Menu
Tegenstander uitgelicht: De Graafschap

Tegenstander uitgelicht: De Graafschap

In de vierde competitieronde van dit seizoen won Ajax met liefst 0-5 bij De Graafschap. In de afgelopen vijf maanden is echter veel veranderd. Zullen de bezoekers zich ook dit keer zo gemakkelijk opzij laten zetten?

Met een uitblinkende Luis Suarez voorop denderden de Amsterdammers op 29 augustus in Doetinchem over De Graafschap. De aanvaller maakte drie goals en ook Christian Eriksen en Urby Emanuelson scoorden. Bij de Superboeren speelde Muslu Nalbantoglu nog mee. De rechterverdediger/-middenvelder is er in Amsterdam niet bij. Mandekker Jan-Paul Saeijs en hij zitten voor de rest van het seizoen in de lappenmand met zware knieblessures.

Een fikse tegenvaller voor trainer Darije Kalezic, die toch al niet al te breed in zijn spelersmateriaal zit. Positief voor hem is dat zijn selectie tijdens de winterstop geheel intact bleef. De Graafschap liet geen enkele speler vertrekken en haalde zelf ook niemand binnen. Kalezic moet de doelstelling bereiken met de manschappen die hij voorhanden heeft en inmiddels door en door kent. Handhaving op het hoogste niveau is de inzet, en de club heeft een grote kans in die doelstelling te zullen slagen. De bezoekers van vandaag staan namelijk keurig aan de bovenkant van het rechterrijtje, met een ruime voorsprong op de gevreesde zestiende plek.

Oud-Ajacied Hersi in duel met Schaars. Pro Shots/ Ed van de Pol. Oud-Ajacied Hersi in duel met Schaars. Pro Shots/ Ed van de Pol.

Wat Kalezic ongetwijfeld zorgen baart, is de vorm van Hugo Bargas. De Argentijnse revelatie van het afgelopen seizoen begon ook sterk aan de huidige jaargang. Maar mede door wat blessureleed is hij al een tijdje niet meer de oude. Daarom steunt de ploeg aanvallend voornamelijk op de geniale ingevingen van Rydell Poepon. De oud-Ajacied showt zijn flair als spits en maakte al acht treffers. Opvallend: op één goal na (uit bij FC Groningen) verzorgde hij zijn totale productie dit seizoen in eigen stadion. Tegen Ajax wist hij in de Eredivisie nog nooit te scoren - ook niet als speler van Willem II en Sparta Rotterdam.

Niet alleen Poepon heeft het thuis gemakkelijker dan buitenshuis. Al zijn teamgenoten presteren op vreemde bodem minder goed. Op de Vijverberg wonnen alleen Ajax en NEC (1-4). De uitslag van afgelopen weekend tegen FC Utrecht was op het moment van schrijven nog niet bekend. Buiten Doetinchem gaat het allemaal stukken moeizamer. Kalezic en co wisten in het begin van de competitie één punt te pakken bij ADO Den Haag, dat toen nog zoekende was naar de vorm. En er was een driepunter bij hekkensluiter Willem II.

Toch werd de grootste prestatie buitenshuis neergezet. Wie aan een willekeurige supporter van De Graafschap vraagt, wat zijn of haar hoogtepunt van dit seizoen is, krijgt zeker als antwoord: de uitbeurt bij Feyenoord. Op 22 januari zorgden de blauw-witten namelijk voor een enorme stunt in de Kuip. Boy Waterman - de enige speler die nog geen minuut miste dit seizoen - hield zijn goal knap schoon, waardoor Leon Broekhof Feyenoord in de 88ste minuut koppend fopte: 0-1. Hij kroonde zich met zijn winnende treffer even tot de koning van de Superboeren.


Ajax - De Graafschap begint vrijdag om 20:45 uur. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor Ajax – De Graafschap. Er is vrije verkoop, je hebt dus geen Club Card nodig. Koop je kaarten online via onderstaande link of via een van de verkooppunten van TicketBox bij jou in de buurt. Op de wedstrijd zijn de stadionkassa’s vanaf 18:45 uur geopend. De kassa’s bevinden zich aan de Noordzijde van het stadion, ter hoogte van ingang D.

Tekst: Patrick Leemans
Openingsfoto: Pro Shots/Willem Moret

Bestel je kaarten voor Ajax - De Graafschap online (t/m 4 februari 12:00 uur)