Menu
Tegenstander uitgelicht: Dortmund

Tegenstander uitgelicht: Dortmund

Borussia Dortmund werd bij de loting voor de UEFA Champions League ingedeeld in pot vier, met de acht laagst genoteerde deelnemers. Maar de topclub kan absoluut niet vergeleken worden met lotgenoten als CFR Cluj en FC Nordsjælland. Het team uit het Duitse Ruhrgebied is de afgelopen twee jaar met Barceloniaans voetbal kampioen geworden. Na de pijnlijke ontgroening op het kampioenenbal vorig seizoen doet de ploeg nu écht mee. Woensdagavond komen de Duitsers naar de ArenA.

Borussia Dortmund kent op diverse vlakken overeenkomsten met Ajax. Beide clubs bewandelden ooit de gang naar de beurs. Ook de sportieve visie gaat deels gelijk op. Ajax besloot twee jaar terug nog meer te vertrouwen op de eigen jeugdopleiding en scouting. Daarnaast wil de club geen enorme bedragen meer neerleggen voor spelers of hoge salarissen.

Borussia Dortmund is deze weg al een tijdje geleden ingeslagen. Jarenlang spendeerde de leiding van de Duitse club heel veel, met name de door de beursgang gegenereerde inkomsten. Het bestuur en de directie besloten in te grijpen toen BVB in 2005 in financieel zwaar weer terecht was gekomen. Dure contracten werden niet verlengd en aankopen mochten niet meer dan vijf miljoen euro kosten. Het centrale verdedigingskoppel, gevormd door Duits international Mats Hummels en Servisch international Neven Subotic, werd binnengehaald voor een fractie van wat beide spelers nu waard zijn. Spelmaker Shinji Kagawa kwam voor 350.000 euro over uit Japan en vertrok afgelopen zomer voor zestien miljoen naar Manchester United. De jeugdopleiding bewees ook haar waarde, met een fantastische oogst in de personen van Nuri Sahin (nu Liverpool) en ook wonderkind Mario Götze. Borussia Dortmund heeft bewezen dat, door creatief te zijn, er geen gigantische investeringen nodig zijn om sportief succesvol te zijn. Precies wat Ajax ook ambieert: vertrouwen op de eigen filosofie en basis.

Op 20 maart 1996 namen Ajax en Dortmund het ook tegen elkaar op in Amsterdam. Op 20 maart 1996 namen Ajax en Dortmund het ook tegen elkaar op in Amsterdam.

De ploeg van succestrainer Jürgen Klopp is dit Europese seizoen ijzersterk bezig. Op de zwaarbevochten 1-0-overwinning op Ajax volgde een knap 1-1-gelijkspel bij Manchester City. In de dubbele ontmoeting met Real Madrid bleven de Duitsers vervolgens bewonderenswaardig overeind. Thuis werd met 2-1 gewonnen, in Madrid eindigde het duel gelijk: 2-2. Borussia Dortmund leidt de groep met acht punten uit vier duels en heeft woensdagavond aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen voor de volgende ronde. Bij een overwinning zetten de Duitsers een grote stap richting de poulewinst.

Frank de Boer noemde Borussia Dortmund als een van de kanshebbers om de UEFA Champions League te winnen. En waarom ook niet als je de titelhouders van de twee sterkste competities voor kunt blijven? Het contrast met vorig jaar is groot. Na een gelijkspel tegen Arsenal werd de club dik verslagen door Olympique Marseille (3-0) en Olympiakos Piraeus (3-1). Borussia eindigde als laatste in de groep. Na de winterstop volgde een prima competitierevival, die uiteindelijk leidde tot het landskampioenschap in de Bundesliga.

Om de selectie sterker te maken, werd afgelopen zomer voor het eerst sinds 2004 diep in de buidel getast. Daardoor wist men toptalent Marco Reus te strikken. De Duitse international bezorgde Borussia Mönchengladbach in het seizoen 2011-2012 met achttien goals en twaalf assists bijna eigenhandig de vierde plaats in de Bundesliga. Inmiddels is de 23-jarige aanvaller basisspeler bij de Mannschaft en voert hij de topscorerslijst van Dortmund aan. De club verdient credits voor het standvastige beleid en wil die verzilveren door een positief sportief resultaat: overwintering in de UEFA Champions League. Vergelijkbaar met Ajax, dat eveneens beloond wil worden voor de door de club ingeslagen weg. Kortom, er staat woensdag veel op het spel in de ArenA.

Tekst: Thomas Dal
Foto's: Pro Shots (boven) en Ajax.nl/Louis van de Vuurst