Menu
Tegenstander uitgelicht: AZ

Tegenstander uitgelicht: AZ

In AZ treft Ajax zondag aangeschoten wild. De Alkmaarders kregen in de eerste seizoenshelft tegenslag na tegenslag te verwerken. Hoofdsponsor, voorzitter en trainer vertrokken en de resultaten vielen zwaar tegen. Daarbij: de regerend lanskampioen won nog nooit in de Amsterdam ArenA.

Toch was Ajax’ thuishaven vorig seizoen even in handen van de AZ-supporters. Op 26 april 2009 ging de ploeg van toenmalig trainer Louis van Gaal op bezoek in Amsterdam in de wetenschap dat het een week eerder kampioen van Nederland was geworden. In de ArenA was AZ zichtbaar al met het hoofd bij de huldiging die later die zondagavond zou plaatsvinden. Ajax was grotendeels heer en meester, maar verzuimde een tweede doelpunt te maken. Het bleef daardoor bij 1-1, een stand die voor AZ aanvoelde als een overwinning. Zeker ook omdat het de wedstrijd met een man minder eindigde door de rode kaart van Stijn Schaars.

Maar tijden veranderen. Anno 2010 is AZ op papier weliswaar nog de kampioen van Nederland; de praktijk laat heel wat anders zien. Mede door de DSB-affaire en de trainerswissel Koeman-Advocaat presteert de ploeg dit seizoen beneden zijn kunnen. En dat terwijl de selectie afgelopen zomer grotendeels intact bleef. Ronald Koeman slaagde er echter niet in de lijn van Louis van Gaal door te trekken. Daarnaast kon Mounir El Hamdaoui, in het kampioensjaar nog topscorer van de Eredivisie met 23 goals, de kar niet meer trekken. Ook Moussa Dembélé is meer onzichtbaar dan andere jaren. Over het algemeen kan geconcludeerd worden dat AZ zich tot nu toe niet van zijn beste kant heeft laten zien. Zo profiteerde Ajax eerder dit seizoen riant in Alkmaar: 2-4.

Voor AZ rest de tweede seizoenshelft niets meer dan proberen de eer van de landskampioen hoog te houden. In de persoon van Dick Advocaat heeft de club in elk geval een ervaren oefenmeester in huis die wellicht nog een Europees ticket uit het vuur weet te slepen. De Hagenaar is daarnaast iemand die, net als Van Gaal, houdt van discipline en zijn spelers goed voorbereid het veld in stuurt. Maar of dat tegen Ajax al resultaat gaat opleveren? De Amsterdammers waren met 53 goals de meest productieve ploeg van de Eredivisie tot voor de winterstop. Daarbij spreken de statistieken ook niet in Alkmaars voordeel. Van alle twaalf competitiewedstrijden in de Amsterdam ArenA gingen er maar liefst tien verloren. Alleen in 2006 en 2009 werd er een punt overgehouden aan de confrontatie met Ajax.


Foto: Pro Shots/Willem Vernes
Tekst: Upton Park

Er zijn voor deze wedstrijd nog kaarten verkrijgbaar. Klik hier.