Menu
Tegenstander uitgelicht: De Graafschap

Tegenstander uitgelicht: De Graafschap

In de laatste vijf wedstrijden van het seizoen kent De Graafschap slechts één devies. De Achterhoekers zullen alles in het werk stellen om niet rechtstreeks te degraderen. Na zes nederlagen op rij zal dat nog een hele opgave worden. De midweekse 3-0 thuiszege op FC Utrecht geeft de nummer voorlaatst wellicht wat vertrouwen voor een succesvolle eindsprint.

Met Excelsior is De Graafschap in een fikse strijd verwikkeld om niet als laatste te eindigen. Dat maakt het duel van 2 mei ook extra interessant. Want die woensdag, op de voorlaatste speeldag van het seizoen, komt de Rotterdamse concurrent juist naar de Vijverberg toe. Dan zal de ploeg van trainer Richard Roelofsen er alles aan gelegen zijn om een driepunter te boeken. Want de club wil absoluut niet na twee seizoenen alweer een stap terugzetten naar de Eerste Divisie.

Degradatie maakte De Graafschap in 2003, 2005 en 2009 reeds mee. Hoewel het daarna twee keer de titel van de Eerste Divisie behaalde en één maal promoveerde via de nacompetitie, wil de Gelderse ploeg dit scenario graag vermijden. De resultaten dit seizoen kostten trainer Andries Ulderink zijn baan. De 42-jarige oefenmeester volgde afgelopen zomer Darije Kalezic op, maar kreeg de ploeg niet op de juiste manier aan de praat. Na een 1-4 nederlaag op 18 februari tegen VVV-Venlo, een andere degradatiekandidaat, moest hij vertrekken. Assistent Richard Roelofsen werd doorgeschoven naar de post van eindverantwoordelijke.

Purrel Fränkel is een van de routiniers bij De Graafschap. De verdediger is bezig aan zijn negende seizoen in Doetinchem. Purrel Fränkel is een van de routiniers bij De Graafschap. De verdediger is bezig aan zijn negende seizoen in Doetinchem.

De voormalige centrumspits boekte direct een verrassende uitzege. Bij Roda JC Kerkrade werd met 0-2 gewonnen. Al ligt Limburg de ploeg sowieso wel, want eerder was bij VVV-Venlo met een 1-2 uitslag de eerste (en enige andere) uitzege van het seizoen geboekt. Maar de winst van 25 februari in het Parkstad Limburg Stadion kreeg daarna geen gevolg. Zes duels op rij werden verloren. In eigen huis stond De Graafschap zelfs al negen wedstrijden achtereen met lege handen. Het betekende een Eredivisierecord dat de ploeg liever niet had binnengehaald. In eigen huis wonnen de Superboeren dit seizoen slechts van NEC (1-0) en NAC Breda (3-1).

In de winterstop kreeg de club wel versterking van vier aanvallende krachten. Clubtopscorer Anco Jansen van SC Veendam kwam binnen met een enkelblessure, maar is inmiddels weer fit. Gil Vermouth, gehuurd van 1.FC Kaiserslautern, fungeert rechts op het middenveld als spelverdeler en heeft een uitstekende traptechniek. Alleen de komst van de Anderlecht-huurlingen Jordan Garcia Calvete en Ziguy Badibanga pakte nog niet gelukkig uit. Daarnaast zit het de club ook niet mee qua blessures. Waar oud-Ajacied Jussi Kujala al voor de Kerst een knieoperatie onderging en daarvan nog aan het herstellen is, kon de technische straf telkens diverse pionnen niet inzetten.

Zo viel twee weken geleden net voor de Gelderse derby tegen NEC doelman Yves de Winter weg en moest Muslu Nalbantoglu na een half uur afhaken met knieproblemen. Desondanks heeft De Graafschap dit seizoen bewezen buitenshuis te kunnen verrassen. Buiten de twee zeges in Limburg pakte de blauwwitte formatie een punt bij sc Heerenveen en de middenmoters FC Utrecht en NAC Breda. Na de wedstrijd van zondag tegen Ajax krijgt de ploeg nog vier wedstrijden de kans om rechtstreekse degradatie te voorkomen. In eigen huis worden nog Heracles Almelo en Excelsior ontvangen en de spelersbus brengt De Graafschap nog naar FC Groningen en op de slotspeeldag naar ADO Den Haag. Belangrijke weken breken aan.

Tekst: Sander Berends
Foto's: Pro Shots