Menu
Tegenstander uitgelicht: AZ

Tegenstander uitgelicht: AZ

AZ betreedt woensdagavond de Amsterdam ArenA in de wetenschap dat het sinds de opening in 1996 nog nooit in de thuishaven van Ajax gewonnen heeft. Toch zal de trotse koploper van de Eredivisie zich uiteraard niet zomaar gewonnen geven. Het duel tussen de regerend landskampioen en de winterkampioen is er een om naar uit te kijken.

De datum 6 mei 2007 staat nog bij menig supporter in het geheugen gegrift. Penalty’s moesten eraan te pas komen om uit te wijzen welke van de twee Noord-Hollandse clubs victorie zou kraaien in de finale van de KNVB Beker. AZ en Ajax, de twee clubs die het weekend ervoor op een haar na de landstitel aan PSV moesten laten, streden om een prijs die het seizoen alsnog zou maken tot een jaargang die als succesvol in de clubannalen zou kunnen worden opgenomen. Drie jaar later troffen beide teams elkaar wederom in het bekertoernooi. Ditmaal niet in de eindstrijd, maar in de achtste finales. Opnieuw trok Ajax aan het langste eind. Vanavond is opnieuw een plek bij de laatste acht de inzet van het duel.

AZ mag al sinds speelronde zeven het predikaat lijstaanvoerder van de Eredivisie dragen. De Alkmaarders presteren derhalve dus nog beter dan in het met een vierde plaats bekroonde sterke vorige seizoen. Het huidige succes van AZ is een direct gevolg van de stabiele organisatie in Alkmaar. De club zaaide ondanks het wegvallen van DSB en voorzitter Dirk Scheringa nooit paniek en is vanaf dag één bezig geweest met de wederopbouw.

AZ-coach Verbeek in gesprek met Frank de Boer tijdens de eerdere ontmoeting dit seizoen. AZ-coach Verbeek in gesprek met Frank de Boer tijdens de eerdere ontmoeting dit seizoen.

Met Stijn Schaars, Sergio Romero, Héctor Moreno en Kolbeinn Sigthórsson zag AZ afgelopen zomer enkele sterkhouders vertrekken. Maar deze leemte is met verve opgevuld door de nieuwkomers Roy Beerens (sc Heerenveen), Adam Maher (jeugdopleiding) en Rasmus Elm, de architect van AZ, die spelhervattingen tot een kunst heeft verheven. Verder oogt de selectie vooral op conditioneel vlak erg sterk en is trainer Gertjan Verbeek erin geslaagd om zijn ploeg als een echt team te laten spelen. In tegenstelling tot de competitie had AZ in de KNVB Beker dit seizoen meer moeite met de tegenstanders. Achtereenvolgens bogen FC Groningen en FC Dordrecht pas na verlenging het hoofd voor de Alkmaarders. En nu wacht Ajax. Na de loting sprak Verbeek van een zware opgave, maar de oefenmeester ziet ook lichtpuntjes. ,,Dan kunnen we hen in ieder geval niet meer in de finale treffen."

Wel zal AZ de Amsterdamse opponent gedurende de huidige voetbaljaargang nog eens in competitieverband tegenkomen. Eerder dit seizoen vochten de twee clubs in een doelpuntrijk duel al een interessante strijd uit. In de hoofdstad werd het half oktober 2-2 door doelpunten van Brett Holman, Roy Beerens, Miralem Sulejmani en Theo Janssen. Vanavond zal er sowieso een winnaar van het veld stappen. Desnoods, net als in 2007, vanaf de strafschopstip.

Ajax - AZ begint woensdag om 20:45 uur in de Amsterdam ArenA. Voor het duel geldt een Club Card-verplichting (4 op 1).

Tekst: Aiko de Bruijn
Foto's: Pro Shots

Kaartverkoop Ajax - AZ