Menu
Tegenstander uitgelicht: AZ

Tegenstander uitgelicht: AZ

Ajax gaat zondagmiddag op bezoek bij provinciegenoot AZ. Ajax.nl praat je in vijf alinea's bij over de opponent, de huidige nummer vijf van de Eredivisie.

* AZ lijkt zich enigszins te hebben hersteld van een moeizame periode. Tussen 24 september en 23 oktober bleven de Alkmaarders zes wedstrijden op rij zonder overwinning. De afgelopen drie duels leverden echter zeven punten op. AZ won in de beker van FC Emmen (1-0), versloeg in de competitie ADO Den Haag (0-1) en speelde donderdagavond met 0-0 gelijk bij Maccabi Tel Aviv, de oude club van Ajax-trainer Peter Bosz. AZ bleef al die duels zonder tegendoelpunt.

* De Noord-Hollandse club wordt voor het derde seizoen op rij getraind door John van den Brom. Diens eerste twee jaar in Alkmaar verliepen prima. Hij loodste AZ achtereenvolgens naar de derde en de vierde plaats, en daarmee Europees voetbal. Van den Brom heeft overigens een dubbel verleden bij Ajax. Hij was tussen 1993 en 1995 selectiespeler. Na het beëindigen van zijn actieve carrière was hij nog jeugdtrainer en hoofd jeugdopleiding op de Toekomst.

* AZ is dit seizoen net als Ajax actief in de groepsfase van de UEFA Europa League. De roodhemden bereikten het hoofdtoernooi door een dubbele zege op PAS Giannina en wisten vervolgens ook in de play-offs FK Vojvodina te verslaan. AZ is de groepsfase niet heel goed van start gegaan. De remise bij Maccabi (0-0) leverde pas het tweede punt op. Eerder werd achtereenvolgens gelijkgespeeld tegen
Dundalk (1-1) en verloren van Zenit Sint-Petersburg (5-0) en Maccabi (1-2). AZ dient in de laatste twee speelronden een achterstand van twee punten op Maccabi en Dundalk goed te maken.

Robert Mühren, de man in vorm bij AZ.
Robert Mühren, de man in vorm bij AZ.


* De man in vorm bij AZ is Robert Mühren. De aanvaller moest aan het begin van het seizoen veelvuldig bij de beloften opdraven, maar drukt steeds nadrukkelijker zijn neus aan het venster. Mühren maakte de laatste vijf goals van AZ. Hij is bovendien de meest scorende invaller van de Eredivisie. Aankoop en de beoogde aanvalsleider Wout Weghorst was dit seizoen goed voor vier goals, twee minder dan Mühren.

* Traditiegetrouw zijn er de nodige spelers met een verleden bij beide clubs. Ajax nam de voorbije jaren regelmatig een speler van AZ over. Nemanja Gudelj was vorig jaar zomer de laatste die deze weg bewandelde. Nick Viergever ging hem een jaar eerder voor. Voor beide spelers gold dat ze zich na hun transfer naar Alkmaar ontwikkelden tot prima Eredivisiespelers en daarmee de belangstelling
van de Nederlandse top wekte. Viergever speelde tussen 2010 en 2014 voor AZ en Gudelj tussen 2013 en 2015.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Pro Shots