Menu
Tegenstander uitgelicht: BV Veendam

Tegenstander uitgelicht: BV Veendam

Het personeel en de spelers van BV Veendam moesten vorig seizoen op zoek naar een nieuwe baan. De voetbalclub uit de Jupiler League werd in mei dit jaar failliet verklaard. Dankzij een wonderbaarlijke wederopstanding behield de club uit Zuidoost-Groningen toch de licentie voor het betaalde voetbal.

Na Ajax’ voormalige satellietclub HFC Haarlem leek BV Veendam de tweede club binnen een jaar tijd te worden die het betaalde voetbal noodgedwongen moest verlaten. Tot dat oordeel kwam althans de rechtbank, omdat er voorafgaand aan vorig seizoen tussen het bestuur van de Veenkolonialen en een vooraanstaande sponsor een zogenaamde spookovereenkomst ter waarde van 1,4 miljoen euro was getekend. Op die manier had de club volgens de KNVB onder valse voorwendselen een licentie verkregen.

De Veendamse hoop om het gat in de begroting gedurende de voetbaljaargang te dichten, bleek ijdel. Daardoor liep het tekort zo hoog op, dat een faillissement onafwendbaar leek. Vanaf het moment dat de rechtbank het vonnis uitsprak, kreeg de club acht dagen om in beroep te gaan. In die korte periode slaagde de in allerijl geïnstalleerde bewindvoerder Wim Entzinger erin een akkoord met alle schuldeisers van BV Veendam te sluiten. Allen stemden ermee in om slechts twintig procent van hun totale vordering terug te krijgen, zodat de club toch overeind kon blijven.

Trainer Joop Gall kwam als speler tot bijna 400 duels voor FC Groningen, BV Veendam en sc Heerenveen. Trainer Joop Gall kwam als speler tot bijna 400 duels voor FC Groningen, BV Veendam en sc Heerenveen.

Voor het lopende seizoen maakten de Groningers een nieuwe start. De oude bestuursleden werden bedankt voor bewezen diensten. In hun plaats werden een nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen en algemeen directeur benoemd. Jo Hoefsloot en Henk Eising lieten de begroting zakken van 2,8 naar 1,7 miljoen euro en dachten daarmee een sluitend budget bij de KNVB in te hebben gediend. Maar tot hun eigen schrik moest het duo al na een paar weken constateren, dat er opnieuw een gat van zo’n 200.000 euro in de raming zat. Aangenomen sponsorovereenkomsten bleken administratief niet of voor andere bedragen in de boeken beland.

Uiteraard heeft de penibele financiële situatie haar weerslag op het sportieve perspectief van BV Veendam. De club begon het seizoen in de Jupiler League met vier strafpunten. Voor trainer Joop Gall was het al de derde keer in vijf seizoenen tijd dat hij met puntvermindering door de KNVB werd geconfronteerd. Voor de oud-speler van de club is het dan ook moeilijk werken aan De Langeleegte. Des te knapper is het dat hij BV Veendam steeds weer richting subtop weet te loodsen. De Muntendammer lijkt daar zelfs dit seizoen in te slagen en dat mag een bijzondere prestatie genoemd worden.

Niet alleen begon BV Veendam met vier punten minder, door de financiële situatie verloor de club afgelopen zomer ook nog eens diverse steunpilaren. Paul Matthijs, Gerard Wiekens, Tjeerd Korf en een trits andere contractspelers werden vervangen. Tegen alle verwachtingen in heeft BV Veendam de aansluiting met de middenmoot echter al weer gevonden. Sterker nog, Veendam mag stiekem zelfs naar boven gluren. Niet slecht voor een club die op voorhand tot de voorname degradatiekandidaten werd gerekend.

Tekst: Upton Park
Foto's: ProShots