Menu
Tegenstander uitgelicht: Celtic

Tegenstander uitgelicht: Celtic

Na de 2-1-nederlaag in Glasgow van twee weken geleden zit er niets anders op. Ajax moet woensdagavond in de wedstrijd tegen Celtic drie punten pakken, willen de Amsterdammers een kans behouden om dit seizoen in Europa te overwinteren. De Schotse alleenheerser stijgt echter in Europese wedstrijden boven zichzelf uit.

Het is ruim 42 jaar geleden dat Ajax en Celtic voor het eerst tegen elkaar speelden. Net als tegenwoordig hadden de twee clubs ook toen al de sterkste selecties van hun land. Wat de nationale dominantie betreft, is er in al die decennia dus maar weinig veranderd. Maar Europees gezien des te meer. Celtic was in 1971 al een aantal jaren een absolute Europese grootmacht. De club verdiende in 1967 de naam Lisbon Lyons door als eerste niet-Zuid-Europese vereniging de Europa Cup voor landskampioenen te winnen via een imponerende 2-1-zege op Internazionale en had drie jaar daarna opnieuw de eindstrijd gehaald. Dat was de voor Nederland legendarische wedstrijd tegen Feyenoord, die door de aartsrivaal van Ajax met 2-1 werd gewonnen.
Hoewel Feyenoord in mei 1970 Europa Cupwinnaar was geworden, was niet Feyenoord maar Ajax er in de Eredivisie met de titel vandoor gegaan, zodat Nederland in het seizoen 1970-1971 met twee ploegen vertegenwoordigd was.

Voor Ajax werd het een jaar om nooit te vergeten. Via Tirana en FC Basel was de kwartfinale bereikt, waarin het Celtic trof. De eerste wedstrijd in het Olympisch Stadion werd met 3-0 (Cruijff, Hulshoff en Keizer) gewonnen, waarmee de club een solide basis legde voor de return die wegens de overweldigende belangstelling niet in Celtic Park werd gespeeld, maar op het in die tijd nog grotere Hampden Park. Ajax piepte en kraakte negentig minuten lang, maar wist de schade te beperken tot één treffer, een doelpunt dat gemaakt werd door de grote ster van het Celtic uit die tijd: Jimmy Johnstone, bijgenaamd De Vlo.

Uiteindelijk was die uitwedstrijd voor Ajax de lastigste van de hele Europa Cupreeks, die via Atlético de Madrid op Wembley zou eindigen met een 2-0-finalezege op het Griekse Panathinaikos. Twee weken geleden bleek dat in ieder geval één ding nog niet is veranderd: de sfeer en emotie die horen bij een ontmoeting tussen Celtic en Ajax. Dit keer was wel het volledig vernieuwde en moderne Celtic Park de plaats van handeling. Voor Celtic, dat als bijnaam The Bhoys heeft, een historische plek waar de club bijna voortdurend heeft gespeeld sinds de oprichting in 1888 door de rooms-katholieke broeder Walfrid in een poging om de honderdduizenden straatarme Ierse emigranten een beetje te steunen. Al die Ieren hadden Schotland en Noord-Engeland overstroomd op zoek naar werk en inkomen, maar werden - vooral vanwege hun katholieke geloof - meestal met de nek aangekeken.

Celtic-trainer Neil Lennon in actie tegen Ajax. Celtic-trainer Neil Lennon in actie tegen Ajax.

Vanaf de eerste dag was daarom Celtic voor de katholieke aanhang veel meer dan alleen maar een voetbalclub. Het was een baken in een vijandige omgeving, een houvast van eigen identiteit. Dat kwam vooral tot uiting in de onderlinge duels met de eeuwige rivaal Rangers FC. De blauw-witten zijn zestien jaar ouder, wat succesvoller (44 landstitels tegen 54) en vooral protestants. Geen wonder dus dat de derby die de prachtige naam The Old Firm draagt, behoort tot de meest emotionele wedstrijden ter wereld. Of eigenlijk: behoorde, want na een faillissement werd Rangers FC ruim een jaar geleden teruggezet naar de laagste afdeling van het Schotse voetbal.

Zonder de controverse Celtic/Rangers zit er wat spanning betreft kraak nog smaak aan de Schotse competitie. Celtic werd vorig seizoen kampioen, Celtic zal dit seizoen kampioen worden en ook in 2015 zal de titel zeker weer naar de groen-witten gaan. Geen wonder dus dat Celtic met zo veel hartstocht speelt tijdens de wedstrijden in de UEFA Champions League. Dat zijn nu nog meer dan vroeger de wedstrijden waar het écht om gaat. Dat tomeloze gezwoeg leidde vorig jaar tot een nu al historische thuisoverwinning op FC Barcelona en tot kwalificatie voor de knock-outfase van de Europese topcompetitie. En ook dit seizoen steeg Celtic in de uitwedstrijd tegen AC Milan (2-0-nederlaag in de slotfase) en in de wedstrijd op Celtic Park tegen FC Barcelona (dat nu wel won, 0-1) boven zichzelf uit.

Uitblinker in die wedstrijden was een van de twee Nederlanders die momenteel bij Celtic onder contract staan: centrale verdediger Virgil van Dijk. Volgens Celtic-manager Neil Lennon is Van Dijk zelfs al tijden zo in vorm dat hij spoedig zal worden opgeroepen voor Oranje. In de Schotse Evening Times toonde Van Dijk zich onlangs voorzichtig optimistisch: ‘Als Van Gaal komt, is dat natuurlijk mooi, maar ik wil gewoon voor mezelf een goede wedstrijd spelen. Dan zien we wel wat er gebeurt. Het is zeker een droom om te spelen voor Oranje. Er zijn veel goede spelers, maar ik ben nog nooit opgeroepen. Daarom heb ik er nooit over hoeven nadenken. Voorlopig richt ik me dus mooi op Celtic,’ aldus de van FC Groningen overgekomen Big Dutchman.

In tegenstelling tot Van Dijk kon oud-Ajacied Derk Boerrigter twee weken geleden niet laten zien waartoe hij in staat is. De aanvaller had last van een enkelblessure, maar zou vanavond in de ArenA wel beschikbaar moeten zijn.

Een derde speler met Nederlandse roots in de selectie van The Bhoys is de Griekse spits Georgios Samaras, die zich tussen 2001 en 2006 ontwikkelde van een talentvolle jeugdspeler bij sc Heerenveen tot een spits die op dat moment goed genoeg was voor een transfer naar de Engelse Premier League (Manchester City).

Tekst: Ajax.nl/Jan-Hermen de Bruijn
Foto's: Celtic en Ajax.nl/Louis van de Vuurst