Menu
Tegenstander uitgelicht: De Graafschap

Tegenstander uitgelicht: De Graafschap

Het is minder dan vier maanden geleden, maar voor sommige De Graafschap-fans voelt het alweer als een eeuwigheid terug. Op de laatste dag van mei dwongen de Superboeren een terugkeer naar de Eredivisie af. De euforie van toen heeft alweer plaatsgemaakt voor de zorgen van nu. Het bezoek in de Amsterdam ArenA lijkt op voorhand dan ook niet echt gelegen te komen, maar wellicht dat een geslaagd bekeroptreden het vertrouwen kan terugbrengen.

Zes wedstrijden, nul punten. Twee doelpunten voor en zestien tegen. Dat zijn niet bepaald statistieken om over naar huis te schrijven. De terugkeer op het hoogste voetbalniveau van Nederland verloopt niet bepaald florissant. Voor De Graafschap dreigt zelfs een stokoud negatief Eredivisierecord. Slechts tweemaal eerder gingen clubs met acht nederlagen van start: FC Volendam in 1963-1964 en vijf jaar later MVV.

Geen wanhoop
Verschillende clubs openden met zeven nederlagen, waaronder Heracles afgelopen seizoen. Wat dat betreft hoeft De Graafschap zeker niet te wanhopen. Heracles speelde zich vorig seizoen nog betrekkelijk eenvoudig veilig en is momenteel de revelatie van de Eredivisie. De ploeg is achter Ajax de verrassende nummer twee.

De Graafschap heeft dus nog twee competitieduels om een weinig zaligmakende plaats in de geschiedenisboeken te voorkomen. Maar vooralsnog telt alleen het bezoek aan Ajax, dat wellicht een welkome onderbreking kan vormen. Op Amsterdams grondgebied wordt immers weinig van de ploeg verwacht en kan men wellicht onbevangen spelen. Zondag zal in het thuisduel met Willem II zal de druk weer vol op de ketel staan.

Geen cupfigther
De Graafschap staat niet bepaald als een cupfighter te boek. De ploeg drong in het seizoen 2008-2009 door tot de kwartfinales. Dat was destijds al 33 jaar niet gelukt. De Graafschap verloor uiteindelijk bij de laatste acht met 1-0 bij Twente en werd daardoor uitgeschakeld. Twente zat de Superboeren vorig seizoen opnieuw dwars, ditmaal op de Vijverberg. Het duel uit de vierde ronde eindigde in 2-4. Ajax sneuvelde eveneens bij de laatste zestien door een ruime thuisnederlaag tegen Vtesse (0-4).

In het bekerseizoen 2009-2010 was Jong De Graafschap één van de revelaties. De beloften reikten knap tot de achtste finales. Daarin werd vervolgens verloren van NAC Breda. Sinds enkele jaren doen beloftenteams niet meer mee in de grote beker.

De laatste keer dat Ajax en De Graafschap elkaar in een officieel duel troffen was op 15 april 2012. Het werd toen 3-1 door goals van Derk Boerrigter (2x) en Christian Eriksen. Michael de Leeuw, nu spelend voor FC Groningen, scoorde tegen namens de bezoekers. Bij De Graafschap was de huidige coach van Jong Ajax, Andries Ulderink, als hoofdtrainer aan het seizoen begonnen. Hij werd echter kort na de winterstop ontslagen. Interim-trainer Richard Roelofsen wist De Graafschap niet voor de Eredivisie te behouden en degradeerde via de nacompetitie.

Terugkeer
Via diezelfde nacompetitie werd afgelopen mei - drie jaar na dato - een terugkeer afgedwongen. De Graafschap moest door een zesde plaats instromen in de eerste ronde. Achtereenvolgens Almere City, Go Ahead Eagles en FC Volendam werden verslagen en daardoor werd de felbegeerde promotie een feit

Jan Vreman was de gevierde man. In zijn eerste volledige seizoen als eindverantwoordelijke toonde hij zich meteen succesvol. Vreman is een clubman in hart en nieren en speelde tussen 1985 en 2003 liefst achttien seizoenen voor De Graafschap.

Vreman staat nu voor de lastige taak om De Graafschap voor de Eredivisie te behouden. De eerste wedstrijden toonden niet aan hij een selectie heeft die uitpuilt van kwaliteit. Tegen Vitesse werd afgelopen weekend kansloos met 3-0 verloren. In de jonge en overwegend onbekende selectie is Nathaniel Will met zijn 26 jaar nog een van de meest ervaren spelers. De verdediger die in de jeugdopleiding van Ajax speelde, ontbreekt echter door een blessure.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst