Menu
Tegenstander uitgelicht: AZ

Tegenstander uitgelicht: AZ

Met Dick Advocaat als trainer bezocht AZ een klein jaar geleden de ArenA. Toen Ajax begin augustus naar Alkmaar afreisde, coachte Marco van Basten de tegenstander. En nu is die functie voor John van den Brom. Hij werd eind september, tussenpausen meegerekend, AZ’s zevende trainer in nog geen twaalf maanden tijd.

Al vroeg in het seizoen haalde AZ voor het eerst ongewild de media: op 16 september maakte Marco van Basten zijn vertrek als hoofdtrainer bekend. Stress en hartkloppingen speelden de oud-spits en ex-trainer van Ajax parten, iets waar hij tijdens het zomerse trainingskamp in Zwitserland ook al mee te maken had gekregen. Het verlies van zijn vader bleek daarbij een verzwarende omstandigheid.

Hoe vervelend ook, de knowhow van Van Basten ging niet verloren voor AZ. ‘Ander werk doen of je werk anders doen. Ik koos voor dat laatste,’ toonde Van Basten zijn ambitie om tweede man te worden. Wat volgde, was een periode waarin vrijwel louter met modder werd gegooid. Bij AZ zag men in assistent-trainer Alex Pastoor aanvankelijk de ideale man om Van Basten op te volgen als hoofdtrainer, maar de onderhandelingen tussen club en coach resulteerden niet in een overeenkomst. ‘Wij hebben hem een passende, sterk verbeterde aanbieding gedaan. Daar kon hij zich echter niet in vinden,’ reageerde directeur voetbalzaken Earnest Stewart. AZ bood een 1-jarig contract, waar Pastoor vasthield aan een contractduur van twee jaar, die ook aan zijn arbeidsovereenkomst als assistent was gekoppeld. Een vertrouwensbreuk was een feit.

Pastoor voelde zich in zijn hemd gezet en ontkende dat hij schadelijke informatie had gelekt naar de pers over het nakende afscheid van Van Basten, zoals AZ beweerde. ‘Dit is pertinent niet waar, dit is een enorme belediging voor mij.’ Hij eiste zelfs zijn baan als assistent-trainer terug. Iedereen leed gezichtsverlies, maar uiteindelijk liep het met een sisser af: AZ kwam tot een akkoord over een afkoopregeling met Pastoor, die inmiddels trainer van Sparta is. Nadien werden enkele eerdere verwijten teruggenomen, waardoor de eigenzinnige coach zich gerehabiliteerd achtte. ‘Met mixed feelings, want AZ blijft mijn droomclub.’

Nemanja Gudelj, captain en tevens topscorer van AZ. Nemanja Gudelj, captain en tevens topscorer van AZ.

Na een overbruggingsfase met assistent-trainer Dennis Haar als interim-coach belandde AZ in zijn zoektocht bij John van den Brom, die in Alkmaar dus de zevende trainer in een jaar tijd werd. Een half jaar na zijn ontslag bij Anderlecht begon het toch weer te kriebelen bij de oud-Ajacied. Van den Brom, in het verleden behalve als speler ook als hoofd jeugdopleiding en jeugdtrainer actief in Amsterdam, sprak bij zijn aanstelling uit over zijn doelstellingen met AZ: meedoen in de top van de Eredivisie en het uitzicht blijven houden op het behalen van een prijs.

Met dat laatste werd gedoeld op de KNVB Beker, die AZ inmiddels niet meer kan veroveren. De landskampioen van 1981 en 2009 maakte vorige week een uiterst tamme indruk toen het in de kwartfinales op bezoek ging bij FC Twente. Met een 3-0 nederlaag in de Grolsch Veste bleef de afgang nog beperkt.

De bekeruitschakeling kwam als donderslag bij heldere hemel, want onder Van den Brom speelt AZ dit seizoen behoorlijk voetbal. Weliswaar had de 48-jarige oefenmeester vijf speelrondes nodig om tot zijn eerste competitiezege te komen, inmiddels vertoont de subtopper weer het swingende en opbouwende voetbal dat men van AZ gewend is. Op een flater tegen FC Utrecht na (0-3) viel er weinig af te dingen op de prestaties van de Alkmaarders, die zich met een 27-koppige spelersgroep in het Portugese Albufeira hebben voorbereid op de tweede helft van het seizoen.

Na de eerdere trainersperikelen groeide Wesley Hoedt de voorbije weken uit tot hoofdrolspeler in een tweede Alkmaarse soap. De 20-jarige centrumverdediger, die dit seizoen doorbrak en ten koste van de meer ervaren Jan Wuytens lange tijd een basisplaats had, weigerde zijn aflopende contract bij AZ verlengen. Ondanks zijn jeugdige leeftijd en geringe ervaring (15 eredivisieduels) gaf Hoedt de voorkeur aan een transfer naar Lazio Roma. De verdediger, die sinds 2005 in de jeugdopleiding van AZ speelde, doorstond de medische keuring in Italië al met succes en zal vanaf komende zomer ploeggenoot van Stefan de Vrij zijn.

Voor de trainersstaf van AZ was de keuze van Hoedt reden genoeg om hem de voorbije weken aan de kant te houden. Pas nadat de jongeling toezegde dat hij dit seizoen hoe dan ook afmaakt in Alkmaar, krijgt hij weer een basisplaats van Van den Brom.

Met of zonder Hoedt, AZ is in staat om een sterke formatie op de been te brengen. Achterin staat een stabiele fundering, met Esteban Alvarado onder de lat en onder meer Mattias Johansson, Jeffrey Gouweleeuw en Simon Poulsen voor hem. Nemanja Gudelj, captain en tevens topscorer van AZ, verdeelt het spel op het middenveld, met Viktor Elm, Markus Henriksen en/of Celso Ortíz (momenteel geblesseerd) naast zich. In de aanval zijn Steven Berghuis, Guus Hupperts en de Amerikaanse IJslander Aron Jóhannsson de bekendste namen, waarbij het de Alkmaar Zaanstreek-combinatie aan een échte doelpuntenmachine ontbreekt.

Tekst: Mitchel Pronk
Foto's: Pro Shots

Tickets Ajax - AZ