Menu
Tegenstander uitgelicht: De Graafschap

Tegenstander uitgelicht: De Graafschap

Hoe het zondag ook afloopt, met of zonder kampioenschap, het seizoen van Ajax is na het bezoek aan de Vijverberg sowieso voorbij. Voor De Graafschap is dat niet het geval. De Superboeren hopen het vege lijf via de nacompetitie te redden en moeten zich dus opmaken voor nog een reeks wedstrijden.

Wat in het voordeel van De Graafschap spreekt is dat de Doetinchemse club ervaring heeft met het spelen van de nacompetitie. Vorig seizoen werd immers via die weg promotie naar de Eredivisie afgedwongen. Het was een huzarenstukje van formaat, aangezien De Graafschap in de competitie nauwelijks een rol speelde en als zesde eindigde.

Heen en weer
In de nacompetitiewerd werd eerst Almere City na verlenging verslagen, vervolgens Go Ahead Eagles naar de Jupiler League geduwd en in de finale succesvol afgerekend met FC Volendam. Een doelpunt van Vincent Vermeij, tot de winter van 2014 actief voor Ajax, bleek voldoende voor een terugkeer op het hoogste niveau. Daarop was De Graafschap drie jaar niet actief geweest. De Doetinchemmers pendelen sinds het debuut in de Eredivisie in 1974 toch al veelvuldig heen en weer. Tegenover zeven degradaties uit de Eredivisie staan acht promoties. Vier keer gebeurde dat met een kampioenschap.

Geld om transfersommen te betalen was na de promotie niet voorhanden. De elf verse krachten kwamen op transfervrije of huurbasis naar de Vijverberg. De vrees dat De Graafschap bij zijn terugkeer op het hoogste niveau dus een lastig seizoen tegemoet ging, bleek niet ongegrond. In de eerste seizoenshelft sprokkelde de ploeg van coach Jan Vreman slechts vijf schamele puntjes bijeen. De enige overwinning werd eind november tegen het eveneens kwakkelende SC Cambuur geboekt.

In het nieuwe kalenderjaar volgde een opmerkelijke opleving. De Graafschap pakte na de winterstop zeventien punten en zou in een ranglijst over enkel 2016 een veilige plaats hebben bezet. Dat laatste is natuurlijk niets waard, maar geeft natuurlijk wel aan dat De Graafschap beduidend beter is gaan presteren.

Oud-Ajacied Vincent Vermeij is clubtopscorer met negen goals
Oud-Ajacied Vincent Vermeij is clubtopscorer met negen goals

De Graafschap was lange tijd met SC Cambuur in een strijd verwikkeld om het ontlopen van directe degradatie. Die werd de vorige speelronde definitief in Doetinchems voordeel beslist, waardoor het afdalen van de Friezen naar de Jupiler League onoverkomelijk werd. De Graafschap eindigt hoe dan ook als zeventiende en heeft los van de prestige en de wedstrijdpremies niets meer om voor te spelen tegen Ajax.

Grote vraag is daarom of Kristopher Vida en Andrew Drive zullen spelen. Die staan namelijk op scherp en zijn bij een volgende gele kaart geschorst. Coach Vreman zal ongetwijfeld in de tweede ronde van de nacompetitie over het tweetal willen beschikken. Daarin treft De Graafschap MVV, dat Volendam over twee duels de baas was.

Will
Blikvanger van De Graafschap is Vermeij, cluptopscorer met negen goals. De lange spits speelde tweeënhalf jaar voor Ajax: twee seizoenen in de A-junioren en vervolgens nog even bij de beloften. In januari 2014 nam De Graafschap hem transfervrij over. Nathaniel Will is de andere oud-Ajacied in de selectie van de Superboeren. De vleugelverdediger is een vaste waarde en kwam dit seizoen 27 duels in actie.  

Coach van De Graafschap is clubicoon Vreman. De oud-prof is al lange tijd verbonden aan de Achterhoekers. Vreman speelde achttien jaar voor De Graafschap en is sinds 2003 actief als trainer in Doetinchem, waarvan de laatste twee jaar als hoofdtrainer. Vreman staat ook volgend seizoen aan het roer. In maart werd zijn contract verlengd.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Pro Shots