Menu
Tegenstander uitgelicht: Celta de Vigo

Tegenstander uitgelicht: Celta de Vigo

Ajax hoopt zich donderdagavond met een thuiszege op Celta de Vigo te plaatsen voor de knock-out-fase van de UEFA Europa League. Ajax.nl praat je in vijf alinea's bij over de opponent.

* Celta de Vigo komt de laatste tijd in competitieverband wisselend voor de dag. Zo werd een maand geleden in eigen huis knap gewonnen van Barcelona (4-3), maar vervolgens een 5-0-nederlaag geïncasseerd bij Villarreal. Vervolgens werd de streekderby tegen Deportivo La Coruña (4-1) overtuigend gewonnen en daarmee ogenschijnlijk de weg naar boven gevonden. Zondag liet Celta weer twee gezichten zien. Een al na twintig minuten verkregen 0-3-voorsprong werd op bezoek bij Las Palmas (3-3) in de tweede helft uit handen gegeven. Celta is daardoor de huidige nummer negen van de Primera Division, met veertien punten uit tien duels.

* Diverse spelers verdedigden zowel de clubkleuren van Celta de Vigo als die van Ajax. Dat waren vooral veel aanvallers. Onder meer Daniël de Ridder, Bennie McCarthy, Michael Krohn-Dehli en Mido zijn in Vigo én Amsterdam actief geweest. De Spanjaard Juanfran hoort ook in het rijtje thuis. De linksback speelde vijf jaar voor Celta en kwam in het seizoen 2005-2006 een jaartje op huurbasis voor Ajax uit. Iemand die ook bij beide clubs onder contract stond is Marko Pantelic. Toch kwam de Serviër nooit in actie voor Celta.

* Trainer van Celta is de Argentijn Eduardo Berizzo, een voormalig speler van de club. Hij was tussen 2001 en 2005 actief in Vigo en keerde er in 2014 terug. Onder de oud-Argentijns international zette Celta de weg naar boven in en hoopt de club nu weer eens Europees te overwinteren. Celta heeft na de remise bij Standard Luik (1-1), een last-minute-thuiszege op Panathinaikos (2-0), en een gelijkspel tegen Ajax (2-2) vijf punten, twee minder dan de Ajacieden.

* Celta is sinds de zomer van 2012 weer terug op het hoogste Spaanse niveau. De terugkeer verliep aanvankelijk nog stroperig, want het eerste seizoen wist de club uit Vigo zich maar ternauwernood te handhaven. Maar vervolgens wist Celta zich op te werken naar het linkerrijtje. Een negende en achtste plaats volgden. Afgelopen seizoen werd zelfs een zeer verdienstelijke zesde plaats behaald. Daarmee werd een Europees ticket verdiend.

* In Europa heeft Celta een bescheiden verleden. Hoogtepunt van de club in Europees verband is het overwinteren in de Champions League in 2004. Overigens was Ajax in de groepsfase toen één van de opponenten. Celta wist de Ajacieden en ook Club Brugge achter zich te houden en ging achter AC Milan als tweede door. In de achtste finales moest het hoofd gebogen worden voor Arsenal. Van de twee ontmoetingen in 2003 met Ajax won Celta er overigens één, voor eigen publiek met 3-2. In Amsterdam kwam de gastheer (nu Ajax) ook als winnaar uit de strijd: 1-0.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots/Ronald Bonestroo