Menu
Tegenstander uitgelicht: Dinamo Zagreb

Tegenstander uitgelicht: Dinamo Zagreb

Wil Ajax overleven in de UEFA Champions League dan moet er woensdagavond opnieuw gewonnen worden van Dinamo Zagreb. De op revanche beluste Kroaten zullen in de ArenA ongetwijfeld een ander gezicht tonen dan twee weken terug, toen zij thuis verloren van Ajax (0-2).

Nog altijd wordt Henk ten Cate zwetend wakker als hij terugdenkt aan het seizoen 2007-2008. Als trainer van Ajax werd hij dat jaar in de voorronde van de UEFA Champions League eerst uitgeschakeld door Slavia Praag. De herkansing in de UEFA Cup draaide ook uit op een teleurstelling. Al in de eerste ronde zag hij zijn ploeg ten onder gaan tegen... Dinamo Zagreb.

De Kroaten dolven in het eigen Maksimir Stadion nog het onderspit (0-1) tegen Jaap Stam, John Heitinga, Klaas-Jan Huntelaar en co. In de ArenA zegevierden ze na verlenging met 2-3. Een Angstgegner was geboren, want in de enige vorige ontmoeting met Dinamo Zagreb kon Ajax het ook al niet bolwerken. Dat was in het voetbaljaar 1998-1999, toen de Kroaten de Amsterdammers vier punten afsnoepten in de groepsfase van de UEFA Champions League (0-0 en 0-1).

Dinamo-trainer Krunoslav Jurcic is 21-voudig Kroatisch international. In 1998 stond hij op het WK in Frankrijk in de strijd om de derde plaats tegenover Frank de Boer. Dinamo-trainer Krunoslav Jurcic is 21-voudig Kroatisch international. In 1998 stond hij op het WK in Frankrijk in de strijd om de derde plaats tegenover Frank de Boer.

De laatste keer tot de ontmoeting van twee weken geleden dat beide teams de degens kruisten, was in 2009. De enige zoete herinnering die Ajax tot 18 oktober jongstleden aan de Kroatische opponent had, omdat toen in de groepsfase van de UEFA Europa League twee maal werd gewonnen van Dinamo (2-1 en 0-2). Gregory van der Wiel, Jan Vertonghen, Miralem Sulejmani, Toby Alderweireld, Eyong Enoh, Siem de Jong en Vurnon Anita maakten die duels aan Ajax-zijde al mee. Hetzelfde geldt voor de Kroaten Ivan Tomecak en Tomislav Barbaric, de Chileen Pedro Morales, de Argentijnen Adrián Calello, Luis Ibáñez en Leandro Cufré (ex-AS Roma), de Braziliaan Sammir en de Kameroener Chago aan Dinamo-kant. Voor hen was de eerste van een dubbele confrontatie in groep D van deze uitgave van de UEFA Champions League dan ook een feest der herkenning. Hetzelfde gold voor de coaches van beide teams. In 1998 stonden Frank de Boer en Krunoslav Jurcic tegenover elkaar op het WK in Frankrijk in de strijd om de derde plaats. Kroatië won met 2-1.

Dat Jurcic woensdagavond de hand schudt van De Boer, is bijzonder. De oud-speler van Sampdoria en Torino kreeg in mei 2010 - ondanks het winnen van de landstitel en de beker - namelijk nog zijn ontslag bij Dinamo door een ruzie met het toenmalige bestuur. Omdat zijn opvolger Velimir Zajec en later Vahid Halilhodzic nooit zijn successen evenaarden, werd Jurcic gedurende vorig seizoen weer in genade aangenomen door een nieuwe clubleiding. Met een nieuwe dubbel richtte hij de gevallen Kroatische topclub andermaal op. De ploeg waarmee hij dat deed, bestaat nog altijd uit de spelerskern die in 2009 twee maal van Ajax verloor. Maar sindsdien is de Braziliaanse spelmaker Sammir uitgegroeid tot een topspeler die door Europese clubs wordt gevolgd, en streek er een aantal ervaren krachten in Zagreb neer. De internationals Josip Simunic (ex-Hertha BSC) en Igor Biscan (ex-Liverpool) leiden de defensie, Jerko Leko (ex-Dinamo Kiev) stuurt de middenlinie aan en voorin maakt Ante Rukavina (ex-Panathinaikos) vaak het verschil.

Vooral aan het hiervoor genoemde vijftal heeft Dinamo het te danken dat de club na twaalf jaar afwezigheid weer in de UEFA Champions League mag acteren. In de voorronden moesten Neftchi (3-0 en 0-0 uit), HJK Helsinki (1-2 en 1-0) en Malmö FF (4-1 en 2-0) eraan geloven. Maar in de groepsfase leed Dinamo al drie verliespartijen op rij (Real Madrid, Olympique Lyon en Ajax). Dat zint de ploeg geenszins. Ajax is gewaarschuwd voor een op revanche beluste tegenstander, die vastbesloten is zijn ware gezicht vanavond wél te laten zien.

Tekst: Martijn Mooiweer
Foto's: Pro Shots