Menu
Tegenstander uitgelicht: AZ

Tegenstander uitgelicht: AZ

AZ mag dan sinds afgelopen weekend de nieuwe landskampioen zijn, uit de afgelopen elf ontmoetingen met Ajax in de ArenA behaalden de Alkmaarders slechts één punt. Gemakkelijk zal het de mannen van Louis van Gaal dus traditioneel niet afgaan.

Na het drama bij Excelsior in 2007 haalde AZ vorige week zondag dan wel de tweede landstitel uit de clubhistorie binnen. Een thuisnederlaag tegen Vitesse (1-2) leek het nog even spannend te maken, ware het niet dat ook de concurrentie punten liet liggen. Daarmee werd de hegemonie van de traditionele top drie sinds 1981 - toen werd er met AZ voor het laatst een andere ploeg buiten Ajax, PSV of Feyenoord kampioen - onderbroken. En dit seizoen mogen de Alkmaarders zich opnieuw tot Nederlands beste kronen.

Het is een succes dat niet in de laatste plaats te danken is aan de eensgezindheid binnen de ploeg en organisatie. Ajax mag door de investeringen van afgelopen zomer (ruim dertig miljoen euro) dan misschien de sterkste selectie van Nederland hebben, AZ beschikt meer over een hecht collectief. De spelers weten wat er gevraagd wordt en welke rol zij in het team hebben. Toch begon het seizoen uiterst moeizaam. Zo werd er in de eerste twee speelrondes verloren van NAC Breda (1-2) en ADO Den Haag (3-0). De zwaarbevochten 1-0 winst op PSV vormde het begin van een serie fraaie wedstrijden, waarin de tegenstanders week na week het onderspit moesten delven tegen de steeds sneller rijdende Alkmaarse trein. Solo’s, schitterende volley’s, flitsende combinaties, dodelijke counters; geen ploeg wist zich er raad mee. Het op tijd herstelde collectief betaalde zich zo uit in de vorm van een landstitel.

De grote vraag is of de spelers van AZ zich na een weekend vol feestgedruis hebben herpakt voor de ontmoeting met Ajax, waarvan de Alkmaarders eerder dit seizoen met 2-0 wonnen. Afgaande op de statistieken gloort er hoop aan de horizon voor Ajax. Nog nooit wist AZ een competitieduel met hun Noord-Hollandse rivalen te winnen in de Amsterdam ArenA. Een gelijkspel in 2006 is het beste resultaat tot nu toe.

Dat het snel kan gaan in het voetbal heeft Niklas Moisander (23) dit seizoen wel bewezen. Vorig jaar nog acteerde hij namens FC Zwolle in de Eerste Divisie en nu, anno 2009, is hij landskampioen met AZ. Zondag wacht de ontmoeting met zijn voormalig werkgever: Ajax.

Niklas Moisander ondertekende deze week een nieuw verbeterd contract bij AZ. Foto: Pro Shots/Jasper Ruhe Niklas Moisander ondertekende deze week een nieuw verbeterd contract bij AZ. Foto: Pro Shots/Jasper Ruhe

Die wedstrijd tegen Vitesse; hoe verzin je zoiets?

,,De nederlaag was echt een grote teleurstelling. Ik kon het niet geloven toen die bal van Büttner erin vloog. We waren er ziek van na afloop. We wilden heel graag met onze eigen supporters een feestje vieren, maar we hadden pech. Al moet ik zeggen dat we dit seizoen ook een paar keer geluk hebben gehad.”

En dan word je een dag later voor de tv alsnog kampioen dankzij een nederlaag van je voormalig werkgever.

,,We hebben die dag met de hele groep in het spelershome gekeken. Gelukkig was PSV - Ajax niet heel spannend en stond het bij rust al 3-1. Het is toch anders om zo kampioen te worden, al waren we wel heel blij natuurlijk. De supporters kwamen na de wedstrijd snel richting het stadion, dat was super. Daarna hebben we alsnog ons feestje gevierd.’’

Wilde je niet liever in de ArenA kampioen worden?

,,Het liefste tegen Vitesse thuis, maar na die nederlaag maakte het me niet meer uit hoe we het zouden worden. Dat het zondag alsnog lukte, vond ik prima. De druk is er nu vanaf, dat is lekker.”

Spelen er nog wraakgevoelens mee gezien je Ajax-verleden?

,,Nee, dit kampioenschap met AZ is voor mij de beste revanche die er is. Ik heb drie mooie, maar ook moeilijke jaren gehad bij Ajax vanwege mijn zware knieblessure. Daardoor moest ik vertrekken. Maar ik ben zeker niet bitter. Ik kijk uit naar de wedstrijd. Ik heb vroeger alleen met het tweede elftal in de ArenA gespeeld, nooit met het eerste. Nu mag ik er een echte wedstrijd spelen, als kampioen. Voor mij kan het niet mooier.’’

Wat verwacht je?

,,Het wordt een moeilijk duel, want Ajax vecht nog voor de tweede plaats. Wij moeten niet te slap spelen. De eer staat op het spel en wij willen laten zien dat wij de échte kampioen zijn.”    Tekst: Mike Boeschoten