Menu
Tegenstander uitgelicht: Celtic

Tegenstander uitgelicht: Celtic

Net als Ajax heeft Celtic een prachtige staat van dienst, met internationaal aanzien buiten de eigen landsgrenzen. Een andere overeenkomst is dat beide ploegen niet in slaagden in hun missie om de groepsfase van de UEFA Champions League te bereiken. Donderdag treffen de clubs elkaar in de UEFA Europa League.

Toen Ajax bij de loting werd gekoppeld aan Fenerbahçe, Celtic en Molde kon menig Ajax-supporter een glimlach niet onderdrukken. Een prachtige loting, zo was de algemene opinie. Vooral naar de bezoeken aan Fenerbahçe en Celtic wordt uitgekeken. Waar de thuishaven van de Turkse topclub te boek staat als een ware heksenketel, zo wordt Celtic Park geroemd om zijn ouderwetse en authentieke voetbalsfeer.

Eenzame hoogte
De laatste jaren staat Celtic op eenzame hoogte in Schotland. Dat heeft alles te maken met het faillissement van de eeuwige rivaal Glasgow Rangers. Die club werd in de zomer van 2012 failliet verklaard en moest na een doorstart drie niveaus lager beginnen. De Rangers staan nu na zes wedstrijden met de volle buit bovenaan in de Championship, het tweede niveau, waardoor de vermaarde stadsderby wellicht volgend seizoen in ere wordt hersteld.

Mede door het ontbreken van een echte uitdager was het weinig verrassend dat Celtic de laatste vier landstitels opeiste. Vorig seizoen bedroeg de voorsprong op Aberdeen uiteindelijk zeventien punten. Datzelfde Aberdeen lijkt nu een serieuze poging te ondernemen om Celtic de loef af te steken. De club won zijn eerste zeven competitiewedstrijden, waaronder afgelopen weekend tegen Celtic. Voor de Bhoys was het hun eerste competitienederlaag van dit seizoen. De achterstand op Aberdeen groeide tot vijf punten.

Celtic kent zodoende een magere start van het seizoen, want de uitschakeling in de laatste voorronde van de Champions League was eveneens een flinke domper. Malmö FF was over twee duels te sterk. Na een nipte 3-2-thuiszege werd in Zweden met fatale cijfers verloren: 2-0. Eerder was wel succesvol afgerekend met FK Qarabağ uit Azerbeidzjan.

Overwintering
De Schotse topclub is zodoende voor de vierde maal aangewezen op het hoofdtoernooi van de Europa League. Vorig seizoen werd voor het eerst overwinterd, maar was Internazionale in de eerste knock-outronde te sterk.

Tegen de Milanese club boekte Celtic in de jaren zestig het grootste succes uit de clubhistorie. In 1967 werd ten koste van Inter de Europa Cup 1 gewonnen, de enige Europese prijs uit de geschiedenis. Drie jaar later was Celtic runner-up in het belangrijkste clubtoernooi in Europa. Feyenoord was toen te sterk. Het bleek het begin van Nederlandse gloriedagen, want vervolgens won Ajax driemaal de Europa Cup 1.

In 2003 was Celtic nogmaals verliezend finalist in een Europese finale. FC Porto zegevierde na verlenging uiteindelijk met 2-3.

Boerrigter
Derk Boerrigter en Evander Sno zijn de twee spelers die zowel voor Ajax als Celtic speelden. Boerrigter maakt nog altijd deel uit van de selectie van Celtic. Hij is naast Nadir Ciftci de tweede Nederlander bij Celtic. Ciftci was bij NAC ploeggenoot van Ajax-middenvelder Nemanja Gudelj. International en voormalig speler van FC Groningen, Virgil van Dijk, werd vorige maand verkocht aan het Southampton van Ronald Koeman.

Ajax en Celtic troffen elkaar achtmaal eerder in officieel verband. De Schotten wonnen het vaakst: namelijk in de helft van de gevallen. Ajax zegevierde drie keer en slechts eenmaal werd het een gelijkspel.

Beide ploegen ontmoetten elkaar voor het laatst twee jaar geleden in de Champions League. De thuisploeg stapte toen steeds juichend van het veld. Celtic won op 22 oktober 2013 met 2-1, waarna Ajax twee weken later revanche nam: 1-0. Van alle Ajax-spelers die in die laatste wedstrijd in Amsterdam in de basis startten, zijn alleen Stefano Denswil, Daley Blind, Siem de Jong en Kolbeinn Sigthórsson vertrokken.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Pro Shots/Action Images