Menu
Tegenstander uitgelicht: Celta de Vigo

Tegenstander uitgelicht: Celta de Vigo

Ajax speelt donderdagavond zijn derde groepsduel in de UEFA Europa League. Tegenstander is Celta de Vigo. Ajax.nl praat je in vijf alinea's bij over de opponent.

* Celta de Vigo kende een slechte generale voor het bezoek van Ajax. De uitwedstrijd bij Villarreal werd met liefst 5-0 verloren. Het was een fikse tegenvaller voor Celta, dat juist de weg naar boven gevonden leek te hebben. De laatste vier duels werden immers gewonnen, waaronder op zeer knappe wijze tegen Barcelona. Halverwege was het toen in Vigo 3-0 voor Celta. Overigens stond zaterdag bij Villarreal in de rust dezelfde stand op het scorebord. Celta staat nu twaalfde, maar het gat naar boven is te overzien. Nummer zeven Las Palmas heeft maar twee punten meer.

* Celta is sinds de zomer van 2012 weer terug op het hoogste Spaanse niveau. De terugkeer verliep aanvankelijk nog stroperig, want het eerste seizoen wist de club uit Vigo zich maar ternauwernood te handhaven. Maar vervolgens wist Celta zich op te werken naar het linkerrijtje. Een negende en achtste plaats volgden. Afgelopen seizoen werd zelfs een zeer verdienstelijke zesde plaats behaald. Daarmee werd een Europees ticket verdiend.

* In Europa heeft Celta bescheiden antecedenten. Hoogtepunt van de club in Europees verband is het overwinteren in de Champions League in 2004. Overigens was Ajax in de groepsfase toen één van de opponenten. Celta wist de Ajacieden en ook Club Brugge achter zich te houden en ging achter AC Milan als tweede door. In de achtste finales moest het hoofd gebogen worden voor Arsenal. Van de twee ontmoetingen met Ajax won Celta er overigens één, voor eigen publiek met 3-2. In Amsterdam kwam de gastheer (nu Ajax) ook als winnaar uit de strijd.

* Blikvanger van de Celta-selectie, zeker vanuit Nederlands perspectief, is John Guidetti. De spits speelde in het seizoen 2011-2012 een jaartje op huurbasis bij Feyenoord en verwierf in Rotterdam door 21 competitietreffers – waaronder drie tegen Ajax – flinke populariteit. Guidetti's terugkeer bij broodheer Manchester City werd geen succes en via Stoke City en Celtic belandde de Zweed vorig seizoen in Vigo. Het meespelen van de spits is vanwege een enkelblessure nog onzeker. Met de Italiaan Giuseppe Rossi heeft Celta nog een bekende aanvaller in huis.

* Trainer van Celta is de Argentijn Eduardo Berizzo, een voormalig speler van de club. Hij was tussen 2001 en 2005 actief in Vigo en keerde er in 2014 terug. Onder de oud-Argentijns international zette Celta de weg naar boven in en hoopt de club nu weer eens Europees te overwinteren. Celta heeft na de remise bij Standard Luik (1-1) en een last-minute-thuiszege op Panathinaikos (2-0) vier punten, twee minder dan Ajax.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots/Toin Damen