Menu
Tegenstander uitgelicht: Dinamo Moskou

Tegenstander uitgelicht: Dinamo Moskou

Ajax speelt zaterdag zijn eerste oefenduel ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. Het trainingskamp in Oostenrijk wordt afgesloten met een wedstrijd tegen Dinamo Moskou. Bij de Russische subtopper staan drie spelers met een verleden in de Eredivisie onder contract.

De voor het Nederlandse publiek bekendste speler van Dinamo Moskou is ongetwijfeld Alexander Büttner. De oud-Vitessenaar tekende vorig jaar juni een driejarig contract in Moskou. Büttner kwam over van Manchester United, waar hij ondanks een voortvarend begin niet wist door te breken. Net als Büttner waren ook ploeggenoten Douglas en Bálasz Dzsudzsák ooit in de Nederlandse competitie actief.

Douglas werd door Twente in 2007 overgenomen van Joinville uit zijn geboorteland Brazilië en kreeg in november 2011 zelfs de Nederlandse nationaliteit. De lange verdediger solliciteerde nadrukkelijk naar een plek in het Nederlands elftal, maar tot een debuut in Oranje kwam het (nog) niet. Douglas werd in 2012 onder toenmalig bondscoach Louis van Gaal wel al eens opgeroepen.

De Hongaar Dzsudzsák was 3,5 jaar voor PSV actief. Na een tussenstop bij Anzhi is de linksbuiten inmiddels bezig aan zijn vierde seizoen bij Dinamo Moskou, dat nadrukkelijk uit de schaduw van stadsgenoten CSKA en Spartak probeert te treden. Dinamo eindigde de afgelopen twee seizoenen als vierde in de Russische Premier Liga en had daarmee voor komend seizoen een ticket voor de derde voorronde van de Europa League verdiend.

Europese uitsluiting
De UEFA stak echter een stokje voor de tweede Europese deelname op rij. Dinamo Moskou werd twee weken geleden uitgesloten van deelname vanwege het breken van de regels van Financial Fair Play. Rubin Kazan neemt Dinamo’s plek nu over.

Vorig seizoen deed Dinamo Moskou het nog prima in Europees verband. De Russen waren in de groepsfase tweemaal te sterk voor PSV. Het was voor het eerst dat Dinamo een Nederlandse tegenstander in officieel verband tegenkwam. Vervolgens schakelde Dinamo ook verdienstelijk Anderlecht uit. Het Europese avontuur strandde – net als voor Ajax – in de achtste finales. Napoli was over twee duels te sterk.

Dinamo heeft naast de Nederlandse inbreng nog een aantal bekende namen onder contract. Frans international Mathieu Valbuena zet op het middenveld de lijnen uit. Ook Kevin Kurányi en Christopher Samba hebben hun sporen reeds verdiend.

Ajax - Dinamo Moskou live op Fox Sports
De wedstrijd wordt gespeeld bij SV Kematen en begint zaterdag om 16.00 uur. Fox Sports zendt het treffen live uit. Zondag wordt het duel nog twee keer herhaald.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Pro Shots/Intime