Menu
Tegenstander uitgelicht: AZ

Tegenstander uitgelicht: AZ

Vorig seizoen stapte AZ nog als de nummer zes van de Eredivise in de bus naar Amsterdam. Dit jaar arriveren de Alkmaarders als trotse koploper in de hoofdstad. De positie op de ranglijst is echter niet de enige verandering ten opzichte van het duel in maart dit jaar.

Na de roerige tijden rond het DSB-debacle en het opstappen van voorzitter Dirk Scheringa heeft AZ twee jaar na dato rustiger vaarwater gevonden. AZ heeft zijn begroting flink moeten terugschroeven en als consequentie daarvan heeft de club een stapje achteruit moeten doen. De gedwongen verkopen hebben tot gevolg dat het elftal dat het zaterdagavond tegen landskampioen Ajax opneemt, op meerdere posities verschilt van het team dat een jaar eerder met 4-0 klop kreeg. Met Stijn Schaars, Sergio Romero, Hector Moreno en Kolbeinn Sigthórsson zag AZ afgelopen zomer enkele sterkhouders vertrekken.

Toch heeft dat vooralsnog geen weerslag gehad op de prestaties van de Alkmaarders. Na acht duels presteert AZ boven verwachting en gaat de ploeg van coach Gertjan Verbeek aan de leiding in de Eredivisie. De club behaalde tot dusver 21 punten en kent daarmee de op één na beste seizoensstart ooit. Alleen in het succesvolle seizoen 1980-1981 kwam men nog beter uit de startblokken. Het was dan ook het jaar waarin AZ zijn enige overwinning in Amsterdam behaalde. In de Meer schonk Pier Tol met zijn beslissende treffer de Alkmaarders destijds de 1-2-zege in de Noord-Hollandse derby. In de Amsterdam ArenA wist AZ daarentegen nog nooit een vuist te maken. Van de vijftien gespeelde duels eindigde de strijd twee keer onbeslist en hield Ajax dertien maal de drie punten in eigen huis.

Gertjan Verbeek is bezig aan zijn tweede seizoen als hoofdcoach van AZ. Gertjan Verbeek is bezig aan zijn tweede seizoen als hoofdcoach van AZ.

In het huidige seizoen is AZ uitstekend begonnen. De club zette de laatste zes Eredivisieduels in winst om en de enige competitienederlaag dateert alweer van 13 augustus, toen AZ op bezoek bij FC Twente onderuit ging. Daarna volgden overwinningen tegen NEC (4-0), FC Groningen (0-3), Vitesse (4-0), RKC (1-2), Feyenoord (2-1) en VVV-Venlo (1-3). De zes doelpunten van clubtopscorer Rasmus Elm lopen synchroon met deze reeks van overwinningen. De Zweed scoorde in alle zes de duels en schiet vooral bij standaardsituaties met scherp. Elm is de exponent van het nieuwe AZ dat met Schaars wederom een speler uit de kampioensploeg van 2009 zag vertrekken. Onder Verbeek hebben de Alkmaarders vooral op het fysieke vlak een slag gemaakt. De selectie oogt opvallend fit, maar beschikt ook over de nodige technische kwaliteiten. Met buitenspeler Roy Beerens en spits Jozy Altidore heeft AZ adequaat ingekocht, terwijl ontluikende talenten als de 18-jarige Adam Maher en Nick Viergever zich als basisspeler hebben aangediend.

Het huidige succes is een direct gevolg van de stabiele organisatie in Alkmaar. De club zaaide ondanks het wegvallen van DSB en Scheringa nooit paniek en is vanaf dag één bezig geweest met de wederopbouw. Door slimme keuzes en een verstandig beleid is AZ geworden tot wat het nu is; een trotse koploper, die aast op zijn eerste zege in de Amsterdam ArenA.


Tekst: Ajax.nl/Aiko de Bruijn
Foto's: Pro Shots/ Ed van de Pol