Menu
Tegenstander uitgelicht: Cambuur

Tegenstander uitgelicht: Cambuur

Na dertien jaar is SC Cambuur terug op het hoogste niveau. En heel Nederland is daar inmiddels van doordrongen. De Friezen vallen op met leuk en positief voetbal, dat zomaar eens tot de gedroomde handhaving in de Eredivisie zou kunnen leiden.

SC Cambuur had vorig seizoen de fel bevochten koppositie in de Eerste Divisie nimmer in handen. Tot op de slotdag, 3 mei 2013. De nieuwe koploper FC Volendam ging met 3-1 onderuit tegen Go Ahead Eagles. SC Cambuur deed bij Excelsior (0-2) wel wat het moest doen en passeerde de club uit het Palingdorp op het allerlaatste nippertje. In Leeuwarden brak een waar volksfeest los. Dertien jaar hadden ze in de provinciehoofdstad gehunkerd naar de Eredivisie. Nu was de promotie dan toch eindelijk een feit. En dat na een van de roerigste seizoenen van de laatste jaren. Trainer Alfons Arts, van wie reeds bekend was dat zijn aflopende contract niet werd verlengd, kon op 22 maart na een dienstverband van zes jaar vroegtijdig zijn koffers pakken. Voor een slapende reus was een tiende plaats op ranglijst wel erg laag, vonden raad van commissarissen en directie.

Hoewel Dwight Lodeweges al was gecontracteerd als Arts’ opvolger, zag die het niet zitten eerder in Leeuwarden aan de slag te gaan. De oud-trainer van FC Zwolle, FC Groningen, NEC en Edmonton Drillers stond afgelopen seizoen nog voor de spelersgroep van Zaterdaghoofdklasser VVOG en wilde die club niet in de steek laten. Daarom werd assistent Henk de Jong naar voren geschoven. De promotie van de ex-toptrainer in het noordelijke amateurvoetbal bracht binnen de selectie een enorm schokeffect teweeg. Een ongekende succesreeks in de laatste seizoensmaanden volgde met de uitreiking van de kampioensschaal op Woudestein als nooit meer gedachte apotheose.

Ook algemeen directeur Gerald van den Belt dompelde zich onder in de feestvreugde, maar na vijf dagen leven in een roes landde hij weer keihard op aarde. De ex-speler en directeur van FC Zwolle had een begin gemaakt met de begroting voor het nieuwe seizoen en schrok zich dood. De lichtinstallatie, de veiligheid van het uitvak, het toegangssysteem, de perstribune, het speelveld: het werd door de KNVB allemaal afgekeurd en weggezet als niet-Eredivisiewaardig. Keihard werd Cambuur geconfronteerd met het al jaren durende bureaucratiegevecht om tot een nieuw stadion te komen, ter vervanging van het verouderde Cambuurstadion (10.000 plaatsen).

Alleen al om aan alle eisen te voldoen was Cambuur 650.000 euro verder. En dan moesten ook nog eens de organisatie uitgebreid en de contracten opgewaardeerd worden na de promotie. Een sluitende begroting creëren was voor Van den Belt een hels karwei, maar hij kreeg het voor elkaar. De Kampenaar presenteerde een budget van 5,6 miljoen euro, waarvan slechts 1,9 miljoen euro beschikbaar was als spelersbudget. Met die wetenschap noemde bijna iedereen Cambuur een zekere degradatiekandidaat. Twee jaar overleven, zoals de club na het kampioenschap van 1992 en de promotie in 1998 lukte, zou echt een brug te ver zijn.

Inmiddels zijn we op driekwart van de competitie en is Cambuur hard op weg om het tegendeel te bewijzen. In samenspraak met het trainersduo Lodeweges en De Jong heeft Van den Belt met beperkte middelen een alleraardigste selectie bij elkaar gesprokkeld. Met Ramon Leeuwin (ADO), Marcel Ritzmaier (PSV) en Jody Lukoki (Ajax) trok hij in de zomer voor elke linie een echte versterking aan. Daar kwamen deze winter Elvis Manu (Feyenoord) en Bartholomew Ogbeche (ex-PSG) nog eens bij. Met spelers als deze laat het technische duo Cambuur met opkomende backs, inschuivende verdedigers, diepgaande middenvelders en drie beweeglijke spitsen fris van de lever spelen. Al dertig punten verzamelden de Friezen met de aanvallende speelstijl, waardoor de kans op rechtstreeks lijfsbehoud zeer reëel is.

Slechts vijf punten werden tot nu toe buitenshuis gehaald. Dat zegt alles over het fanatieke thuispubliek van Cambuur, dat de ploeg met hart en ziel ondersteunt. Ook het kunstgras, waarop het spel van Cambuur het best tot z’n recht komt, zal er ongetwijfeld een rol in spelen. Het zal Van den Belt om het even zijn. Hij droomt van een nieuw stadion met 15.000 zitplaatsen en kan om de gemeente van die noodzaak te overtuigen alle goede resultaten en positieve aandacht goed gebruiken. Dus ook een verrassing in de ArenA zondagmiddag is meer dan welkom.

Tekst: Ajax.nl/Martijn Mooiweer
Foto: Cambuur