Menu
Tegenstander uitgelicht: AZ

Tegenstander uitgelicht: AZ

Op 14 november dit jaar ging Ajax met 2-0 onderuit in Alkmaar. De nederlaag in de Noord-Hollandse confrontatie betekende de ommekeer voor AZ. Trainer Gertjan Verbeek zag de puzzelstukjes van zijn compleet vernieuwde ploeg die middag in elkaar vallen. Het nieuwe AZ was daar.

In 2009 stond Louis van Gaal te zwaaien met de kampioensschaal in Alkmaar. Vier jaar lang had hij met technisch directeur Marcel Brands gekneed aan een kampioenselftal, dat gefinancierd werd door suikeroom Dirk Scheringa. In het DSB-stadion leken de bomen destijds tot in de hemel te groeien. Wat niemand toen kon bevroeden, was dat bij AZ vrij snel de motorzaag gehanteerd moest worden. Want na het vertrek van de hoogste - Van Gaal - naar Bayern München, viel ook de oudste boom razendsnel om. Scheringa, de man die al in 1993 aantrad als voorzitter, verloor vanwege de DSB-affaire zijn kapitaal en moest op 29 oktober 2009 ook AZ opgeven. De bijl moest daarna in de club die Scheringa in zestien jaar tijd vanuit de Eerste Divisie naar de Champions League opstuwde.

Graziano Pellè is momenteel belangrijk voor AZ. Graziano Pellè is momenteel belangrijk voor AZ.

Het leidde tot de ontmanteling van de kampioensploeg. De eerste die vertrok was Demy de Zeeuw. Hij koos vorig seizoen al voor Ajax. Deze zomer volgden Moussa Dembélé (Fulham), Jeremain Lens (PSV), David Mendes da Silva (Red Bull Salzburg) en Mounir El Hamdaoui (Ajax). Ook de man die al deze spelers ooit tezamen bracht - Marcel Brands - verkaste naar PSV. Op het moment dat bijna een heel AZ-bos was omgekapt, werd trainer Gertjan Verbeek binnengehaald om nieuwe zaadjes te planten op de ooit zo vruchtbare grond. Een moeizaam proces. De WK-gangers Héctor Moreno (Mexico), Brett Holman (Australië) en Simon Poulsen (Denemarken) stroomden pas halverwege de voorbereiding in. Daarnaast kondigden keeper Sergio Romero en spits Graziano Pellè, nog twee pijlers onder de landstitel, hun vertrek aan. Pas toen ze na de transferdeadline geen nieuwe club hadden gevonden, kon Verbeek weer voor honderd procent een beroep op hen doen.

Het nieuwe struikgewas dat Verbeek aanlegde, bestond uit nauwelijks gerijpt Eredivisietalent. De jongelingen Erik Falkenburg en Nick Viergever kwamen over van Sparta, Charlison Benschop van RKC Waalwijk en Dirk Marcellis van PSV. Daarnaast bood de oefenmeester beloften als Kolbeinn Sigthórsson, Johann Berg Gudmundsson en Jonathas de kans om door te groeien en gaf hij de vorig seizoen al aangetrokken Zweden Rasmus Elm en Pontus Wernbloom het volle vertrouwen. Aan de hand van de overgebleven kampioenen Kew Jaliens, Niklas Moisander, Moreno, Stijn Schaars en Maarten Martens moest alle nieuwe aanwas tot bloei komen.

Tot 14 november was AZ vooral een nieuw aangeplant bos met groeistuipen. Een moeizame competitiestart en teleurstellende prestaties in de Europa League waren daar het bewijs van. Nota bene Ajax bood Verbeek en AZ de helpende hand. Nog altijd drijft de ploeg op het vertrouwen dat de 2-0-thuiszege op de streekgenoot opleverde, met een keurige vijfde plaats in de competitie als gevolg. Het maakt van het nieuwe AZ misschien wel de moeilijkste tegenstander die Ajax kan treffen in de achtste finale van de beker. Wel moet Verbeek vanavond routiniers als Stijn Schaars en Hector Moreno missen en komen ook Jonathas, Ortiz en Gudmundsson niet in actie.

Tekst: Ajax.nl/Martijn Mooiweer
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst