Menu
Tegenstander uitgelicht: De Graafschap

Tegenstander uitgelicht: De Graafschap

Na een goede start dit seizoen vindt De Graafschap zich momenteel terug op de plaats waar het gezien de wisselvallige prestaties hoort te staan: zeventiende. De doelstelling is net als vorig jaar lijfsbehoud.

Vorig seizoen opende Ajax de jaargang in Doetinchem door met liefst 1-8 te winnen. Vorig seizoen opende Ajax de jaargang in Doetinchem door met liefst 1-8 te winnen.

Want het is wisselvalligheid troef in Doetinchem. Punten tegen concurrenten in de degradatiestrijd worden gemorst, terwijl sterker geachte clubs als Vitesse en Feyenoord worden verslagen. Weliswaar een knappe prestatie, maar door deze incidenten zal De Graafschap zich over een heel seizoen genomen niet veilig weten te spelen.
De Superboeren snakken naar een serie die punten op gaat leveren. De ploeg werkt hard en lijkt na de verrassende zege in De Kuip (1-3) de opwaartse lijn ingezet te hebben. Maar of dit voldoende is om Ajax zondag van de nodige punten te beroven, valt te bezien. Scoren doen de Doetinchemmers moeizaam dit seizoen en ze geven daardoor vaak de overwinning uit handen. De thuiswedstrijden tegen Sparta Rotterdam en Roda JC waren illustratief. Vooral het gelijke spel (3-3) tegen Sparta was zuur. Een afgeketste vrije trap van oud-Vitessenaar Ruud Knol werd in de extra tijd gepromoveerd tot doelpunt. Een puntendeling was het gevolg.
Hoewel de resultaten van De Graafschap zich tot nu toe het best laten omschrijven als een golfbeweging, is de zege in Doetinchem voor Ajax niet vanzelfsprekend. Voetballend wil de ploeg van Van Stee de nodige steekjes laten vallen, aan strijd zal het echter niet ontbreken. Gesteund door het fanatieke publiek zullen de spelers tot op het tandvlees gaan tegen Ajax. De spreuk 'D'ran' (er tegen aan, red.) staat niet voor niets bij de ingang van het veld met blauwe letters op de grond geschreven. Het is een subtiele verwijzing naar hetgeen ze in de Achterhoek graag zien: de mouwen opstropen. Ajax is ondanks de betere positie op de ranglijst dus gewaarschuwd.
Erik Heijblok fungeerde bij Ajax veelal als reserve, maar bij De Graafschap is hij vaste waarde in de basiself. Foto: PRO SHOTS/ Willem Vernes Erik Heijblok fungeerde bij Ajax veelal als reserve, maar bij De Graafschap is hij vaste waarde in de basiself. Foto: PRO SHOTS/ Willem Vernes

Erik Heijblok heeft zich dit seizoen bij De Graafschap ontwikkeld tot een betrouwbare sluitpost. In Doetinchem laat de 31-jarige oud-Ajacied zien het eredivisieniveau aan te kunnen.
Hoe bevalt het bij De Graafschap?
,,Ik heb het hier uitstekend naar mijn zin. Mijn verwachtingen zijn uitgekomen."
Had je moeite om het gewenste eredivisieniveau te halen?
,,In het begin was het zeker zwaar. Vorig seizoen heb ik zowel in het eerste van Ajax als bij de Beloften weinig gespeeld. Daarbij miste ik de laatste maanden van vorig seizoen door een schouderblessure. Als je dan volle bak moet tijdens de voorbereiding, is dat zeker wennen. Gelukkig kreeg ik vanaf dag één het vertrouwen van trainer Henk van Stee. Ook na de komst van Stefan Postma bleef ik eerste keus en dat zegt wel wat. Tot nu toe heb ik over mijn eigen prestaties geen reden tot klagen, maar ik vind wel dat er ruimte is voor verbetering. Wat precies? Daar ga ik liever niet op in, maar alles kan beter. Dat is op zich ook goed. Die drive moet aanwezig blijven."
Wat verwacht je van aanstaande zondag?
,,Het gaat moeilijk worden voor De Graafschap. Dat is een feit. Op papier is Ajax favoriet, maar vandaag de dag zegt dat niet zoveel. Neem bijvoorbeeld de bekerwedstrijd van Ajax tegen FC Volendam. Die hebben zij ook verloren! Er is bij voorbaat nog niks beslist. Het enige dat we als De Graafschap kunnen doen, is de nodige arbeid en strijd leveren. Voor beide partijen staat er veel op het spel."
Leg eens uit.
,,De Graafschap heeft de punten hard nodig in de strijd tegen degradatie, terwijl Ajax de punten zeer goed kan gebruiken voor het meedoen om het kampioenschap. De ingrediënten voor een boeiende wedstrijd zijn dus aanwezig."
Tekst: Maarten Dekkers