Menu
Tegenstander Uitgelicht: De Graafschap

Tegenstander Uitgelicht: De Graafschap

Tegenstander De Graafschap gaat als hekkensluiter de winterstop in. Ondanks dat speeldag zeventien nog volledig afgewerkt moet worden, kan de Achterhoekse promovendus de rode lantaarn niet meer kwijtraken. Het is duidelijk waar de club, bekend staand als sympathiek en om haar grote achterban, na de jaarwisseling voor gaat spelen.

Handhaving is voor De Graafschap onbetwist van groot belang. Dit boekjaar zal de club een breakeven seizoen draaien, maar degradatie zou onherroepelijk betekenen dat er opnieuw een financieel tekort ontstaat met alle gevolgen van dien. Terwijl de Gelderse ploeg al terugvalt naar Categorie 1 van de financiƫle ladder van de KNVB. De promotie van afgelopen zomer kwam in ieder geval als geroepen. De reguliere competitie sloten de Superboeren op plek zes af. In de Jupiler Play-Offs zorgde de formatie van trainer Jan Vreman aansluitend voor een huzarenstukje.

Heen en weer
Eerst werd Almere City na verlenging verslagen, vervolgens Go Ahead Eagles naar de Jupiler League geduwd en in de finale succesvol afgerekend met FC Volendam. Een doelpunt van Vincent Vermeij, tot de winter van 2014 actief voor Ajax, bleek voldoende voor een terugkeer op het hoogste niveau. Daarop was De Graafschap drie jaar niet actief geweest. De Doetinchemmers pendelen sinds het debuut in de Eredivisie in 1974 toch al veelvuldig heen en weer. Tegenover zeven degradaties uit de Eredivisie staan acht promoties. Vier keer gebeurde dat met een kampioenschap.

Elf verse krachten
Geld om transfersommen te betalen, was afgelopen zomer niet voor handen. De elf verse krachten kwamen op transfervrije of huurbasis naar De Vijverberg. Een drietal was ook al goed voor twee treffers en voert daarmee met Vermeij, met rechtsback Nathaniel Will de enige speler met een Ajax-verleden, de clubtopscorerslijst aan. Cas Peters, vorig seizoen nog goed voor 23 goals in dienst van FC Emmen, de Schot Andrew Driver en Anderlecht-huurling Nathan Kabasele zijn de anderen. Het leverde De Graafschap tot dusver vijf punten op.

Op de zevende speeldag pakte De Graafschap haar eerste punt middels een gelijkspel tegen Willem II. Drie weken later werd ADO Den Haag op 1-1 gehouden en op 27 november boekten de Superboeren eindelijk haar eerste zege. Bij SC Cambuur werd een 2-3 voorsprong over de streep getrokken. Met een prachtige winnende treffer vanuit een vrije trap van Karim Tarfi. Vorige week tegen FC Twente leek De Graafschap haar derde gelijkspel te boeken, maar in de extra tijd zorgde Hakim Ziyech toch nog voor een domper.

John Heitinga scoorde in het bekerduel met De Graafschaap de 2-0
John Heitinga scoorde in het bekerduel met De Graafschaap de 2-0

Ajax scoorde 50 keer
Op 23 september was De Graafschap al te gast in de Amsterdam ArenA. Toen in het kader van de KNVB beker. Ajax won met 2-0 door doelpunten van Viktor Fischer en invaller John Heitinga. Zodoende zegevierde Ajax in de laatste twaalf confrontaties met De Graafschap en scoorde daarin liefst vijftig keer. De laatste Doetinchemse zege dateert van 15 februari 1976. Toen werd het 2-1 in de Achterhoek. In Amsterdam wist De Graafschap nog nooit te winnen. Hoe het deze keer afloopt, is zondag rond 18.30 uur duidelijk.

Tekst: Ajax.nl/Sander Berends
Foto's: Proshots/Joep Leenen en Stanley Gontha