Menu
Tegenstander uitgelicht: Dinamo Kiev

Tegenstander uitgelicht: Dinamo Kiev

De spelers van Ajax wisten vorige week dinsdag na de uitwedstrijd bij Dinamo Kiev niet of ze moesten juichen. Het 1-1-gelijkspel in Oekraïne was geen slecht resultaat. Maar door een rode kaart van Denys Garmash en een 0-1-voorsprong hadden de Amsterdammers de return eigenlijk wat gemakkelijker moeten maken.

Nu wacht de formatie van Martin Jol een loodzware klus, want buitenshuis voelt Dinamo zich doorgaans nog lekkerder dan in het eigen stadion. Dan zweeft de geest van Valery Lobanovsky nog nadrukkelijker boven het Kievs elftal. Geheel in de stijl van de trainer die gedurende twintig jaar Kiev aan 13 landstitels, 10 nationale bekers, 2 Europa Cups 2 (1975 en 1986) en een Europese Supercup (1975) hielp, komt dan het echte Sovjet-voetbal bovendrijven. Niet het geniale individu, maar het collectief staat centraal in het beruchte systeemvoetbal, dat per wedstrijd tot zeker vijf dodelijke uitvallen moet leiden.

Op die manier maakte Lobanovsky Dinamo Kiev, met legendarische generaties luisterend naar namen als Viktor Kolotov, Vladimir Onischenko en Oleg Blochin (1975) en Aleksandr Zavarov, Igor Belanov en Alexei Mikhailichenko (1986), groot in Europa. Zijn finest hour moest in 1999 volgen met een lichting spelers bestaande uit onder anderen Kakha Kaladze, Sergei Rebrov en Andriy Shevchenko. In de halve finale van de Champions League redde Kiev het echter net niet tegen Bayern München. In tegenstelling tot zijn vorige dreamteams viel het elftal van 1999 vrijwel direct uit elkaar. Dat gegeven en de plotselinge dood van Lobanovsky op 63-jarige leeftijd na een hersenoperatie wierpen Dinamo sportief ver terug. Na het succesjaar 1999 nam de topclub nog elf keer deel aan de Champions League, maar slechts één maal werd daarin de groepsfase overleefd. Ook in eigen land was de titel niet langer een vanzelfsprekendheid. Daar wierp Shakhtar Donetsk zich steeds vaker op als grote uitdager. In 2002, 2005, 2006, 2008 en 2010 moest de onaantastbare club van weleer de titel aan de concurrent laten.

Met de terugkeer van ‘verloren zoon’ Andriy Shevchenko is Kiev er alleen maar sterker op geworden. Met de terugkeer van ‘verloren zoon’ Andriy Shevchenko is Kiev er alleen maar sterker op geworden.

De opmars van Shakhtar en het grote geld dat de Russische topclubs Zenit Sint-Petersburg, CSKA Moskou en Rubin Kazan dankzij oligarchen in handen kregen, lagen ten grondslag aan de afbrokkeling van Kievs status. Niet langer was Dinamo de club van het alleenrecht op al het grote talent uit de voormalige Sovjet-Unie. Dat feit noopte de club tot een koerswijziging. Voor nieuw talent ging de blik richting Afrika, Oost-Europa en Zuid-Amerika. Met een verzameling aan Oekraïense, Nigeriaanse, Braziliaanse, Argentijnse, Servische en Kroatische spelers klom Dinamo geleidelijk uit het dal. Het leidde in 2009 opnieuw tot een halve Europese finale. Ditmaal was het uitgerekend rivaal Shakhtar dat de weg naar de eindstrijd in de UEFA Cup blokkeerde.

Het team dat die prestatie leverde, vormt nog altijd de basis van de huidige ploeg. Er zijn echter twee belangrijke verschillen. Met hoofdtrainer Valery Gazzaev (winnaar UEFA Cup 2005 met CSKA Moskou) als opvolger van Yuri Semin en de terugkeer van de verloren zoon Shevchenko is Kiev er allerminst slechter op geworden. Vorig jaar werd Kiev laatste in de groepsfase van de Champions League, maar met Rubin Kazan, FC Barcelona en Internazionale als tegenstanders, was dat allesbehalve een schande. Ajax moet de ware kracht van Dinamo dan ook zoeken in de manier waarop het dit jaar AA Gent in de derde voorronde van Champions League - geheel in de stijl van grondlegger Lobanovsky – wegcounterde (3-0 en 1-3). Als Gazzaevs ploeg dat niveau opnieuw haalt, staat Ajax vanavond voor een loodzware taak.

Ajax - Dinamo Kiev begint woensdagavond om 20.45 uur in een uitverkochte Amsterdam ArenA. Kom daarom op tijd naar het stadion.

Tekst: Upton Park
Foto’s: Pro Shots/ Frank Renia