, weer zo’n oud-profvoetballer, scoorde na een kwartier de enige treffer. In 2009 bereikte ASWH voor het laatst de derde ronde. Toen ging de formatie uit Hendrik-Ido-Ambacht met 5-0 onderuit tegen Helmond Sport.
In competitieverband volgt voor ASWH zaterdag de uitbeurt bij HSV Hoek op Zeeuws-Vlaanderen. De doelstelling van het huidige seizoen zit verweven in het refrein van het clublied, dat in 1987 door René van Rijswijk en Ton Schreuders werd gecomponeerd:
Zo af en toe, dan pakken wij een Cup
Want ASWH is een Topklasse-club
Die uitkomst kent de club pas op 10 mei na de afsluitende competitiewedstrijd uit tegen SteDoCo. De uitslag van de derde ronde van de KNVB Beker is vanavond al bekend. ASWH zal, gesteund door honderden meegereisde supporters, ongetwijfeld alles willen geven.Tekst: Ajax.nl/Sander Berends
Foto's: ASWH